Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kim Jong-Un uppsatt på svarta listan av USA

Anledningen till sanktionen är att Kim Jong-Un brutit mot mänskliga rättigheterFoto: Xinhua / Polaris / XINHUA / POLARIS POLARIS IMAGES
USA fryser nu Kim Jong-Uns eventuella tillgångar i landet och tillåter inte heller amerikaner att föra över pengar till honom.Foto: Susan Walsh / AP TT NYHETSBYRÅN

Under onsdagen beslutade USA att införa sanktioner mot Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.

USA inför ekonomiska sanktioner mot Kim Jong-Un eftersom att han brutit mot mänskliga rättigheter och bland annat beslutat om avrättningar.

– Vi gjorde bedömningen att han ganska tydligt är ytterst ansvarig för åtgärder som utförts av hans regim, säger en person inom USA:s finansdepartement, enligt Washington Post.

De utvidgade sanktionerna mot Nordkorea började redan i mars. FN och USA enades då om att utfärda hårda restriktioner mot Nordkorea efter att de testat ballistiska missiler.

– I den senaste utvecklingen har Nordkorea inte visat några signaler på att lugna ned sig, sa Koreaexperten Mikael Weissmann om provskjutningarna i mars.

Mugabe har svartlistats tidigare

Och nu har USA alltså valt att ta till den ovanliga åtgärden att svartlista en statschef. USA inför för första gången någonsin ekonomiska sanktioner mot Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.

Dessutom införs sanktioner mot tio andra regeringstjänstemän i landet och fem statliga institutioner.

Tidigare statschefer som svartlistats är bland andra Syriens Bashar al-Assad, Vitrysslands Alexander Lukashenko och Robert Mugabe i Zimbabwe.

– Vi gjorde bedömningen att han ganska tydligt är ytterst ansvarig för åtgärder som utförts av hans regim, säger en person inom USA:s finansdepartement om Kim Jong-Un, enligt Washington Post.

 

LÄS MER: Nordkorea "spränger" USA i propagandafilm

 

Sanktion kan få global effekt

Officiellt fryser USA Kim Jong-Uns eventuella tillgångar i landet och tillåter inte heller amerikaner att föra över pengar till honom.

Tjänstemän inom USA:s finansdepartement menar att svartlistningen kan komma att ha en global effekt och tvinga andra länder ifrån att handla med Nordkoreas ledare.

– Under Kim Jong-Un fortsätter Nordkorea att tillfoga outhärdlig grymhet och lidande på miljontals av sitt eget folk, däribland utomrättsliga avrättningar, tvångsarbete och tortyr", säger Adam J. Szubin som jobbar med bevakning av terrorism och finansiell säkerhet.

Tjänstemännen säger att listan inte är fullständig och att den komma att uppdateras, enligt Washington Post.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.