Under fredagen accepterade Donald Trump en inbjudan att träffa Kim Jong-Un för att diskutera kärnvapennedrustning på den koreanska halvön. Foto: EVAN VUCCI WONG MAYE-E / AP TT NYHETSBYRÅNUnder fredagen accepterade Donald Trump en inbjudan att träffa Kim Jong-Un för att diskutera kärnvapennedrustning på den koreanska halvön. Foto: EVAN VUCCI WONG MAYE-E / AP TT NYHETSBYRÅN
Under fredagen accepterade Donald Trump en inbjudan att träffa Kim Jong-Un för att diskutera kärnvapennedrustning på den koreanska halvön. Foto: EVAN VUCCI WONG MAYE-E / AP TT NYHETSBYRÅN
Men Nordkorea, och Kim Jong-Un, har ännu inte svarat Trump. Foto: ALEX EDELMAN / CNP / POLARIS POLARIS IMAGESMen Nordkorea, och Kim Jong-Un, har ännu inte svarat Trump. Foto: ALEX EDELMAN / CNP / POLARIS POLARIS IMAGES
Men Nordkorea, och Kim Jong-Un, har ännu inte svarat Trump. Foto: ALEX EDELMAN / CNP / POLARIS POLARIS IMAGES

Kim Jong-Un vägrar svara Donald Trump

Publicerad

Under fredagen accepterade Donald Trump en inbjudan att träffa Kim Jong-Un för att diskutera kärnvapennedrustning på den koreanska halvön.

Sedan dess har det varit tyst från Nordkorea.

– Vi har varken sett eller mottagit något officiellt svar rörande mötet, sa en talesperson för den sydkoreanska regeringen under en presskonferens på måndagen.

Den senaste veckan har inneburit en uppseendeväckande utveckling i konflikten mellan Nordkorea och USA.

En sydkoreansk delegation reste först till Pyongyang för att träffa den Nordkoreanska ledaren, och sedan till Washington för att träffa den amerikanska presidenten.

Under fredagen spreds nyheten att Kim Jong-Un bjudit in Donald Trump till ett möte för att diskutera avvecklingen av Nordkoreas kärnvapenprogram.

Mötet accepterades, men sedan dess har det varit tyst från Nordkorea.

Uttalande från Sydkorea

Under en presskonferens på måndagen kom ett uttalande från Sydkorea.

– Vi har varken sett eller mottagit något officiellt svar från den nordkoreanska regimen rörande mötet mellan Nordkorea och USA, sa Baik Tae-Hyun, talesperson för den sydkoreanska regeringen.

– Jag känner att de närmar sig frågan med försiktighet, och de behöver tid för att organisera sin ställning.

Foto: KOJI SASAHARA / AP TT NYHETSBYRÅN

"Konkreta steg"

Efter att Donald Trump meddelade att mötesinbjudan accepterats, följde flera uttalanden från Washington om att sanktionerna mot Nordkorea fortsätter tills vidare, och att mötet endast kommer att hållas om Nordkorea tar "konkreta steg" mot nedrustning av sitt kärnvapenprogram.

Att Kim Jong-Un nu väljer att inte svara USA skulle kunna vara ett försök att inte framstå som allt för medgörlig efter att redan ha backat avsevärt i sin ställning i frågan.

Sydkorea i samtal med Kina och Japan.

Under måndagen reser den sydkoreanske säkerhetsrådgivaren Chung Eui-Yong till Peking för att träffa den kinesiska presidenten Xi Jinping, och diskutera det kommande mötet mellan USA och Nordkorea, uppger CNN. 

Samtidigt åker en sydkoreansk delegation till Tokyo för liknande diskussioner med den japanska premiärministern Shinzo Abe.

Detta har hänt mellan Nordkorea och USA

- I förra veckan reste en sydkoreansk delegation till Nordkorea för att diskutera kärnvapennedrustning och relationen till USA med Kim Jong-Un.

 

- Sydkorea meddelade efter mötet att Kim Jong-Un uttryckt en stark vilja att hitta en lösning på konflikten mellan Nordkorea och USA, och att hans fars, Kim Jong-ils, sista önskan var att avveckla landets kärnvapenprogram.

- Den sydkoreanska delegationen reste sedan till Washington för att framför en mötesinbjudan från Kim Jong-Un till Donald Trump. Inbjudan accepterades av Trump.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag