Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

KI friar kirurgen – har inte forskningsfuskat

Paolo Macchiarini har inte gjort sig skyldig till forskningsfusk, enligt Karolinska institutet. Foto: New Press Photo / Splash News

Kirurgen Paolo Macchiarini, som ligger bakom forskningen kring de konstgjorda luftstruparna har inte gjort sig skyldig till forskningsfusk, enligt Karolinska Institutets rektor Anders Hamsten.

– Forskningen har dock inte i alla avseenden uppfyllt de högt ställda kraven på kvalitet. Nu ska vi ta fram bättre riktlinjer för den här typen av forskning, säger han till TT.

Paolo Macchiarini har kallats för stjärnkirurg och gjort sig känd för de konstgjorda luftstruparna och har bland annat jobbat som gästprofessor på Karolinska institutet sedan 2010.

Nu friar KI kirurgen då de anser att han inte gjort sig skyldig till forskningsfusk.

Omfattande utredning

Karolinska Institutet meddelade sitt beslut efter en omfattande utredning. De tre operationer som utfördes är inte att betrakta som forskning utan sjukvård.

– Vetenskapsrådet anser att det behövdes etikprövning, men det anser inte vi, säger Anders Hamsten.

Två av de tre patienter som fått konstgjorda luftstrupar inopererade dog och den tredje intensivvårdas. Eftersom etiskt tillstånd saknades för operationerna misstänks den aktuella kirurgen även för grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada, vilket utreds av polis och åklagare.