Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kim Jong-Un varnar för ny svältkatastrof

Nordkoreas åtgärder mot covid-19
Nordkoreas diktator Kim Jong-Un höll tal inför tusentals partisekreterare tidigare i veckan.
Foto: KCNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kim Jong-Un höll tal inför tusentals partisekreterare tidigare i veckan.
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un varnar för att landet hotas av en ny svältkatastrof liknande den på 1990-talet då hundratusentals nordkoreaner dog, rapporterar AP.

– Det är väldigt dramatiskt. Det kan handla om att situationen verkligen är dramatisk eller om att dra uppmärksamheten till sig, säger Svenska Röda Korsets ordförande Margareta Wahlström till SVT Nyheter.

När Kim Jong-Un höll tal inför tusentals partisekreterare tidigare i veckan sade han att situationen är så allvarlig i Nordkorea att landet står inför ”en ny svår marsch”. Han syftade på svältkatastrofen på 1990-talet, då minst 225 000 människor i Nordkorea dog, som kallas för ”Den svåra marschen”.

– Vi har många hinder och svårigheter framför oss, sade Kim Jong-Un under talet.

Kim Jong-Un har tidigare sagt att situationen för Nordkorea ”aldrig varit värre” på grund av coronapandemin, ekonomiska sanktioner och översvämningar.

Svenska Röda Korsets ordförande: ”Det var fruktansvärt”

Svenska Röda Korsets ordförande Margareta Wahlström besökte Nordkorea under hungersnöden i mitten av 1990-talet.

– Det var fruktansvärt. Det kan inte hända nu. Nu finns mycket större uppmärksamhet från omvärlden. Det jag såg när vi var där var att människor åt gräs! Det föddes väldigt få barn – om några överhuvudtaget. Man visade med stolthet alla rätter som man kunde tillaga av gräs, säger Margareta Wahlström till SVT Nyheter.

Hon säger att det inte finns någon möjlighet till insyn för att verifiera Kim Jong-Uns uppgifter eftersom den sista internationella FN-personalen lämnade Nordkorea senaste månaden.

– Vi har som internationell organisation inte kunnat arbeta i landet i år och inte heller större delen av förra året på grund av pandemin och stängningen av gränserna, säger Margareta Wahlström till SVT Nyheter.

Expressens utrikesredaktör: Nordkorea testar Biden – har avlossat robotar

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.