Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kidnappad svensk vädjar till regeringen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Här är det senaste livstecknet från kidnappade Johan Gustafsson. Tv-bolaget Al-Jazeera släppte under tisdagen bilder från en intervju med de kidnappade männen.
Foto: AFP PHOTO/AL-JAZEERA
Enligt Al-Jazeera vädjar kidnappade Johan Gustafsson nu om att svenska regeringen ska arbeta för att han ska bli frisläppt.
Foto: AFP PHOTO/AL-JAZEERA

Här är det senaste livstecknet från svenske Johan Gustafsson, 37.

I en intervju med Al-Jazeera uppges han vädja till den svenska regeringen att de engagerar sig för hans frisläppande, rapporterar TT.

Svenske Johan Gustafsson, 37, kidnappades i Mali den 25 november förra året. Sedan dess sitter han som gisslan hos den lokala al-Qaida-gruppen Aqim. Han kidnappades tillsammans med två andra män, Sjaak Rijke från Nederländerna och Stephen Malcolm från Sydafrika, från en restaurang i turiststaden Timbuktu i Mali.

Under kidnappningen, som skedde den 25 november förra året, sköts en tysk medborgare till döds av kidnapparna.

"Vid god hälsa"

Den 13 juli i år släpptes det första livstecknet från de kidnappade i form av en film. Den visade Johan Gustafsson och de två andra kidnappade männen. På kuvertet de håller upp står ett datum; 28 januari 2012.

–  Mitt namn är Johan Gustafsson, jag kommer från Sverige. Jag har mottagit det här brevet. Jag är tillfångatagen av al-Qaida men är vid god hälsa, säger svensken i filmen medan han håller upp ett brev.

På tisdagen sände Al-Jazeera en film där svensken förekommer tillsammans med Rijke och Malcolm, uppger TT. Filmen saknar ljud. Det är oklart när bilderna togs.

"Exklusiv intervju"

Enligt holländska RNW uppger Al-Jazeera att de genomfört en "exklusiv intervju" med de tre männen. "De tillfångatagna uppmanade sina länder att uppta snabba och effektiva förhandlingar med kidnapparna för att få slut på deras tumult", skriver Al-Jazeera i ett uttalande. 

I filmen ses de tre gisslan bära skägg och vara klädda i traditionella kläder. De hade på sig turbaner och omgavs av beväpnade män. Enligt Al-Jazeera ska de tre männen vara vid god hälsa. 

UD och Rikskriminalpolisen uttalar sig aldrig om svenskar som kidnappas utomlands.

DETTA HAR HÄNT

Johan Gustafsson, 37, skulle åka motorcykel från Stockholm till Sydafrika tillsammans med en 32-årig vän - den 4 oktober förra året satte de i gång.
De skildes åt när Gustafsson skulle åka till Mali och staden Timbuktu. Båda svenskarna bloggade flitigt från sin resa - och i en av de sista filmerna som Gustafsson lagt upp på nätet berättar han att han ska åka till Mali medan hans vän ska åka till Senegal och att de sedan ska mötas igen.


Kidnappningen skedde den 25 november när han åt middag på en restaurang i Timbuktu tillsammans med Sjaak Rijke från Nederländerna, Stephen Malcolm från Sydafrika och turistguiden Ali Maiga. Med dem var också en tysk medborgare som sköts till döds i samband med kidnappningen.


Den 9 december tog al-Qaidas nordafrikanska gren på sig kidnappningen och släppte en bild på gisslan.
I början av oktober skriver nyhetsbyrån TT att de har uppgifter om att svensken är vid liv.
Fredagen den 13 juli publiceras en film där Gustafsson håller upp ett brev daterat den 28 januari 2012 och säger:
– Mitt namn är Johan Gustafsson, jag kommer från Sverige. Jag har mottagit det här brevet. Jag är tillfångatagen av al-Qaida men är vid god hälsa

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.