Enligt SVT ska Paolo Macchiarini, som när han anställdes var en stjärnrekrytering av Karolinska institutet, ha bedrivit experimentella studier på människor i ryska Krasnodar. Foto: Pressbild
Enligt SVT ska Paolo Macchiarini, som när han anställdes var en stjärnrekrytering av Karolinska institutet, ha bedrivit experimentella studier på människor i ryska Krasnodar.  Foto: Pressbild

KI: "Stämmer det så kan han inte vara kvar"

Publicerad

Historien kring "stjärnkirurgen" Paolo Macchiarini fortsätter att rullas upp.

Efter SVT Dokument inifråns granskning av hans verksamhet är Karolinska institutet upprört.

– Stämmer det så kan han inte vara kvar, säger Anders Hamsten, rektor på Karolinska institutet till SVT.

Enligt SVT ska Paolo Macchiarini, som när han anställdes var en stjärnrekrytering av Karolinska institutet, ha bedrivit experimentella studier på människor i ryska Krasnodar.

En kvinna blev svårt sjuk och avled efter att hon fått en konstgjord luftstrupe inopererad av Macchiarini.

Detta upprör nu Karolinska institutet.

– Stämmer det så kan han inte vara kvar, säger Anders Hamsten, rektor på Karolinska institutet till SVT.

Övertygade både arbetsgivare, forskare och patienter

Expressen har tidigare berättat om hur Paolo Macchiarini övertygade arbetsgivare, läkarkollegor, forskare och patienter gällande de kostgjorda luftstruparna.

Metoden att operera in konstgjorda luftstrupar av plast skulle bli banbrytande. Men i själva verket ska han ha ljugit för en av sina patienter, som senare dog, om att metoden var testad på grisar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag