CANCERSJUK. Skådespelaren Kim Anderzon har under två veckor befunnit sig på Arcadia, en klinik i Tyskland som ägnar sig åt komplementär behandling mot cancer. Foto: Jens L'EstradeCANCERSJUK. Skådespelaren Kim Anderzon har under två veckor befunnit sig på Arcadia, en klinik i Tyskland som ägnar sig åt komplementär behandling mot cancer. Foto: Jens L'Estrade
CANCERSJUK. Skådespelaren Kim Anderzon har under två veckor befunnit sig på Arcadia, en klinik i Tyskland som ägnar sig åt komplementär behandling mot cancer.  Foto: Jens L'Estrade
SIMULERAR FEBER. I ett sådant här tält låg Kim Anderzon på kliniken i Tyskland. Bilden är taget vid ett annat tillfälle. Foto: ArcadiaSIMULERAR FEBER. I ett sådant här tält låg Kim Anderzon på kliniken i Tyskland. Bilden är taget vid ett annat tillfälle. Foto: Arcadia
SIMULERAR FEBER. I ett sådant här tält låg Kim Anderzon på kliniken i Tyskland. Bilden är taget vid ett annat tillfälle. Foto: Arcadia

Kim Anderzon om svåra prövningen

Publicerad

Skådespelerskan Kim Anderzon, 71, har kämpat mot sin cancertumör på en klinik i Tyskland.

Som en del av behandlingen låg hon i totalt tolv timmar i ett tält för att få upp kroppens temperatur till 40 grader.

- Om jag viker mig mot sjukdomen kan den ta över. Det är en tuff, lång kamp, säger hon.

I helgen landade skådespelerskan Kim Anderzon på Arlanda. I två veckor har hon befunnit sig på Arcadia, en klinik i Kassel i Tyskland som ägnar sig åt komplementär behandling mot cancer. Där har hon fått malört intravenöst två gånger om dagen för att bli av med tumören som hon har i ryggen.

- Läkarna har undersökt att just den här typen av cancer som jag har svarar bra på just malört, säger Kim.

Hon har även fått aprikoskärnextrakt, B17, intravenöst. Dessutom har hon fått elektriska ljudvågor rakt in ryggen vid tumören i hopp om att hindra dess tillväxt.

Två gånger i veckan har hon legat tre timmar i sträck i ett värmetält för att få upp kroppens temperatur till 40,5 grader. Enligt Kim ökar immunförsvaret genom feberbehandlingen och kan få tumören att minska.

- Tumörer gillar inte värme. Jag låg i tältet med bara huvudet utanför. Det var jobbigt, men sjuksköterskorna var gulliga som baddade med kalla handdukar och gav mig vatten i sugrör.

- En läkare som levde för 2 500 år sedan som hette Parmenides kom på att feber var väldigt viktigt. Han sa att om "gud ger mig möjligheten att ge alla människor feber då kan jag bota alla sjukdomar". Sedan dess har massor av läkare använt sig av att höja kroppens temperaturer.

På Arcadia har hon även fått fullt anpassad mat. Socker och kolhydrater var helt förbjudet.

- Jag frågade läkaren i Sverige om kosten och han sa att jag kunde äta precis vad jag ville. Men nu visar forskning att tumörer gillar socker och kolhydrater.

Tidigare har Kim Anderzon genomgått 27 strålbehandlingar och sju cellgiftsbehandlingar. De bidrog till att hon gick ner 15 kilo, men hade inget positivt resultat på tumören.

- Jag är glad att min kropp lever efter det. Det vill jag inte vara med om mer. Cellgifterna förgiftar mig.

Ovanlig cancerform

Eftersom hon har en väldigt ovanlig form av cancer finns det lite forskning på sjukdomen.

- Jag har sagt till läkaren på Karolinska att jag inte vill veta hur farligt det här är, men läkaren som jag träffade nere i Tyskland sa att det är en sådan ovanlig sjukdom som ingen har forskat på. Därmed finns det inte bevisat att cancern ska svara på cellgift och strålning. Jag har fått det som ett experiment.

I stället kommer hon också att fortsätta satsa på kliniken i Tyskland. Om en månad ska hon göra en röntgen för att se om vistelsen där har hjälpt henne. Men redan nu har hon planerat in nästa resa till juli.

- Min läkare har tidigare haft klinik i Sverige, men fick inte fortsätta eftersom Socialstyrelsen hotade med att dra in hans legitimation.

Kim Anderzon vill dock inte uppmana andra cancerpatienter att sluta med cellgifter.

- Kliniken säger inte heller nej till cellgifter när det behövs. Men den komplementära behandlingen ökar kroppens mottaglighet för cellgifter.

Hon har ont när hon sitter ner och kramp i benet, men smärtan har inte tagit över henne helt. Hon är mån om att vara positiv för att bäst kunna bekämpa sjukdomen.

- Jag måste välja mellan livet eller döden. Mina anhöriga är nästan mer oroliga än jag. Jag har hela tiden varit vid gott mod.

- Det händer att jag också blir rädd, men jag har bra coachning. Det är målet som jag ska fram till och jag förbannar inte sjukdomen.

Tvingas sälja sin båt

Men behandlingen i Tyskland kostar. Hon ska ansöka om att få den betald via Försäkringskassan, men vet inte ännu om det är möjligt. I väntan på det får hon sälja sin båt.

- Det finns en dom från 2013 från förvaltningsrätten som konstaterar att cancerpatienter har rätt till behandling genom Arcadia, säger Kim.

Trots tumören har hon inte sjukskrivit sig. Hon har spelat i "Den skalliga primadonnan" på Boulevardteatern under vintern och kommer att fortsätta med det under våren, eftersom intresset har varit så stort att man fått sätta upp extra föreställningar.

På lördag står hon på scen igen.

- Teatern ger mig väldigt mycket. Jobbet är en lek för mig som ger liv och mening.

Expressen har sökt ansvariga på Arcadiakliniken utan framgång.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag