Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kim Eriksson Sirawan vill bli fri omedelbart: ”Kriminalvården bröt mot lagen”

Historien om Kim Eriksson – lämnade Sverige och dömdes till döden.
Kim Eriksson Sirawan dömdes till döden i Thailand.
Foto: CHANNEL 3 THAILAND

Kim Eriksson Sirawan kräver att bli omedelbart frisläppt från svenskt fängelse.

Han dömdes till döden i Thailand, ett straff som omvandlades till livstidsfängelse – och senare till 18 år i Sverige.

Nu hävdar han att Kriminalvården fört in honom olagligt i landet, skriver Aftonbladet.

För tio år sedan slog den thailändska polisen till mot svensken Kim Eriksson Sirawan i hans hem utanför Bangkok. I garaget hittades ett knarklaboratorium och 53 gram metamfetamin. 

2011 dömdes han till döden, ett straff som senare omvandlades till livstids fängelse och sedan till fängelse i 36 år och åtta månader.

Ökända fängelser

I åtta år satt svensken i de ökända thailändska fängelserna Bang Kwang, känt som Bangkok Hilton, och Klom Prem. Därefter blev han efter många diplomatiska turer flyttad hem till Sverige – där straffet omvandlades till 18 års fängelse.

Nu kräver Kim Eriksson Sirawan, 39, att omedelbart bli släppt eftersom Kriminalvården förde in honom i Sverige utan id-handling, något som är olagligt.

”Frihetsberövande utan bekräftande av identitet är olagligt”, skriver han enligt Aftonbladet.

Skrev till Löfven

Tidigare i år skrev han ett brev till statsminister Stefan Löfven och krävde straffreducering – eftersom han fått amnesti av Thailands kung i maj 2019. Då hans straff trots amnestin inte kortats handlar det om ”en kränkning av mina rättigheter enligt Europarådskonventionen om mänskliga rättigheter”, skrev han.

Svensken har tidigare berättat om sina år i de thailändska skräckfängelserna där fångar förnedras, misshandlas och sparkas. Vi ett tillfälle behövde 150 fångar sjukvård efter brutala förhör.

”Förhören hölls inför medfångar, några blev först bakbundna och slagna. En mans arm bröts under processen, en annan sparkades av de stövelförsedda poliserna så illa att han behövde undersökas för inre skador”, skrev han i ett vittnesmål. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.