Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kiev förbereder sig för Putins nästa offensiv

Expressen i Kiev: ”Den ryska konvojen är ett jätteproblem”
I Ukrainas huvudstad Kiev är det många som förbereder sig på ytterligare en rysk offensiv.
Foto: Niclas Hammarström
Expressen reporter Mattias Carlsson på plats i Ukrainas huvudstad Kiev.
Foto: Expressen

KIEV. Ukrainska armén och de frivilliga försvararna av Kiev fortsätter förberedelserna för att möta den väntade ryska storoffensiven.

På vägen ut från huvudstaden ser vi hur man gräver skyttevärn och upprättar nya vägspärrar. Väghinder, stora fotanglar i stål, har ställts ut längs gator in mot centrum.

De människor som är kvar försöker hitta en väg ut ur staden. 

När utegångsförbudet hävdes i går morse och Kiev vaknade försökte många av dem som fortfarande är kvar i staden och ta sig till tågstationen för att fly.

Ett lätt snötäcke har lagt sig över de spöklikt tomma och öde gatorna. Tystnaden bryts enbart av ljudet från hjulen på rullväskor som de flyende människorna drar efter sig. Trafikljusen blinkar gult. Utanför de enstaka affärer som håller öppet är det redan långa köer. 

Under de senaste dygnen har allt fler vägspärrar och skyttevärn grävts och frivilliga soldater med vapen syns överallt.

På järnvägsstationen är parkeringen full av bilar och människor som tar ett hastigt farväl. Kvinnor och barn lämnar - männen stannar kvar för att försvara staden. 

Även Expressens utsända lämnar Kiev under förmiddagen för att minska risken att bli instängda och för att kunna fortsätta rapporteringen om den ryska invasionen. 

Fortsatta bombningar

Samtidigt närmade sig en enorm konvoj av ryska och belarusiska styrkor för att ansluta till vad som förmodas bli en tung offensiv mot staden.

Hittills har ukrainska styrkor med framgång lyckats slå tillbaka alla försök från de ryska styrkorna att ta sig in. Men bombningarna och raketattackerna mot Kiev fortsatte i går natt. En raketattack i Charkiv tyder på att slaget om Kiev kan komma att bli mycket blodigt.

På det hotell Expressen bott på tillsammans med många andra internationella journalister började fler och fler leta efter vägar att lämna innan staden blir omringad och motorvägen söderut stängs.

Till hotellet hade också flera förmögna ukrainska familjer tagit sin tillflykt, många hade sovit på madrasser i det underjordiska garaget. Även familjer till hotellets personal har tagit skydd på hotellet. Deras små barn sprang runt och lekte bland borden och på en tv i konferenssalen rullade My Little Pony. 

De flesta har lämnat

När personalen och de övriga gästerna såg hur allt fler journalister började packa ihop såg man oron i deras ansikten. En ung kvinna i frukostmatsalen frågade:

– Är det när ni lämnar som vi ska bli oroliga?

När vi passerar ut ur staden ser vi människor komma gående längs motorvägen med sina väskor. Men det är få bilar på vägen – de allra flesta lämnade redan under förra veckan. Då var bilkön flera mil lång.   

Några mil söder om Kiev på motorvägen ser vi ett stort moln med svart brandrök stiga upp mot himlen, resterna efter ryska attacker i staden Vasylkiv där raketer träffade flera bostadshus.

Bara timmar senare varnar den statliga ryska nyhetsbyrån Interfax Kievbor i närheten av underrättelsestruktur att lämna sina bostäder och arbetsplatser. Man varnar för kommande attacker ”med precisionsvapen” mot den ukrainska säkerhetstjänstens teknologibyggnader och det 72:a huvudcentrat för psykologiska- och informationsoperationer i Kiev, enligt ett uttalande från Rysslands försvarsdepartement. 

Expressens Mattias Carlsson och Niclas Hammarström på plats i Kiev, Ukraina.

Kriget i Ukraina påverkar säkerhetsläget i hela Europa – se till att du har Expressens app nedladdad för att få viktiga uppdateringar och nyheter om kriget.

Klicka här för att ladda ned Expressens app. 

Raketattacken i Charkiv fångas på film – massiv explosion

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.