Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kim Jong-Uns mål: Starkaste kärnvapenarsenalen i världen

Här visar Kim Jong-Un upp sin dotter för första gången.
Kim Jong-Un poserade tillsammans med sin dotter och soldater som varit inblandade i projektet att utveckla långdistansroboten Hwasong-17.
Foto: KCNA/ AP/ TT
Målet för Nordkorea är nu att bygga upp världens starkaste kärnvapenarsenal.
Foto: KCNA/ AP/ TT
Det är andra gången på kort tid Kim visar upp sin dotter. Tidigare har hon inte synts i offentligheten.
Foto: KCNA/ AP/ TT
Hwasong-17 ska kunna nå hela USA:s fastland.
Foto: EYEPRESS NEWS/ SHUTTERSTOCK / EYEPRESS NEWS

Nordkorea är en fullfjädrad kärnvapennation – och målet är att ha den starkaste kärnvapenarsenalen i världen.

Det meddelade Kim Jong-Un på söndagen.

I en hyllningsceremoni till det senaste testet av Nordkoreas monsterrobot Hwasong-17 visade diktatorn återigen upp sin dotter.

Tillsammans med sin dotter poserade Kim Jong-Un glatt med soldater, forskare och andra som deltog i testet av långdistansroboten Hwasong-17 för en dryg vecka sedan. Det är andra gången på kort tid som diktatorn visar upp sin dotter, som tidigare inte synts i offentligheten. 

Vid ceremonin befordrade Kim Jong-Un över 100 officerare och andra för deras insatser i utvecklingen av roboten, som uppges kunna nå hela USA:s fastland. Bland de befordrade finns de två fyrstjärniga generaler som varit ledare för projektet, uppger den statliga tidningen Rodong Sinmun enligt NK News. Kim Jong-Un passade även på att dela ut hederstitlar – bland annat Republikens hjälte – till själva robotavfyrningsplattformen som användes.

– Bara de starka, inte de svaga, kan försvara en nations nutid och framtid i en värld där kraftmätningar är avgörande för seger eller nederlag, sa Kim Jong-Un.

– Vi får inte vara tillfreds med den framgång som vi nått. Vi måste göra vår makt än mer absolut och oåterkallelig och kontinuerligt snabba upp obegränsade förstärkningen av försvarsmakten.

Kim Jong-Un inblandad i utvecklingen – enligt forskarna

I ett brev undertecknat av forskare och tekniker inblandade i projektet som publiceras i den statliga tidningen utlovas ”återkommande segrar i utvecklingen av ny ultramodern militär hårdvara”, samtidigt som de svär att låta robotarna ”flyga kraftfullt, endast i den riktning som pekas ut av generalsekreteraren (Kim Jong-Un)”. I brevet tackar de också diktatorn för att han, som de påstår, lett varenda del av utvecklingen – inklusive att ha löst problem med robotens form, motorval och avlossningsanordning. Han ska till och med ha funderat ut metoden för att måla roboten, enligt brevet.

– Det här har tydligt bevisat för världen att Nordkorea är en fullfjädrad kärnvapennation, kapabel att stå emot de amerikanska imperialisternas kärnvapenhegemoni, sa Kim Jong-Un.

I tidnigen trycks också ”order nr 37”, underskriven av diktatorn. I ordern tackar han sina forskare och officerare för att deras insats för hans ”ultimata mål” att skapa ”världens mäktigaste kärnvapenstyrka”. 

Nordkorea testade Hwasong-17

Kim Jong-Un drar fördel av situationen i Ukraina.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.