Hösten 2020 försvann den svensk-iranske trebarnspappan Habib Chaab från Turkiet. Under oklara omständigheter fördes han till Iran, där han månaden senare dök upp i en propagandavideo.
I klippet erkände Chaab till en rad brott – däribland terrorism, bankrån och spioneri. Liknande klipp har fördömts av mänskliga rättighetsorganisationer, som menar att Iran framtvingar erkännanden.
Iranforskaren Arvin Khoshnood har tidigare sagt att det är troligt att Habib Chaab utsatts för tortyr under tiden i fångenskap.
På tisdagen har rättegången mot svensk-iraniern inletts.
Riskerar dödsstraff
Enligt AFP visades delar av rättegången i iransk statlig tv. Sessionen ska ha pågått i nästan en timme, och under tiden läste en representant från åklagarsidan upp flera åtalspunkter.
Habib Chaab anklagades för att ha ”spridit korruption på jorden”, ”planerat och utfört terroroperationer” och ”förstört statliga tillgångar”, enligt AFP.
Åklagarrepresentanten uppgav också att Chaab haft en framträdande roll inom separatistgruppen ASMLA – som enligt Iran bedriver terrorverksamhet.
Tillsammans med ASMLA-medlemmar från Danmark, Nederländerna och Sverige hävdades Habib Chaab ha varit inblandad i ett terrordåd i Khuzestan 2018, då minst 29 personer dödades.
Nu riskerar han dödsstraff.
UD: ”Oroande”
Arvin Khoshnood har sagt att mycket är okänt om Habib Chaabs inblandning i ASMLA.
– Vi vet inte hur inblandad han varit. Regimen i Iran är inte pålitlig och då ska man inte heller lita på deras domstolar, menade han.
Svenska utrikesdepartementet känner till och undersöker medieuppgifterna om att rättegången inletts.
”Uppgifterna är oroande. I omedelbar anslutning till att vi fick kännedom om uppgifterna följde vi upp dem via vår ambassad i Iran”, skriver Julia Eriksson Pogorzelska vid UD:s presstjänst i ett mejlsvar.
På frågan om hur UD jobbar med ärendet skriver hon:
”Vi står i kontakt med företrädare för Iran. Vi begär – men har av Iran inte medgivits – konsulärt tillträde. Irans tydligt förmedlade hållning är att man ser Habib Chaab som enbart iransk medborgare och att fallet därmed enbart utgör en angelägenhet för Iran. Vi delar inte den av Iran förmedlade bilden.”
Julia Eriksson Pogorzelska tillägger också att fallet flera gånger tagits upp med Turkiets och Irans ambassadörer i Stockholm.
Det här är separatistgruppen ASMLA
ASMLA står för ”Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz”.
Den separatistiska gruppen verkar för en självständig arabisk stat i den oljerika, viktiga provinsen Kuzestan i Iran.
De klassas som en terrororganisation i Iran, och anklagas av Iran för att ha utfört attacker både mot militära och civila mål i landet. Bland annat attacken mot en militärparad i Ahvaz 2018.
Gruppen har delat ledarskap mellan Danmark och Nederländerna.
ASMLA grundades 1999 och stöds av Irans ärkefiende Saudiarabien.
Medlemmar av gruppen har åtalats i Danmark. En rättsprocess pågår även i Nederländerna.