Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kim Eriksson Sirawans vädjan: Nåd eller flytt

Kim Eriksson Sirawan har tidigare vädjat om att släppas i förtid.
Foto: CHANNEL 3 THAILAND
Foto: CHANNEL 3 THAILAND

Kim Eriksson Sirawan, 39, har länge försökt korta sitt fängelsestraff.

Han dömdes till livstid i Thailand – ett straff som förkortades till 21 år och tre månader i svenskt fängelse.

Nu vädjar han till regeringen om nåd eller att skickas tillbaka till Thailand, rapporterar Aftonbladet.

Det var för tio år sedan som thailändsk polis slog till mot Kim Eriksson Sirawan i hans hem utanför Bangkok. I razzian hittade polisen ett knarklabb och 53 gram metamfetamin.

Först dömdes svensken till döden. Senare ändrades domen till livstid, följt av fängelse i 36 år och åtta månader. Eriksson Sirawan satt fängslad i åtta år på de ökända fängelserna Bang Kwang och Klom Prem i Thailand. 

Sedan kom vändningen, då han flyttades till Sverige.

Efter att Kriminalvården räknat ihop domen med en tidigare dom landade den svenska strafftiden på 21 år och tre månader. Kim Eriksson Sirawan har tidigare försökt bestrida beslutet och förlorat i Högsta förvaltningsdomstolen.

Och nu har han försökt igen.

Vädjar om nåd

Tillsammans med sin advokat, Harri Keränen, har Eriksson Sirawan skickat in en ansökan om nåd eller amnesti till den svenska regeringen, rapporterar Aftonbladet.

Advokaten säger till tidningen att 39-åringen upplever sig ha blivit ”orättvist behandlad”. I brevet framkommer bland annat att han anser att straffet ”står i strid med svenska principer”, och att han genom tiden på de thailändska fängelserna ”redan straffats oerhört hårt”.

Eriksson Sirawan och advokaten skriver också att han under tiden i svenskt fängelse skött sig ”exemplariskt”. Uppgiften framkommer även i ett dokument från Förvaltningsrätten som Expressen tagit del av. Där går att läsa:

Kim Eriksson Sirawan har skött verkställigheten av sitt fängelsestraff i Thailand utan anmärkningar och att han har uppvisat god skötsamhet sedan han kom till Sverige, med undantag för en rapport om innehav av otillåtet föremål den 25 september 2020.

Vill flyttas till Thailand

I dokumentet framför Eriksson Sirawan flera argument för ett sänkt straff som också upprepas i det nya brevet. Det handlar exempelvis om att strafftiden i Thailand nu sänkts till 18 år. Därmed menas Sverige ha brutit mot avtalet som länderna slutit om att hemlandets strafftid skulle vara kortare.

Dessutom anses Kriminalvården inte ha tagit hänsyn till hans familjesituation, genom att inte bevilja honom besök eller permission för att träffa sin dotter under pandemin.

I intervju med Aftonbladet säger advokaten att Kim Eriksson Sirawan nu vill se sitt straff kortat.

– Om det är så att de inte beviljar det, är Kims önskan att han återlämnas till Thailand för att avtjäna resterande del där, säger Harri Keränen till tidningen.

Nådeansökan ska nu prövas av justitiedepartementet.

Se mer

Här är hela fallet Kim Eriksson Sirawan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.