Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kim Jong-Un vägrar svara Donald Trump

Under fredagen accepterade Donald Trump en inbjudan att träffa Kim Jong-Un för att diskutera kärnvapennedrustning på den koreanska halvön. Foto: EVAN VUCCI WONG MAYE-E / AP TT NYHETSBYRÅN
Men Nordkorea, och Kim Jong-Un, har ännu inte svarat Trump. Foto: ALEX EDELMAN / CNP / POLARIS POLARIS IMAGES

Under fredagen accepterade Donald Trump en inbjudan att träffa Kim Jong-Un för att diskutera kärnvapennedrustning på den koreanska halvön.

Sedan dess har det varit tyst från Nordkorea.

– Vi har varken sett eller mottagit något officiellt svar rörande mötet, sa en talesperson för den sydkoreanska regeringen under en presskonferens på måndagen.

Den senaste veckan har inneburit en uppseendeväckande utveckling i konflikten mellan Nordkorea och USA.

En sydkoreansk delegation reste först till Pyongyang för att träffa den Nordkoreanska ledaren, och sedan till Washington för att träffa den amerikanska presidenten.

Under fredagen spreds nyheten att Kim Jong-Un bjudit in Donald Trump till ett möte för att diskutera avvecklingen av Nordkoreas kärnvapenprogram.

Mötet accepterades, men sedan dess har det varit tyst från Nordkorea.

Uttalande från Sydkorea

Under en presskonferens på måndagen kom ett uttalande från Sydkorea.

– Vi har varken sett eller mottagit något officiellt svar från den nordkoreanska regimen rörande mötet mellan Nordkorea och USA, sa Baik Tae-Hyun, talesperson för den sydkoreanska regeringen.

– Jag känner att de närmar sig frågan med försiktighet, och de behöver tid för att organisera sin ställning.

Foto: KOJI SASAHARA / AP TT NYHETSBYRÅN

"Konkreta steg"

Efter att Donald Trump meddelade att mötesinbjudan accepterats, följde flera uttalanden från Washington om att sanktionerna mot Nordkorea fortsätter tills vidare, och att mötet endast kommer att hållas om Nordkorea tar "konkreta steg" mot nedrustning av sitt kärnvapenprogram.

Att Kim Jong-Un nu väljer att inte svara USA skulle kunna vara ett försök att inte framstå som allt för medgörlig efter att redan ha backat avsevärt i sin ställning i frågan.

Sydkorea i samtal med Kina och Japan.

Under måndagen reser den sydkoreanske säkerhetsrådgivaren Chung Eui-Yong till Peking för att träffa den kinesiska presidenten Xi Jinping, och diskutera det kommande mötet mellan USA och Nordkorea, uppger CNN. 

Samtidigt åker en sydkoreansk delegation till Tokyo för liknande diskussioner med den japanska premiärministern Shinzo Abe.

Detta har hänt mellan Nordkorea och USA

- I förra veckan reste en sydkoreansk delegation till Nordkorea för att diskutera kärnvapennedrustning och relationen till USA med Kim Jong-Un.

 

- Sydkorea meddelade efter mötet att Kim Jong-Un uttryckt en stark vilja att hitta en lösning på konflikten mellan Nordkorea och USA, och att hans fars, Kim Jong-ils, sista önskan var att avveckla landets kärnvapenprogram.

- Den sydkoreanska delegationen reste sedan till Washington för att framför en mötesinbjudan från Kim Jong-Un till Donald Trump. Inbjudan accepterades av Trump.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!