Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kidnappad och gängvåldtagen – men de skyldiga männen gick fria

När Recy Taylor var 24 år blev hon kidnappad och i en bil våldtagen av sex män. Foto: PHELAN M. EBENHACK / AP TT NYHETSBYRÅN
Bilden av Recy Taylor är tagen 2010. Hon dog på torsdagen den 28 december 2017, 97 år gammal. Foto: PHELAN M. EBENHACK / AP TT NYHETSBYRÅN
Oprah Winfreys tal på Golden Globe-gaan har hyllats. Foto: PAUL DRINKWATER / AP TT NYHETSBYRÅN

LONDON. Recy Taylors öde var bortglömt i decennier.

Men tack vare Oprah Winfrey vet nu en hel värld vem hon var.

Ett #metoo-offer från en tid då en svart kvinna kunde gängvåldtas utan att något hände.

Detta är historien om vad som hände Recy Taylor.

Recy Taylor missade Oprah Winfreys hyllade tal på Golden Globe-galan i Los Angeles med bara några dagar. Hon avled 97 år gammal, den 29 december i fjol.

Hon skulle i själva verket ha fyllt 98 i söndags, samma dag som Oprah Winfrey höll sitt tacktal när hon tilldelades Cecil B DeMilles utmärkelse. Det var där hon hyllade Recy Taylor.

– Hon levde som vi alla har levt, alltför många år i en kultur bruten av brutalt, mäktiga män.

Oprah Winfreys tal på Golden Globe-galan har hyllats. Foto: PAUL DRINKWATER / AP TT NYHETSBYRÅN

För Recy Taylor räckte det att vara en svart ung kvinna i den amerikanska södern. De mäktiga männen i hennes fall var de vita runtomkring henne i Alabama.

– Recy Taylor är ett namn jag känner till och som jag anser att ni ska känna till också, sa Oprah Winfrey.

En del kanske gjorde det. Hennes öde nämndes i en bok som kom ut 2010 om medborgarrättskampen och i fjol gjordes en dokumentär om henne: ”The Rape of Recy Taylor”. Men efter Oprahs tal så vet garanterat många fler vem hon var.

Recy Taylor tvingades in i bilen

Det var på kvällen den 3 september 1944 det hände. Recy Taylor var då en 24-årig mamma med en treårig dotter. Hon hade växt upp i Abbeville, Alabama där hon tidigt fått ta hand om sina sex yngre syskon. Recy var bara 17 år när hennes mamma dog.

Hon hade varit i kyrkan den där septemberkvällen. Hon hade sällskap på väg hem av en vän, Fannie Daniel, 61, och Daniels 18-årige son, West.

De märkte efter en stund att en grön Chevrolet passerat dem flera gånger. Till slut stannade bilen och ut klev sju, unga vita män, beväpnade med knivar och skjutvapen.

Recy Taylor 2010. Hon dog på torsdagen den 28 december, 97 år gammal. Foto: PHELAN M. EBENHACK / AP TT NYHETSBYRÅN

De tvingade under vapenhot in Recy i bilen och körde henne längs en grusväg till en träddunge där de tvingade henne att ta av sig kläderna. Recy bönade och bad och sa att hon hade en make och en treårig dotter.

– Gör bara som du brukar göra med din man eller så skär jag ta mig fan halsen av dig, hotade Herbert Lovett, den äldste i gruppen.

Därefter våldtog han och ytterligare fem av männen henne. När de var klara dumpade de henne vid sidan av vägen. De hade bundit för hennes ögon och hotat att döda henne om hon berättade vad som hänt.

Recy Taylor kunde inte identifiera våldtäktsmännen

Fannie Daniel och hennes son hade hunnit larma familjen. Hennes pappa, Benny Corbitt, gav sig ut för att leta efter sin dotter tillsammans med sheriffen. De hittade henne fyra kvarter från hemmet.

– Han såg skuggan av någon och det visade sig vara Recy, berättar hennes bror Robert i dokumentären. Hon kom springande och lade armarna om honom och håll fast.

Och hon berättade. 

Recy Taylor kunde inte identifiera männen som våldtagit henne men hon kunde beskriva bilen och det fanns bara en sådan i Abbeville. Den tillhörde Hugo Wilson och Recy kände igen honom när polisen tog henne dit.

 

LÄS MER: Frida Boisen: Världen behöver ledare som Oprah 

 

Hugo Wilson berättade i sin tur vilka de andra var. De medgav alla att ”de haft samlag med henne”, men påstod att allt varit frivilligt. De fick alla återvända hem.

Kvällen efter var det i stället Recy Taylor som blev hotad. En grupp vita män tände eld på familjens altan, och dagen efter tog hon make och dotter med sig och flyttade hem till pappa igen. Han vaktade dem på nätterna med sin hagelbössa.

Våldtäkten fick stor uppmärksamhet

Våldtäkten fick stor uppmärksamhet bland de svarta i Alabama och medborgarrättsorganisationen NAACP sände en av sina medarbetare till Abbeville för att intervjua Recy Taylor.

Hon hette Rosa Parks och skulle elva år senare, 1955, bli känd över en hel värld när hon vägrade ge upp sin plats – avsedd för vita – på en buss i Montgomery, Alabama.

Vicesheriff Lewey Corbitt var inte alls glad att se Rosa Parks i stan.

– Jag vill inte ha några bråkmakare som du här i Abbeville. Om du inte försvinner så griper jag dig! hotade han.

Medborgarrättskämpen Rosa Parks (bilden) sändes för att intervjua Recy Taylor efter att våldtäkten fått stor uppmärksamhet. Foto: / AP MONTGOMERY ADVERTISER

En åtalsjury möttes i början av oktober, en månad efter våldtäkten, men trots  männens medgivanden, så blev inget åtal väckt. Det väckte stor upprördhet bland medborgarrättskämparna.

”Våldtäkten av Recy Taylor är ett fascistliknande brott mot hennes rättigheter som kvinna och som medborgare av en demokrati”, skrev journalisten Eugene Gordon i Daily Worker.

Det startades namninsamlingar och kampanjer för Recy Taylor. Guvernören i Alabama beordrade en utredning, men de anklagade männen vidhöll att allt varit frivilligt. Bara en medgav:

– Hon grät och bad oss att få gå hem till sin make och bebis.

Recy Taylor fick vänta till 2011 på en ursäkt

Uppmärksamheten ledde till att ännu en åtalsjury sammankallades i februari 1945. Men resultatet blev detsamma. Inget åtal. Recy Taylors öde glömdes med åren bort och det skulle dröja till 2011 innan hon fick en officiell ursäkt från Abbevilles borgmästare och guvernören i Alabama.

– Det skulle betyda en hel del för mig, sa Recy Taylor innan ursäkten kom. De som gjorde detta mot mig, kan inte be om ursäkt längre. De flesta är inte i livet längre.

 

LÄS MER: Uppgifter: Oprah Winfrey överväger att kandidera till USA:s president 

 

Det var Danielle McGuires bok ”At the End of the Dark Street: Black Woman, Rape and Resistance” som slutligen tvingade fram en ursäkt från myndigheterna. Recy Taylor själv intervjuades i den dokumentär som kom ut i fjol och sa där bland annat:

– Många kvinnor blev våldtagna. Men folk verkade inte bry sig om vad som hände mig och de försökte inte göra något åt det. Jag kan inte annat göra än att berätta sanningen om vad som hände mig.

Det gjorde hon från början. Det tog sju decennier innan hon blev trodd.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!