KI-rektorn Anders Hamsten. Foto: Jan-Olav WedinKI-rektorn Anders Hamsten. Foto: Jan-Olav Wedin
KI-rektorn Anders Hamsten. Foto: Jan-Olav Wedin
Omstridde kirurgen Paolo Macchiarini. Foto: New Press Photo / Splash NewsOmstridde kirurgen Paolo Macchiarini. Foto: New Press Photo / Splash News
Omstridde kirurgen Paolo Macchiarini. Foto: New Press Photo / Splash News
Lars Leijonborg. Foto: Olle SporrongLars Leijonborg. Foto: Olle Sporrong
Lars Leijonborg. Foto: Olle Sporrong

KI-rektorn får fortsatt styrelsens förtroende

Publicerad

KI:s hantering av den omstridde kirurgen Paolo Macchiarini kommer att granskas. Tills vidare har styrelsen dock förtroende för rektorn Anders Hamsten.

– Han kommer att fortsätta som rektor medan utredningen pågår, säger ordföranden Lars Leijonborg.

Nyligen framkom att Paolo Macchiarini värvades till Karolinska institutet trots att brottsmisstankarna mot honom i Italien var kända. Det är bara en av detaljerna som ska granskas när KI:s styrelse, det så kallade konsistoriet, tillsätter en oberoende granskning.

I väntan på utredningens resultat finns ingen anledning för KI:s rektor Anders Hamsten att kliva åt sidan, varken tillfälligt eller permanent, anser konsistoriets ordförande Lars Leijonborg.

– Nej, min uppfattning är att det inte är nödvändigt. Han har fram till detta uppfattats som en mycket kompetent rektor, säger Leijonborg till TT.

– Samtidigt är det viktigt att säga att han inte kommer att ha någon beröring med utredningen, han är ju en av dem som kommer att utredas. När utredningen sedan finns framme får vi ta ställning till framtiden.

Beslutet fattas på torsdag

Planen är att beslutet om granskningen ska fattas vid ett extrainsatt möte på torsdag. Utredningen blir av bland annat efter krav från Vetenskapsrådet.

– KI:s lednings handläggning av Macchiarini-ärendet har ifrågasatts i debatten, så egentligen var det självklart med en granskning redan innan, säger Lars Leijonborg.

– Men bara det faktum att Vetenskapsrådet, en viktig finansiär av KI:s verksamhet, anser det viktigt är skäl nog.

 

Läs också: Omtalade kirurgen bryter tystnaden

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag