Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kim Jong-Un förbjuder folket att sno hans look

Student i Nordkorea hade kopia av ”Squid Game”.
Läderrocken som nordkoreanerna inte får imitera. Efter framträdandet 2019 blev rockarna populära i Nordkorea.
Foto: AP/ TT
Efter partikongressen i januari i år fullkomligt exploderade intresset för att se ut som Kim Jong-Un och hans syster Kim Yo-Jong.
Foto: KCNA / EPA / TT
Kim Yo-Jong.
Foto: JORGE SILVA / POOL / EPA / TT

Modepolisen i Nordkorea slår till igen.

Den här gången är de på jakt efter läderrockar. 

Den som bär en trenchcoat i äkta eller fejkat läder blir av med sitt plagg omedelbart.

Läderrockar blev populära i Nordkorea efter det att diktatorn Kim Jong-Un synts bära en sådan vid ett framträdande 2019. Rika människor i landet importerade trenchcoats i äkta läder från Kina. Men även de mindre bemedlade ville haka på. Fejkat läder importerades och rockar tillverkades i Nordkorea. 

När så hela den nordkoreanska makteliten, inklusive Kim Jong-Un och hans syster Kim Yo-Jong, syntes i läderrock under en militärparad tidigare i år tog trenden ytterligare fart. Snart fanns rockarna att köpa överallt. 

– Läderrockar har blivit en symbol för makt och nu blev läderrockarna även en symbol för mäktiga kvinnor, säger en källa till Radio Free Asia.

Konfiskerar läderrockarna

Nu vill Nordkorea stoppa trenden eftersom det anses respektlöst att imitera Kim Jong-Uns klädstil, uppger radiokanalen. 

Därför har polis börjat patrullera gatorna, agerande modepolis för att konfiskera rockar från såväl återförsäljare som personer som försöker efterlikna landets ledare. Konfiskationerna möts av protester.

– Polisen svarar med att säga att det är en ”oren trend att utmana den högsta värdighetens auktoritet”. De har instruerat allmänheten att inte bära läderrockar, eftersom det är upp till partiet att bestämma vem som kan bära dem, säger källan.

Nordkorea förbjuder tajta jeans och hockeyfrilla

Nordkorea förbjuder tajta jeans och hockeyfrilla.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.