Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kidnappade Erik Westerbergs familj: "Det här väcker liv i minnena"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Det är drygt två år sedan Erik Westerberg kidnappades. "Det här kommer aldrig att bli avslutat och värst är det för Erik", säger pappa Lars Westerberg.
Foto: CORNELIA CORNELIA

För drygt två år sedan blev Erik Westerberg kidnappad.

Nu återuppväcks de hemska minnena när familjen Westerbergs bekant, och tidigare granne, Fabian Bengtsson är bortrövad.

  Det är ruskigt. Jag hoppas verkligen det reder ut sig för Fabian och familjen Bengtsson, säger Eriks pappa Lars Westerberg.

Måndagen den 12 augusti 2002 blev början på ett av de mest uppmärksammade kidnappningarna i Sverige. Erik Westerberg, i dag 25, fördes bort från sitt hem och under drygt fyra dygn var han i kidnapparnas våld. Hundratals poliser i Sverige, Frankrike och Luxemburg Eriks mamma Birgitta och pappa Lars Westerberg minns fortfarande de fasansfulla dygnen.arbetade sida vid för att komma fram till den lyckliga lösningen. Sedan dess har familjen Westerberg arbetat för att komma över den traumatiska händelsen. – Det här kommer aldrig att bli avslutat och värst är det för Erik, säger Eriks pappa Lars Westerberg.

"Mycket obehagligt"

 I går kväll fick familjen Westerberg veta att Fabian Bengtsson, 32, vd och delägare av elektronikkoncernen Siba har kidnappats. – Det är mycket obehagligt. Självklart leder det till att våra minnen av kidnappningen av Erik åter väcks till liv, säger Lars Westerberg. Lars Westerberg reagerar starkt eftersom han är bekant, och tidigare granne, med Fabian Bengtsson. – Fabian Bengtsson bor i Göteborg, och vi bodde inte långt ifrån varandra en gång i världen. Jag jobbade i Göteborg och vi bodde på Hovåsvägen. Han bodde lite längre ned på samma gata. Lars Westerberg är sorgligt påmind om hur smärtsamma kidnappningar är för den drabbade, och för hans omgivning. – Jag hoppas verkligen det löser sig, och att Fabian är oskadd, säger Lars Westerberg.

Vd för Autoliv

 Familjen Westerberg är en känd industrisläkt och familjemedlemmarna är tillsammans goda för miljardbelopp. Lars Westerberg är vd för det multinationella bilsäkerhetsföretaget Autoliv. Erik Westerbergs farbror är förra moderate näringsministern Per Westerberg. Själv har Erik Westerberg, 25, en förmögenhet på åtskilliga miljoner.

Stod på listan

 Erik Westerberg var den som stod högst upp av männen på Aftonbladets lista över Sveriges rikaste ungdomar publicerades våren 2002. Kidnapparna hade bestämt sig för att inte ge sig på en tjej. Den 12 augusti kör en skåpbil upp utanför Erik Westerbergs bostad på Östermalm i Stockholm. En man ringer på porttelefonen: – Jag är blomsterbud. Kan jag komma upp? Erik trycker på knappen, sen ställer han dörren på glänt. – Först trodde jag att det var ett skämt. Men när de sagt "håll käften" tillräckligt många gånger så förstod jag att det var allvarligt, har Erik Westerberg berättat.

Erik Westerberg tvingades ner i en låda. Polisens rekonstruktion.

Nedtvingad i låda

 Med tejp runt mun, ögon, händer och fötter och nedtvingad i en lådaförs Erik till en stuga på Värmdö där han fjättras vid en säng. Klockan 07.45 på tisdagen ringer Lars Westerberg mobiltelefonen. Lars tror först att rösten i luren framför ett dåligt skämt. Sen förstår han allvaret. Erik är kidnappad. – Kopplar du in polisen, då dödar jag grabben, säger rösten. Men Lars Westerberg ringer polisen. På torsdagseftermiddagen kommer Lars Westerberg fram till Luxemburg. Han har fått ihop de elva miljoner som krävts och lyckats skjuta fram tidsfristen till klockan tolv på fredag.

Fäster väskan i lina

 Fredagen den 16 augusti är dagen då allt ska avgöras. Lars Westerberg får ett skriftligt besked som säger att han ska hyra en bil och köra 14,2 kilometer tills han är inne i Frankrike. Utanför Paris får han order om att köra 30 km/timmen in i motorvägstunneln och sen stanna under en bro. Han fäster väskan med pengarna i en lina som fästs uppe på bron och får order om att fortsätta köra. Kidnapparna har nu fått pengarna.

Får ett paket cigaretter

 Erik förs ut i skogen i Gustavsberg, kedjas fast i ett träd och får ett paket cigaretter och en tändsticksask. Han hinner röka tre cigarretter innan han ser flera män komma springande med pistoler. Det är polisens nationella insatsstyrka som befriar honom. Polisen plockar in honom i en bil – och åker till McDonald’s. Erik beställer en Big Mac & Company.

Får tolv års fängelse

 När insatsstyrkan konstaterat att det verkligen är Erik Westerberg ger de signal till sina franska kollegor. 45 sekunder senare hade de båda kidnappare som tog emot lösesumman brottats ner av den franska polisen. Erik Westerbergs kidnappare dömdes till tolv års fängelse. Kidnapparna – Nenad Radic, Karadjordje Derikonja och Predrag Sevic, hävdar att de är oskyldiga.

FAKTA

Andra svenskar som kidnappats

Anne-Marie, 7, kom hem oskadd
Den första kidnappningen i modern tid med gisslan och lösesumma i Sverige ägde rum i september 1963.
Då kidnappades Anne-Marie Engwall, 7.
Fadern, Gevaliachefen Jacob Engwall, fick instruktioner om att lägga 15 000 på anvisad plats.
Dottern kom hem oskadd.
Nästa dag anmälde sig kidnapparna till polisen.

Leijons kidnappare avslöjades
1977 planerade en grupp svenska ungdomar att kidnappa invandrarministern Anna-Greta Leijon under ledning av västtysken Norbert Kröcher.
Säpo hann avslöja planerna i tid och Kröcher dömdes till åtta års fängelse.

Fördes bort i Volkswagenbuss
Miljonären Thomas Philipsson kidnappades i en Volkswagenbuss i mars 1980.
Två polacker greps för kidnappningen tre dagar senare.

Målet var kända industriledare
Danska terrorister på uppdrag av palestinska terrorgrupper planerade under 1980-talet att kidnappa Tetra-Pak-arvingen Jörn Rausing och företagsledaren Antonia Ax:son Johnson.
Planerna sattes emellertid aldrig i verket.

Ryttarinnan hölls fånge i låda
Den svenska ryttarinnan Ulrika Bidegård kidnappades 1993 i Belgien av en 33-årig svensk snickare, som arbetat för familjen.
Efter några dagar kunde hon befrias och 33-åringen dömdes till femton års fängelse.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.