Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

KI-forskarens bebis kan bli utvisad från Sverige

Migrationsverket har beslutat att Chaitanya Tellapragadas bebis ska utvisas till Indien för att kunna söka uppehållstillstånd – trots att hon är född här.
Foto: Privat / Privat

KI-forskaren Chaitanya Tellapragadas dotter föddes i Sverige för knappt tio månader sedan. 

Migrationsverket har beslutat att bebisen måste utvisas till Indien – för att kunna söka uppehållstillstånd i Sverige. 

Ett beslut som skulle innebära att familjen kan splittras i ett halvår. 

– Det känns som att lagen misstolkas eller övertolkas, säger Chaitanya Tellapragada, som nu har överklagat beslutet. 

Familjen Tellapragada har hamnat i ett moment 22. De har ansökt om uppehållstillstånd för sin dotter, som snart är tio månader. Men för att få uppehållstillstånd behöver flickan ha ansökt om det innan hon reser in i Sverige, vilket Tidningen Näringslivet, som ägs och drivs av föreningen Svenskt Näringsliv, tidigare har rapporterat om. 

Bebisen har dock aldrig rest in i Sverige – hon är född här. 

Migrationsverkets överraskande besked

Familjen ansökte om uppehållstillstånd för flickan när hon föddes i oktober förra året. 

I början av året fick de det överraskande beskedet. 

– De sa att hon måste resa till Indien och på nytt ansöka om uppehållstillstånd utanför Sverige, säger Chaitanya Tellapragada, som bott i Stockholm sedan fyra år och forskar i klinisk bakteriologi vid Karolinska institutet. 

Han pratade med personal på KI:s internationella kontor.  

– De var alla överraskade och undrade varför Migrationsverket skulle fatta ett sådant beslut. De rådde mig att gå direkt till Migrationsverket i Sundbyberg, och de hade aldrig sett ett sådant här beslut. Att en utländsk forskare får ett barn som inte kan få uppehållstillstånd. 

Chaitanya Tellapragadas fru är utbildad maskiningenjör och de har sedan tidigare en dotter som är tre år fyllda. Samtliga har uppehållstillstånd. Något som alltså nekas familjens senaste tillskott som är född i Sverige. I stället hänvisar Migrationsverket till att bebisens ansökan om uppehållstillstånd är gjord ”efter inresan”, rapporterar Tidningen Näringslivet.  

En ”inresa” som aldrig ägt rum eftersom flickan är född i Sverige. 

Familjen kan bli åtskild i ett halvår

I juni fattade Migrationsverket det formella beslutet om att bebisen skulle utvisas. Ett förödande beslut för familjen, om det håller i sig. 

I stället för att Chaitanya Tellapragada skulle kunna ta ut sin planerade föräldraledighet och vara hemma med flickan, och hans fru söka jobb som maskiningenjör, skulle familjen tvingas leva åtskilda i ett halvår, enligt Lisa Hyder, jurist vid Centrum för rättvisa och ombud för flickan.

– Pappan måste vara kvar i Stockholm för att fortsätta sin forskning. Mamman måste åka till Indien tillsammans med flickan där hon kan ansöka om uppehållstillstånd och invänta det. Flickan kommer alltså vara skild från sin pappa och eventuellt sin syster under den här tiden, säger Lisa Hyder till Tidningen Näringslivet

Juristen: ”Det kan vara i strid med Europakonventionen”

Lisa Hyder har hjälpt familjen att överklaga Migrationsverkets beslut till Migrationsdomstolen. 

– Här handlar det om ett barn som har två föräldrar och en syster med uppehållstillstånd i Sverige. Att i en sådan situation utvisa dottern för att hon fötts i Sverige och därför inte ansökt från annat land – så ska det absolut inte vara. Det kan även vara i strid med Europakonvention att utvisa henne, säger Lisa Hyder till tidningen. 

Hon varnar för att den här typen av beslut riskerar att skada Sveriges internationella avseende och avskräcka utländska forskare från att flytta hit. 

Chaitanya Tellapragada berättar att han valde att bedriva forskning just i Sverige på grund av att det framstod som ett bra land för barn att växa upp i, med en god barnomsorg. 

Han beskriver hur familjen hade börjat rota sig i Sverige men att Migrationsverkets beslut har gjort deras liv ”extremt stressigt”. 

– Om beslutet blir negativt, om de säger att bebisen måste deporteras, då tror jag inte att jag vill komma tillbaka hit. För om ett barn inte kan bli sedd för vad hon är då tror jag inte att det här är ett land som jag vill bo i, säger han. 

Efter familjens överklagan har Migrationsverket, enligt Tidningen Näringslivet, begärt att få målet återförvisat för en ny prövning av om det föreligger särskilt ömmande omständigheter.

Expressen har sökt Migrationsverket för en kommentar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.