Kidnappade i Syrien anklagas för spioneri

Publicerad

BEIRUT. Al-Qaidas systergrupp Islamiska Staten av Irak och Syrien uppges anklaga de kidnappade hjälparbetarna från Läkare utan Gränser för spioneri.

Natten till fredagen fördes de bort av beväpnade män från sitt boende i Bernas på Latakias landsbygd. De ska ha förts till gruppens högkvarter i al-Najeya.

- Alla utländska läkare flydde till Turkiet efter att de fem kidnappades, säger en källa till Expressen.se

Islamiska Staten av Irak och Syrien, Da´aesh, en systergrupp till al-Qaida, anklagar de fem hjälparbetarna från Läkare utan gränser, bland dem en svensk, för spionage för Turkiets räkning.

Stormade fältsjukhus

Det uppger en källa på plats i Bernas där läkarna blev kidnappade natten till fredagen.

- På torsdagskvällen stormade de det första fältsjukhuset i området och kidnappade en rebelledare från Fria Syriska Armén. Sjukhuspersonal berättade att de beväpnade männen var ursinniga, misshandlade flera personer, slog sönder sjukhusutrustning och stal saker, uppger en källa på plats till Expressen.se

Da´aeshs beväpnade män ska ha anklagat både personal och läkare för spionage för Turkiets räkning.

Rebeller skickats till Turkiet

Källor uppger nu att flera skadade rebeller från Da´aesh under december skickades till Turkiet för vård men blev gripna av turkisk polis.

- Det fick Da´aesh att misstänka att läkare och personal för vidare uppgifter om vilka som är medlemmar i Da´aesh, till turkisk underrättelsetjänst , säger en källa.

Det är även en uppgift som spanska nyhetbyrån Efe rapporterar om.

Hjälparbetarna hålls kvar

Efter stormningen av fältsjukhuset fortsatte gruppen till läkarnas boende i samma område och kidnappade fem medarbetare från Läkare utan gränser och syrisk personal.

Alla syrier släpptes efter ett par timmar men de fem hjälparbetarna, bland dem en svensk medarbetare, hålls kvar i fångenskap.

- De fördes bort till Da´aesh-högkvarter i al-Najeya men vi vet inte om de är kvar där. Det pågår hårda strider i området, säger en källa.

Efter kidnappningen av läkarna varnade flera rebellgrupper Da´aesh för olika konsekvenser om de inte lämnar Syrien. Sedan dess pågår det hårda strider mellan Da´aesh och andra rebellgrupper från Fria Syriska Armén.

- Alla utländska läkare har lämnat Latakias landsbygd och flytt till Turkiet. Ingen vågar stanna kvar här, säger en källa.

Hårda strider

Under senaste dygnet har hundratals rebeller från båda sidor dödats och tillfångatagits i strider.

Medan Da´aesh försöker hålla sitt grepp över norra Syrien slåss de mot Irakiska armén i al-Anbar-provinsen. Da´aesh kamp handlar om att grunda en islamistisk stat över hela arabvärlden.

Expressen har flera gånger varit i kontakt med Läkare utan gränsers talesperson Karin Ekholm. Organisationen vill inte ge några detaljerade kommentarer om den bortförda personalen.

– Vi kan inte säga vilken den här gruppen var eller varför de har fört bort vår personal. Av säkerhetsskäl kan vi inte gå ut med mer information - mer än att vi arbetar med att få kontakt med dem och lösa situationen, har hon tidigare sagt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag