Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

KI-rektorn får nytt jobb
i Regeringskansliet

Tidigare KI-rektorn Anders Hamsten får nytt jobb i Regeringskansliet.
Foto: Jonas Ekström/TT
Anders Hamsten valde att ställa sin rektorsplats till förfogande efter skandalerna kring kirurgen Paolo Macchiarini (foto).
Foto: New Press Photo / Splash News

Anders Hamsten har fått anställning i Regeringskansliet, enligt ett pressmeddelande från regeringen.

Den tidigare rektorn vid Karolinska institutet valde att ställa sin plats till förfogande efter skandalerna kring kirurgen Paolo Macchiarini, vilket han meddelade i ett inlägg på DN Debatt.

Nu flyttas hans anställning, som i dagsläget ger honom en lön på 131 100 kronor, från KI till Regeringskansliet.

Anders Hamsten, tidigare Karolinska institutets rektor, har fått nya arbetsuppgifter och anställning i Regeringskansliet från och med den 18 februari, enligt ett pressmeddelande från regeringen.

– En myndighetschef kan enligt särskilda bestämmelser inte sägas upp under pågående anställning, men anställningen kan flyttas. Han ska vara behjälplig i Utbildningsdepartementets arbete med universitets och högskolors internationella verksamhet, säger Maria Soläng, pressekreterare hos forsknings- och utbildningsminister Helene Hellmark Knutsson till Läkartidningen.

Enligt tidningen löper Hamstens anställningsperiod ut i december 2018. Den förre KI-rektorn har enligt DN en lön på 131 100 kronor och är därmed en av de bäst betalda på den lista över generaldirektörer som DN tog fram tidigare under 2015.

Karin Dahlman-Wright blev tillförordnad efterträdare till Anders Hamsten då han valde att avgå som rektor för Karolinska institutet. Hon anställdes, från och med den 18 februari, som vikarierande rektor för Karolinska institutet.

Avgick efter läkarskandalen

Anders Hamsten meddelade att han ställer sin plats som rektor till förfogande i ett inlägg på DN Debatt den 13 februari. Han skrev då att "kören som kräver min avgång är månghövdad och högröstad" och att han insett att det är svårt för honom att fortsätta som rektor för Karolinska institutet.

I samma inlägg medgav han att han själv "gjort en närmast total felbedömning av Paolo Macchiarini" och att Karolinska institutet borde ha skilts från honom tidigare. Han skrev vidare att det "sannolikt var helt fel att ens anställa honom 2010, dryga två år innan jag tillträdde som rektor".

Samtidigt som Anders Hamsten ställde sin plats som rektor till förfogande meddelade KI att oredlighetsutredningen kring forskaren Paolo Macchiarini öppnas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.