KI ställer in fest – efter Expressens frågor

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Anders Hamsten avgick som rektor på Karolinska institutet.
Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Paolo Macchiarini.
Foto: Sven Lindwall
Karolinska institutet ställer in mottagningen.
Foto: Lisa Mattisson

Anders Hamsten avgick som rektor på Karolinska institutet, KI, efter hård kritik för sin inblandning i Macchiariniskandalen.

KI planerade ändå att fira av honom med stor mottagning. I början av veckan gick inbjudningar ut till över tvåhundra personer.

Men när Expressen ställer frågor om vad kalaset kostar skattebetalarna beslutar KI att ställa in festen.

"Vi förstår också att det kan väcka starka känslor hos andra." skriver Camilla Magnusson på pressavdelningen.

Tidigare KI-rektor Anders Hamsten blev hårt kritiserad för att agerat för lite och för sent i fallet med skandalkirurgen Paolo Macchiarini. Enligt den externa utredningen av KI:s agerande av juristen Sten Heckscher hade Anders Hamsten stort ansvar. Rektorn hade egen kontakt med Macchiarini och hoppades att kirurgen skulle dra in stora pengar till KI. När utredaren Bengt Gerdin ansåg att Macchiarini var skyldig till "oredlighet i forskning", beslutade Anders Hamsten ändå att fria skandalkirurgen. Han förlängde också kirurgens kontrakt upprepade gånger, senast i november 2015.

Den massiva externa kritiken ledde till att Anders Hamsten i februari förra året beslutade att avgå som rektor. "Jag kan i dag se att jag själv gjort en närmast total felbedömning av Paolo Macchiarini och att KI borde ha skilts från honom långt tidigare." skrev han på DN Debatt.

Nu kan Expressen avslöja att den kritiserade rektorn skulle firas av med stor mottagning på Karolinska institutet. Några hundra personer bjöds in på cider och plockmat i foajen till Aula medica den 26 januari.

– Vi brukar ha mottagning för avgående rektorer som avslutat sin tjänst. Vi bjuder in folk att komma och säga hejdå, det är inget märkvärdigt eller konstigt, säger ceremonimästare Ylva Blomberg till Expressen.

Inbjudan till mottagningen.

Gästlistan: 200-300 personer

Inbjudningar har gått ut till alla nuvarande och tidigare KI-professorer, samtliga i förvaltningen och en del tidigare samverkanskontakter.

– Jag tror vi har 200-300 personer på gästlistan. Det blir alkoholfri cider och mingelmat, som snittar, säger ceremonimästare Ylva Blomberg.

En avtackning brukar också innehålla tacktal till den avgående rektor. Ett porträtt av Anders Hamsten ska också förfärdigas och hängas upp bredvid porträtten av de tidigare rektorerna.

– Vi har en tavla för varje rektor, det tror jag att man har på de flesta universitet, säger Ylva Blomberg.

Det är inte första gången Karolinska institutet ställer till med fest för Anders Hamsten. För tre år sedan firades hans 60-årsdag med mottagning i Nobel Forum. 175 gratulanter kom, bland annat dåvarande KI-ordförande Lars Leijonborg, moderaten Filippa Reinfeldt och landstingsdirektören Toivo Henso.

Ändrar sig – efter frågorna

Men avtackningsfesten är kontroversiell och har väckt motstridiga känslor hos flera av de inbjudna. Anders Hamstens inblandning i Macchiariniaffären är inte bortglömd. Han och Karolinska institutet fick nyligen föreningen Vetenskap och folkbildnings förvillarpris för mörkläggningen av Paolo Macchiarinis forskningsfusk.

När Expressen börjar ställa frågor om kalaset och vad det kommer att kosta skattebetalarna ändrar sig Karolinska institutet plötsligt. Festen ställs in, meddelar Karolinska institutets pressavdelning. TF kommunikationschef Camilla Magnusson skriver i ett mejl:

"KI:s ledning har beslutat att ställa in avtackningen. Vi har rutinen att vi tackar av medarbetare som slutar hos oss, och de har även i det här fallet rullat på. Men efter närmare eftertanke har vi beslutat att inte genomföra arrangemanget. Vi förstår att det finns personer som vill säga hejdå efter att ha arbetat många år med Anders Hamsten och det kan vara viktigt med ett avslut. Men vi förstår också att det kan väcka starka känslor hos andra."

Det är rätt av KI att ställa in festen, enligt Linda Strand Lundberg, ordförande för föreningen Vetenskap och folkbildning.

Linda Strand Lundberg, ordförande för föreningen Vetenskap och folkbildning.

– Bra jobbat av Expressen, om ni fick KI att tänka om! Som skattebetalare tycker jag inte att det är rimligt att man har en så påkostad avtackning av en person som misskött sitt uppdrag kapitalt.

– På mitt jobb har de närmaste kollegorna fika, kanske tårta, när någon avtackas. Kanske skramlar man till en liten present.

KI ska vara rädd om sina skattepengar och externa anslag, tycker Linda Strand Lundberg.

– Det sticker i ögonen att KI-ledningen ordnar brakfest för en rektor som gjort bort sig. Hamsten har i kraft av sitt ämbete satt ett i grunden välrenommerat lärosäte som KI på kartan som ett institut som mörkar forskningsfusk. Macchiariniskandalen är fortfarande ett öppet sår hos många. Jag kan tänka mig vad de vanliga anställda och studenterna anser om en sådan fest.

Enligt KI kommer man nu att meddela alla inbjudna att festen ställs in. Hur det blir med porträttet av Anders Hamsten är inte avgjort.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.