Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kim Jong-Uns nya test – en ”enorm raketramp”

Kim Jong-Un testar ”enorm raketramp”
Kim Jong Un och hans soldater firar det lyckade testet.Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅN
Testskjutningen är en av flera som Nordkorea har genomfört den senaste tiden. Den här gången uppges testskjutningen ha fokuserat på själva rampen. Foto: KCNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump. Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN

Kim Jong-Un har genomfört ett test av en ny ”enorm raketramp”, rapporterar AP. 

– Verkligen ett bra vapen, säger Kim Jong-Un själv efter testet enligt statligt kontrollerade nyhetsbyrån Korean Central News Agency.

President Donald Trump är ”inte glad” över det senaste missiltestet, enligt nyhetsbyrån AFP.

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un var på plats för testskjutningen av landets ”nyutvecklade enorma multipla raketramp” under lördagen.

Enligt statligt kontrollerade nyhetsbyrån Korean Central News Agency var testet lyckat.

Enligt nyhetsbyrån säger Kim Jong-Un att landet måste ”fortsätta trappa upp utvecklingen av strategiska och taktiska vapen” i kampen mot de ”fientliga krafterna”. 

Med de ”fientliga krafterna” menar han troligen USA och Sydkorea, enligt AP.

Sjunde vapentestet på en månad

Detta kommer två dagar efter att Sydkorea meddelade att man tänker avsluta underrättelsedelsavtalet med Japan i samband med handelsstrider mellan de två länderna. 

Nordkorea sägs av experter vilja utveckla flera kraftfulla raketuppskjutningssystem.

Detta ska vara det fjärde nya missilsystemet som Nordkorea har presenterat sedan nedrustningssamtalen gällande Nordkoreas kärnvapenprogram stagnerade id ett toppmöte i februari mellan Kim och USA: s president Donald Trump, enligt The Guardian.

Statliga Korean Central News Agency skriver att Nordkorea aldrig kommer:

”Äventyra landets strategiska säkerhet för sanktionslättnader”

Efter de senaste testerna utropade Trump igen sitt goda förhållande till Kim och sa att Kim hade varit ”ganska rak med mig”.

Det är det sjunde kända vapentestet på en månad och andra dagen i rad som Nordkorea utför testskjutningar av militära vapen. Enligt sydkoreansk militär utfördes redan på lördagen skjutningar av två kortdistansrobotar från Nordkoreas östkust.

Men den senaste tidens testskjutningar har varit mindre kortdistans- skjutningar. Detta tyder på att Nordkorea inte vill upphäva avtalet om att stoppa sina kärnvapen- och långdistansmissiltest, med hänvisning till att detta skulle skada förhandlingarna med USA.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.