Operation Mercy skriver på sin hemsida om frisläppandet. Foto: Faksimil Operation Mercy
Operation Mercy skriver på sin hemsida om frisläppandet. Foto: Faksimil Operation Mercy

Kidnappad hjälparbetare frisläppt

Publicerad

Den finländska hjälparbetaren jobbade för svenska biståndsorganisationen Operation Mercy när hon kidnappades i Afghanistan i maj.

Nu har hon släppts fri.

"Hon är i säkerhet", meddelar Finlands utrikesdepartement på Twitter. 

Kvinnans anhöriga bekräftar frisläppandet enligt TT.

”Hon är i säkerhet. Hennes anhöriga ber om att deras privatliv ska respekteras”, skriver Finlands utrikesdepartement på Twitter.

https://twitter.com/Ulkoministerio/status/908223043117477888

Två dödades

Enligt Yle hade hon befunnit sig i Afghanistan i tre månader när hon kidnappades i Kabul. Vid kidnappningen dödades en tysk kollega till henne och en afghansk vakt. Finländska UD bekräftade då att en medborgare kidnappats.

– Den enda detaljen som vi kan ge i det här skedet är att det ännu inte finns någon information om kidnapparna, sa då Karoliina Romanoff vid finländska UD till Yle.

Jobbade för biståndsorganisation

Kvinnan jobbar för den svenska biståndsorganisationen Operation Mercy, som bland annat driver verksamhet i Afghanistan. Operation Mercy beskriver sig som en internationell bistånds- och utvecklingsorganisation med mer än 20 års praktisk erfarenhet. Den är baserad i Sverige och har verksamhet i Centralasien, Mellanöstern och norra Afrika. 

Organisationen jobbar utifrån kristna värderingar, men beskriver sig inte som en missionsorganisation, enligt Nerikes Allehanda. I Afghanistan har man bland annat arbetat med kvinnoutbildning och minskad barnadödlighet.

Operation Mercy skriver på sin hemsida om frisläppandet:

"Det är med stor glädje att vi bekräftar frisläppandet av vår finska kollega som bortfördes den 20 maj. Vår kollegas välbefinnande utvärderas vid denna tidpunkt. Vi önskar privathet för vår kollega och vår kollegas familj. Vi kommer att släppa ett pressmeddelande om några timmar."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag