Kidnappningen av Einár i rätten efter mordet

Det handlar rättegången mot Yasin och Vårbynätverket om.
Yasin Mahamud dömdes till tio månaders fängelse för förberedelse till människorov.
Foto: Polisen
Haval dömdes till två och ett halvt års fängelse i tingsrätten för medhjälp till människorov och medhjälp till rån.
Foto: Polisen
Nils ”Einár” Grönberg sköts till döds förra veckan.
Foto: ANETTE NANTELL/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN

Nils ”Einár” Grönberg sköts till döds i förra veckan.

När hovrättsförhandlingen mot Vårbynätverket och rapparna Yasin och Haval fortsatte på torsdagen var den mördade rapparen i fokus.

De har redan dömts i tingsrätten för att ha deltagit i planer att kidnappa respektive medverkat till kidnappningen av Einár förra våren.

– Målet handlar om Nils och innan jag går in på allt vill jag beklaga den här fruktansvärda händelsen, säger åklagare Ida Arnell.

Det har snart gått en vecka sedan Nils ”Einár” Grönberg sköts till döds i Hammarby sjöstad, 19 år gammal. Mordet är fortfarande olöst och polisen har inte gjort några gripanden.

När rättegången mot Vårbynätverket fortsatte i Svea hovrätt på torsdagen var den mördade rapparen i fokus.

På plats i salen fanns bland annat nätverkets ledare Chihab Lamouri, kaptenen Ilija Jurkovic samt de kända rapparna Yasin Mahamud och Haval Khalil.

Åklagare Ida Arnell inledde sin sakframställan med några ord om förra veckans mord.

– Vi har alla tagit del av nyheterna om Nils tragiska bortgång. Detta mål handlar om Nils och innan jag går in på allt vill jag beklaga den här fruktansvärda händelsen.

Åtalspunkten som togs upp på torsdagen gäller människorov kopplat till att Einár blev kidnappad i april förra året.

Vid människorovet blev han enligt tingsrättens dom kvarhållen i en lägenhet, förnedrad och rånad på bland annat guldlänkar och en Rolex-klocka värt sammanlagt hundratusentals kronor. Efter kidnappningen ställde Vårbynätverket ett utpressningskrav mot Einár på flera miljoner kronor.

Yasin och Haval dömdes i tingsrätten

Yasin och Haval dömdes båda i tingsrätten. De två har haft nära band till Einár – vilket var nödvändigt för deras roll i kidnappningsplanerna.

Yasin Mahamud dömdes till tio månaders fängelse för förberedelse till människorov. Enligt tingsrättsdomen tog han på sig uppdraget att lura Einár till en musikstudio för att Vårbynätverket skulle kunna kidnappa honom. Någon kidnappning blev aldrig av den kvällen.

Haval dömdes till två och ett halvt års fängelse i tingsrätten för medhjälp till människorov och medhjälp till rån. Två veckor efter det misslyckade kidnappningsförsöket med Yasin var det i stället Haval som förde Einar till lägenheten där människorovet ägde rum, enligt tingsrättsdomen.

På torsdagen höll åklagare Ida Arnell sakframställan i målet. I en lång genomgång gick hon igenom omständigheter som hon menar knyter olika användare på Encrochat till de åtalade personerna – samt meddelanden som de skrivit till varandra.

– Brotten sker inte av en slump. Det är noga planerat och rollfördelningen är tydlig, säger hon.

Hör Yasin och Havals ord inifrån rätten

”Jag har inga paraknas – hur skulle 20 000 kronor hjälpa?”. Klippet är från i våras under tingsrättsprocessen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.