Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

KI JO-anmäls för sitt censurfilter i datorn

Karolinska Institutet JO-anmäls nu.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
"Det väckte en hel del reaktioner", säger universitetsdirektör Per Bengtsson.
Censurlistan över det webbinnehåll som skulle förbjudas.
Filosofiprofessor Erik J Olsson tycker att KI är inne på en "farlig väg".
Universitetsdirektören på KI backade om filtret i en kommentar på universitetets internwebb.

Stopp för att besöka webbsidor med porr - men även för sajter om badkläder, religion, dålig humor, alkohol och tobak.

Expressen kunde i fredags avslöja att Karolinska institutet, KI, inför ett tufft "censurfilter" för forskare och anställda.

Nu JO-anmäls KI. Att blockera internet för forskare strider mot grundlagen, anser filosofiprofessor Erik J Olsson.

– Filtret strider mot grundläggande demokratiska värden, som forskningens frihet och informationsfriheten.

I fredags kunde Expressen och DN rapportera om att Karolinska institutet tagit beslut om att införa ett tufft censurfilter för forskare, anställda och studenter.

Förutom att blockera sajter som anses medföra säkerhetsrisker, för dataintrång och skadlig kod, så skulle även sajter som anses bryta mot KI:s etiska värdegrund blockeras. Det gäller en lång rad webbplatser, förutom porrsajter även sådana sajter som handlade om religion och det ockulta (som magi och horoskop), droger, nakenhet, baddräkter och underkläder, alkohol och tobak, våld, vapen eller sajter som bara har ett "vulgärt" innehåll.

– Det är helt absurt och godtyckligt vad som ska blockeras. I sin första utformning är webbfiltret ett moralfilter, helt klart. Det är jättebra att media uppmärksammar det här så folk känner till att det finns, säger Erik J Olsson, filosofiprofessor vid Lunds universitet.

Forskaren skulle behöva be om lov

För att komma åt en blockerad sajt skulle forskaren behöva be om lov - ansöka om tillstånd via sin prefekt, som sedan tar ärendet till säkerhetspersonalen.

Filtret skulle införts denna vecka. Men efter att Expressen och DN rapporterat om det nya webbfiltret har forskare och anställda reagerat. KI har kritiserats för att censurera internet. Farhågor finns också om att filtret skulle försvåra forskning om ämnen som exempelvis alkohol, tobak och droger.

– Det är en farlig utveckling att begränsa åtkomsten till internet, man begränsar forskningens frihet och informationsfriheten. Det är en "slippery slope", ett sluttande plan. Faran är att man förbjuder mer och mer. Det är de små stegens diktatur, säger filosofiprofessor Erik J Olsson.


Censurlistan över det webbinnehåll som skulle förbjudas.

Filtret kommer bantas ner

I helgen pudlade därför KI och gick ut på internwebben om att filtret ska bantas ner och inte förbjuda lika många sajter som i den första versionen.

– Det såg inte bra ut och det väckte en hel del reaktioner. Reaktioner som det var uppenbart att det fanns substans i, säger  universitetsdirektör Per Bengtsson till Expressen.

Men hur tänkte ni på KI när ni beslutade att blockera sajter om exempelvis baddräkter eller sajter med dålig humor?

– Det var en plump man gjorde vilket vi har backat ifrån, säger Per Bengtsson.

Blockerar skadlig kod och knark

Det som ska blockeras i det nya nedbantade filtret är:

• Sidor som innehåller skadlig kod, som virus.

• Sidor som innehåller bedrägeriförsök.

• Sidor som säljer knark eller andra illegala droger.

• Sidor med pornografiskt innehåll.

Filosofiprofessor Erik J Olsson känner inte till något annat universitet som infört ett webbfilter för "olämpliga" webbplatser. Han är oroad över att fler lärosäten ska ta efter KI:s exempel.

– Det är olyckligt att just KI som är ett elituniversitet börjat blockera webbplatser, risken är att andra högskolor tar efter och gör likadant.

Anmälde KI:s webbfilter till JO

Erik J Olsson har startat stiftelsen Academic right watch som ska bevaka forskares friheter. Igår JO-anmälde de KI:s webbfilter.

Filosofiprofessor Erik J Olsson tycker att KI är inne på en "farlig väg".

Faran är inte bara att den fria forskningen försvåras, utan i förlängningen att webbfilter och andra tvingande regler kan användas för att stoppa intern kritik, anser Erik J Olsson. Stiftelsen har exempelvis tidigare kritiserat KI:s nya uppförandekod som alla anställda måste ställa upp på.

– Vi vet redan att det funnits problem på KI tidigare, att folk drar sig för att protestera internt. Risken är att intern kritik inte kommer fram. Att anställda måste vara lojala och att det därmed innebär att de ska ställa upp på alla ledningens beslut.

Filosofiprofessorn poängterar att han naturligtvis inte tycker att det är lämpligt om KI:s forskare eller anställda porrsurfar på arbetstid.

– Så klart ska man arbeta på arbetstid, och inte porrsurfa i rekreationssyfte. Men det är inte lätt att förbjuda allt man inte tycker om, och frågan här är om det är lagligt för en myndighet som KI att förbjuda porrsurfande. Filtret är en typ av "overkill". KI verkar inte ha tänkt igenom frågan, det är ett hugskott. Vi hoppas att JO riktar allvarlig kritik mot KI.

Universitetsdirektör Per Bengtsson känner inte till JO-anmälan men säger att de inte har "problem med att JO prövar det som KI gör".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.