Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kiev bombas – då besöker EU-ländernas ledare

Följ senaste nytt om kriget i Ukraina i Expressens livesändning – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki.
Foto: MATEUSZ WLODARCZYK/NURPHOTO/SHUTTERSTOC / MATEUSZ WLODARCZYK/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERST
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

De ryska attackerna mot Ukrainas huvudstad intensifieras. 

Efter morgonens explosioner införs utgångsförbud i Kiev i två dygn. 

Samtidigt bekräftar premiärministrar från Polen, Tjeckien och Slovenien att de besöker huvudstaden i dag.

”I dag är en svår och farlig stund”, skriver Kievs borgmästare Vitalij Klytjko på Telegram, när han meddelar att invånarna uppmanas stanna inne från klockan 20 i kväll till klockan 7 på torsdag morgon.  

Rysslands invasion av Kiev eskalerar och det har kommit rapporter om fem ryska bombningar under morgonen och natten till tisdag.

Ett ryskt artilleri har träffat ett bostadshus i förortsområdet Sviatotjynskij, sydväst om Kiev. Där uppges två personer ha dödats. Även i stadsdelen Pokdilskij, strax norr om stadskärnan, träffades ett tio våningar högt bostadshus under de ryska attackerna. Där behövde en person föras till sjukhus.

Sky News rapporterar vidare att ett hus i Darnyts, sydost om Kiev skadades under attackerna, samt att tågstationen Lukyanivska i Kiev skadades av tryckvågor och nu stängs.

Började under helgen

Attackerna kring Kiev började redan under helgen och har fortsatt i veckan.

Tidigt under måndagsmorgonen bombades ett bostadsområde i stadsdelen Obolon i centrala Kiev, och minst en person dog. 

Enligt den ukrainska polisen besköts fyra evakueringsbussar på väg ut ur staden Hostomel utanför Kiev, i samband med att 500 personer skulle evakueras från Bucha-distriktet. 

Premiärministrar besöker Kiev i dag

Samtidigt ska flera europeiska ledare besöka Kiev under tisdagen. 

Det är premiärministrarna från Polen, Tjeckien och Slovenien som ska besöka huvudstaden på uppdrag av EU, för att visa stöd till Ukraina. Även Polens vice premiärminister Jaroslaw Kaczynski är med. Besöket bekräftas av den polske premiärministern Mateusz Morawiecki, som uppger på Facebook att han reser till Kiev i samförstånd med EU – och att FN är informerat. 

”Målet med besöket är att uttrycka EU:s otvetydiga stöd för Ukraina och för dess frihet och oberoende”, skriver den polska regeringen i ett officiellt uttalande inför resan. 

Ledarna ska enligt AP resa till Kiev med tåg.

Polens premiärminister reciterar den tidigare premiärminister Lech Kaczyński, som uttalade sig inför sitt besök i georgiska Tbilisi för 14 år sedan då Georgien var invaderat av Ryssland:

 ”I dag Georgien, i morgon Ukraina, i övermorgon de baltiska staterna, och sedan kanske det är dags för mitt land, för Polen”, skriver Mateusz Morawiecki. 

Uppdatering: AP uppgav först att Slovakiens premiärminister skulle besöka Ukraina, vilket återgavs i en tidigare version av artikeln. Det handlar om Sloveniens premiärminister.

Zelenskyjs tal till ryska soldaterna


Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppmanar i en ny video de ryska soldaterna att ge upp.

Här bryter sig aktivister in i ryske oligarkens lyxhus

Videon visar insidan av den ryske oligarken Oleg Deripaskas exklusiva townhouse I Knightsbridge-området i London. Det var under måndagen som fyra aktivister bröt sig in i fyravåningshuset, och krävde att fastigheten skulle användas som husrum för ukrainska flyktingar.

Hugo von Essen: Det skulle sänka Putin

Hugo von Essen, analytikern i Östeuropastudier: Det skulle sänka Putin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.