Tidigare KI-rektorn Anders Hamsten får nytt jobb i Regeringskansliet. Foto: Jonas Ekström/TTTidigare KI-rektorn Anders Hamsten får nytt jobb i Regeringskansliet. Foto: Jonas Ekström/TT
Tidigare KI-rektorn Anders Hamsten får nytt jobb i Regeringskansliet. Foto: Jonas Ekström/TT
Anders Hamsten valde att ställa sin rektorsplats till förfogande efter skandalerna kring kirurgen Paolo Macchiarini (foto). Foto: New Press Photo / Splash NewsAnders Hamsten valde att ställa sin rektorsplats till förfogande efter skandalerna kring kirurgen Paolo Macchiarini (foto). Foto: New Press Photo / Splash News
Anders Hamsten valde att ställa sin rektorsplats till förfogande efter skandalerna kring kirurgen Paolo Macchiarini (foto). Foto: New Press Photo / Splash News

KI-rektorn får nytt jobb
i Regeringskansliet

Publicerad

Anders Hamsten har fått anställning i Regeringskansliet, enligt ett pressmeddelande från regeringen.

Den tidigare rektorn vid Karolinska institutet valde att ställa sin plats till förfogande efter skandalerna kring kirurgen Paolo Macchiarini, vilket han meddelade i ett inlägg på DN Debatt.

Nu flyttas hans anställning, som i dagsläget ger honom en lön på 131 100 kronor, från KI till Regeringskansliet.

Anders Hamsten, tidigare Karolinska institutets rektor, har fått nya arbetsuppgifter och anställning i Regeringskansliet från och med den 18 februari, enligt ett pressmeddelande från regeringen.

– En myndighetschef kan enligt särskilda bestämmelser inte sägas upp under pågående anställning, men anställningen kan flyttas. Han ska vara behjälplig i Utbildningsdepartementets arbete med universitets och högskolors internationella verksamhet, säger Maria Soläng, pressekreterare hos forsknings- och utbildningsminister Helene Hellmark Knutsson till Läkartidningen.

Enligt tidningen löper Hamstens anställningsperiod ut i december 2018. Den förre KI-rektorn har enligt DN en lön på 131 100 kronor och är därmed en av de bäst betalda på den lista över generaldirektörer som DN tog fram tidigare under 2015.

Karin Dahlman-Wright blev tillförordnad efterträdare till Anders Hamsten då han valde att avgå som rektor för Karolinska institutet. Hon anställdes, från och med den 18 februari, som vikarierande rektor för Karolinska institutet.

Avgick efter läkarskandalen

Anders Hamsten meddelade att han ställer sin plats som rektor till förfogande i ett inlägg på DN Debatt den 13 februari. Han skrev då att "kören som kräver min avgång är månghövdad och högröstad" och att han insett att det är svårt för honom att fortsätta som rektor för Karolinska institutet.

I samma inlägg medgav han att han själv "gjort en närmast total felbedömning av Paolo Macchiarini" och att Karolinska institutet borde ha skilts från honom tidigare. Han skrev vidare att det "sannolikt var helt fel att ens anställa honom 2010, dryga två år innan jag tillträdde som rektor".

Samtidigt som Anders Hamsten ställde sin plats som rektor till förfogande meddelade KI att oredlighetsutredningen kring forskaren Paolo Macchiarini öppnas.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag