Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trump: "Skulle aldrig säga att han är kort och tjock"

Kim Jong-Un säger att Donald trump ber om ett kärnvapenkrig. Foto: / AP TT NYHETSBYRÅN
Situationen i Nordkorea har tagits upp under Donald Trumps Asienturné. Foto: JORGE SILVA / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Trump träffade Kinas president Xi Jinping under sin pågående Asienturné. Foto: ANDY WONG / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump ber om ett tredje världskrig hävdar Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.

President Trump ställer sig frågande till varför Kim Jong-un kallar honom gammal – och svarade med att kalla Nordkoreas ledare kort och tjock.

Donald Trump befinner just nu på en rundresa i Asien. Efter att ha besökt Japan, Sydkorea och Kina befinner han sig nu i Vietnam innan han beger sig till Filippinerna. Situationen i Nordkorea har varit en anledning till resan - något som inte undgått Kim Jong-Un.

Den nordkoreanske diktatorn ger sig nu på Trump och säger att han med sin närvaro och sina uttalanden ber om ett tredje världskrig.

– Trumps resa hit är en krigshetsares försök att plundra Nordkorea på vårt lands kärnvapenförsvar, säger en talesman för det nordkoreanska utrikesministeriet till landets statligt ägda nyhetsbyrå enligt Daily Express.

Kallar Kim Jong-un för kort och tjock

President Trump twittrade under lördagsnatten svensk tid att han tycker det är konstigt att Kim Jong-un förolämpar honom genom att kalla honom gammal. Trump påpekar att han själv aldrig kallat diktatorn för "kort och tjock." Trump skriver att han försökt att bli vän med den nordkoreanske ledaren och avslutar sin tweet med "kanske kommer det hända en dag!"

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/929511061954297857

Gemensamma krafttag från USA och Kina

Bara timmen innan twittrade den amerikanske presidenten att Kinas president Xi Jinping nu stärker sanktionerna mot Nordkorea, i ett gemensamt krafttag att få Nordkorea att sluta med sitt kärnvapenprogram. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/929492038231429120

 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/928770248370728960

Under Donald Trumps valkampanj var tonläget mot jättelandet i öst av ett annat slag. Under sin presidentkampanj sa Trump att Kina "våldtar USA" med sina handelsregler. 

Efter besöket i Kina twittrade Trump att han inte skyller Kina för att ha utnyttjat USA, och att ansvaret ligger på Obama-administrationen.
I en tweet skriver han att han hade agerat som Kina. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/928769154345324544

 

LÄS MER: Trump om Nordkorea: "De har inte en chans"

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Foto: WONG MAYE-E / AP TT NYHETSBYRÅN

Nordkorea: Trump är en "förstörare" av världsfreden

Tidigare kommenterade en talesperson för Nordkorea President Trumps resa i regionen så här: 

– Det är inte heller mer än en krigshetsares affärsresa för att stärka den amerikanska militärindustrins monopol och mjölka sina underordnade allierade på pengar.

Talesmannen fortsätter att i hårda ordalag beskriva den amerikanske presidenten som en "förstörare av världsfreden". Han beskyller även Trump för att ha gjort "galna uttalanden" om att förstöra Nordkorea, skriver Daily Express.

– Att Nordkorea beslutade sig för att skaffa kärnvapen var ett rättfärdigt och oundvikligt beslut för att skydda vårt lands suveränitet, värdighet och vårt folks rätt till existens och utveckling mot USA:s ökande kärnvapenhot, utpressning och fientliga åtgärder mot Nordkorea.

Enligt talesmannen är den tid då en "senil gamling som Trump", med kärnvapenhot och utpressning, kan avskräcka eller stoppa Nordkorea.

Skulle det uppstå ett kärnvapenkrig så är han övertygad om att Nordkorea skulle ödelägga USA och vinna striden.

Donald Trump befinner sig just nu i Vietnam innan han avslutar sin Asienturné i Filippinerna. Foto: JORGE SILVA / AP TT NYHETSBYRÅN

Trump varning till Kim Jong-Un: "Underskatta inte oss"

Situation i Nordkorea har tagits upp under Trumps Asienturné och under besöket i Sydkorea gick han även ut och varnade Kim Jong-Un.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/928279728125108225

– Jag  hoppas att jag inte bara talar för våra länder, utan för alla civiliserade nationer, när jag säger till Nordkorea: Underskatta inte oss, och försök inte ge er på oss, sa Trump enligt Daily Star.

På lördagen inledde USA och Sydkorea en fyra dagar lång gemensam militärövning i vattnen utanför Sydkoreas östkust. Militärkällor beskriver övningen som tydlig varning till Nordkorea, rapporterar nyhetsbyrån AP. Tre amerikanska hangarfartyg deltar i övningen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!