Kim Jong-Un säger att Donald trump ber om ett kärnvapenkrig. Foto: / AP TT NYHETSBYRÅNKim Jong-Un säger att Donald trump ber om ett kärnvapenkrig. Foto: / AP TT NYHETSBYRÅN
Kim Jong-Un säger att Donald trump ber om ett kärnvapenkrig. Foto: / AP TT NYHETSBYRÅN
Situationen i Nordkorea har tagits upp under Donald Trumps Asienturné. Foto: JORGE SILVA / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNSituationen i Nordkorea har tagits upp under Donald Trumps Asienturné. Foto: JORGE SILVA / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Situationen i Nordkorea har tagits upp under Donald Trumps Asienturné. Foto: JORGE SILVA / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Trump träffade Kinas president Xi Jinping under sin pågående Asienturné. Foto: ANDY WONG / AP TT NYHETSBYRÅNTrump träffade Kinas president Xi Jinping under sin pågående Asienturné. Foto: ANDY WONG / AP TT NYHETSBYRÅN
Trump träffade Kinas president Xi Jinping under sin pågående Asienturné. Foto: ANDY WONG / AP TT NYHETSBYRÅN

Trump: "Skulle aldrig säga att han är kort och tjock"

Publicerad
Uppdaterad

Donald Trump ber om ett tredje världskrig hävdar Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.

President Trump ställer sig frågande till varför Kim Jong-un kallar honom gammal – och svarade med att kalla Nordkoreas ledare kort och tjock.

Donald Trump befinner just nu på en rundresa i Asien. Efter att ha besökt Japan, Sydkorea och Kina befinner han sig nu i Vietnam innan han beger sig till Filippinerna. Situationen i Nordkorea har varit en anledning till resan - något som inte undgått Kim Jong-Un.

Den nordkoreanske diktatorn ger sig nu på Trump och säger att han med sin närvaro och sina uttalanden ber om ett tredje världskrig.

– Trumps resa hit är en krigshetsares försök att plundra Nordkorea på vårt lands kärnvapenförsvar, säger en talesman för det nordkoreanska utrikesministeriet till landets statligt ägda nyhetsbyrå enligt Daily Express.

Kallar Kim Jong-un för kort och tjock

President Trump twittrade under lördagsnatten svensk tid att han tycker det är konstigt att Kim Jong-un förolämpar honom genom att kalla honom gammal. Trump påpekar att han själv aldrig kallat diktatorn för "kort och tjock." Trump skriver att han försökt att bli vän med den nordkoreanske ledaren och avslutar sin tweet med "kanske kommer det hända en dag!"

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/929511061954297857

Gemensamma krafttag från USA och Kina

Bara timmen innan twittrade den amerikanske presidenten att Kinas president Xi Jinping nu stärker sanktionerna mot Nordkorea, i ett gemensamt krafttag att få Nordkorea att sluta med sitt kärnvapenprogram. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/929492038231429120

 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/928770248370728960

Under Donald Trumps valkampanj var tonläget mot jättelandet i öst av ett annat slag. Under sin presidentkampanj sa Trump att Kina "våldtar USA" med sina handelsregler. 

Efter besöket i Kina twittrade Trump att han inte skyller Kina för att ha utnyttjat USA, och att ansvaret ligger på Obama-administrationen.
I en tweet skriver han att han hade agerat som Kina. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/928769154345324544

 

LÄS MER: Trump om Nordkorea: "De har inte en chans"

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.Foto: WONG MAYE-E / AP TT NYHETSBYRÅN

Nordkorea: Trump är en "förstörare" av världsfreden

Tidigare kommenterade en talesperson för Nordkorea President Trumps resa i regionen så här: 

– Det är inte heller mer än en krigshetsares affärsresa för att stärka den amerikanska militärindustrins monopol och mjölka sina underordnade allierade på pengar.

Talesmannen fortsätter att i hårda ordalag beskriva den amerikanske presidenten som en "förstörare av världsfreden". Han beskyller även Trump för att ha gjort "galna uttalanden" om att förstöra Nordkorea, skriver Daily Express.

– Att Nordkorea beslutade sig för att skaffa kärnvapen var ett rättfärdigt och oundvikligt beslut för att skydda vårt lands suveränitet, värdighet och vårt folks rätt till existens och utveckling mot USA:s ökande kärnvapenhot, utpressning och fientliga åtgärder mot Nordkorea.

Enligt talesmannen är den tid då en "senil gamling som Trump", med kärnvapenhot och utpressning, kan avskräcka eller stoppa Nordkorea.

Skulle det uppstå ett kärnvapenkrig så är han övertygad om att Nordkorea skulle ödelägga USA och vinna striden.

Donald Trump befinner sig just nu i Vietnam innan han avslutar sin Asienturné i Filippinerna.Foto: JORGE SILVA / AP TT NYHETSBYRÅN

Trump varning till Kim Jong-Un: "Underskatta inte oss"

Situation i Nordkorea har tagits upp under Trumps Asienturné och under besöket i Sydkorea gick han även ut och varnade Kim Jong-Un.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/928279728125108225

– Jag  hoppas att jag inte bara talar för våra länder, utan för alla civiliserade nationer, när jag säger till Nordkorea: Underskatta inte oss, och försök inte ge er på oss, sa Trump enligt Daily Star.

På lördagen inledde USA och Sydkorea en fyra dagar lång gemensam militärövning i vattnen utanför Sydkoreas östkust. Militärkällor beskriver övningen som tydlig varning till Nordkorea, rapporterar nyhetsbyrån AP. Tre amerikanska hangarfartyg deltar i övningen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


öda

Till Expressens startsida

Mest läst i dag