Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kim Jong-Un deltog själv i testet av ”nytt vapen”

Femte vapentestet från landet på två veckor.
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un övervakade landets senaste tester. Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅN
Lördagens missiltest utgör landets femte vapentest på två veckor. Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅN

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un övervakade landets senaste missiltest, vilket var ett test av ”ett nytt vapen”, uppger AFP med hänvisning till den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.

Efter testerna skriver nyhetsbyrån nu att landets förhandlingar med Sydkorea kan komma att stoppas. 

Det var under lördagsmorgonen, lokal tid, som den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap rapporterade att Nordkorea avfyrat två ”oidentifierbara projektiler”, skriver AFP.

CNN rapporterade senare att det ska ha rört sig om två kortdistansmissiler, liknande den typ som skjutits vid tidigare tillfällen. 

https://twitter.com/AFP/status/1160302653672480768?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1160302653672480768&ref_url=https%3A%2F%2Fbn-klara-xpr-prod.trusted.elx.ohoy.io%2Fedit%2F5576f152-d0cf-4d6a-bb3b-3e917e7b361a

Men under lördagskvällen, svensk tid, skriver den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA att den senaste avfyrningen varit ett test av ”ett nytt vapen”. 

Vidare skriver nyhetsbyrån att landets högste ledare, Kim Jong-Un, själv varit på plats för att övervaka vapentestet. 

Missilerna ska ha avfyrats nära kuststaden Hamhung innan de föll i Japanska havet.

Fem vapentest på två veckor

Lördagens projektiler utgör Nordkoreas femte test på två veckor.

Senast i tisdags avfyrades två andra projektiler vid den japanska kusten. Även de benämndes till en början som ”oidentifierbara projektiler”.

Kim Jong-un meddelade efter tisdagens vapentest att missilerna som var en varning till USA och Sydkorea, enligt den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA, skriver AFP.

USA:s president uppger att han har fått ett ”väldigt vackert brev” från Nordkoreas ledare.

Efter lördagens avfyrning skriver nyhetsbyrån att förhandlingarna med Sydkorea kommer stoppas om Sydkorea fortgår med sitt genomförande av den militära övning som pågår tillsammans med USA i det Japanska havet. 

- Med tanke på att deras militära övningar tydligt har betecknat oss som fiende, är framtida förhandlingar svåra, säger Kwon Jong-gun.

Brevet förklarar testerna

Under fredagen meddelade USA:s president Donald Trump att han fått ett brev från Kim Jong-un som förklarar landets många testskjutningar. 

Nordkoreas ledare ska där ha kopplat testerna till USA:s och Sydkoreas gemensamma militära övning som nu pågår i Japanska havet. 

– Det var ett väldigt litet test som vi gjorde men han var inte nöjd med det. Han skrev det i brevet, sa Donald Trump vid en pressträff skriver CNN.