Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Khashoggis sista ord: ”Jag kan inte andas”

Här kliver Jamal Khashoggi in på konsulatet i Istanbul den 2 oktober. CNN avslöjar nu vad som hänt utifrån transkriberingar av en ljudupptagning.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman.
Foto: BANDAR ALGALOUD / SAUDI ROYAL PALACE H / EPA TT NYHETSBYRÅN
Jamal Khashoggi.
Foto: VIRGINIA MAYO / AP TT NYHETSBYRÅN

– Jag kan inte andas.

Så löd journalisten Jamal Khashoggis sista ord innan han dödades inne på Saudiarabiens konsulat i Istanbul den 2 oktober.

Det framgår av en transkribering av en ljudupptagning av journalistens sista ögonblick i livet, som CNN tagit del av. 

Vid lunchtid den 2 oktober kliver Jamal Khashoggi in på Saudiarabiens konsulat i ett tyst bostadsområde i Istanbul. Den saudiske journalisten var där för att hämta dokument han behövde inför giftermålet med sin fästmö Hatice Cengiz. 

Men nästan omedelbart går det upp för honom att saker inte går enligt planen, när han lägger märke till en av männen som möter honom.

Jamal Khashoggi och fästmön Hatice Cengiz lämnar en byggnad i Istanbul bara timmar innan Khashoggis död den 2 oktober.
Foto: A NEWS / AP TT NYHETSBYRÅN

CNN:s källa har läst en översatt transkribering av en ljudupptagning av Khashoggis smärtsamma sista ögonblick och säger att det som hände inne på konsulatet i Istanbul inte rör sig om ett hastigt försök utan ett genomförande av en överlagd plan att mörda den saudiske journalisten.

En del detaljer från ljudinspelningen är kända sedan tidigare, men detta är den mest kompletta versionen av händelseförloppet som publicerats hittills, enligt CNN.

Jamal Khashoggi: ”Ni kan inte göra så”

När Khashoggi kommit fram till konsulatet frågar han mannen som möter honom vad han gör där. 

Enligt CNN:s källa har rösten identifierats som Maher Abdulaziz Mutrebs, en tidigare saudisk diplomat och underrättelsetjänsteman som jobbat för bin Salman och som Khashoggi känner igen efter att de träffats vid landets ambassad i London tidigare.

Mannen som ringas in på bilden har tidigare pekats ut som Maher Abdulaziz Mutreb, som jobbat för den saudiske kronprinsen Mohammad bin Salman.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

– Du ska komma tillbaka, säger mannen.

– Ni kan inte göra så. Folk väntar utanför, svarar Khashoggi, enligt transkriberingen. 

Khashoggis fästmö Hatice Cengiz som följt med honom till konsulatet hade instruerats att ringa medarbetare om han inte skulle dyka upp.

Utan att dialogen fortsätter ska flera personer efter detta ha överfallit Khashoggi, rapporterar CNN. Det uppstår oväsen och snabbt kämpar Khashoggi för att få luft.

”Jag kan inte andas”

En förklaring som Saudiarabien givit för Khashoggis död är att han kvävdes av misstag. Men enligt transkriberingen kan Khashoggis röst höras ovanför oväsendet.

– Jag kan inte andas, säger han, samtidigt som mer oväsen och flera andra röster hörs, enligt transkriberingen av händelserna.

Enligt turkiska myndigheter tillhör en av rösterna som hörs Salah Mohammed al-Tubaigy, chef för rättsmedicinalverket i Saudiarabien. Han, Khashoggi och Maher Abdulaziz Mutreb är de enda personerna som identifieras med namn i transkriberingen.

Expressen har tidigare berättat att Tubaigy tillbringade en månad i Sverige 2013 under mystiska omständigheter. 

Händelseförloppet beskrivs: ”Kippar efter andan”

Efter Khashoggis sista ord beskriver transkriberingen av ljudupptagningen med enstaka ord det oväsen som äger rum:

”Skrik.”

”Skrik.”

”Kippar efter andan.”

Därefter följer beskrivningar av händelseförloppet på samma sätt:

”Såg.”

”Skärande.”

Uppmaningen: ”Sätt in era hörlurar”

Enligt transkriberingen hörs ljudet av hur Jamal Khashoggis kropp styckas med en såg, samtidigt som förövarna uppmanas att slå på hög musik för att överrösta ljudet. 

Tubaigy ger råd till andra personer i rummet, troligen för att hjälpa dem att utföra uppgiften.

Salah Tubaigy, 47, är läkaren i mordpatrullen som misstänks ha mördat den saudiske journalisten Jamal Khasghoggi.

– Sätt in era hörlurar, eller lyssna på musik som jag gör.

Medan detta utspelar sig ringer Mutreb minst tre samtal, enligt transkriberingen.

– Säg till din att det är utfört, det är utfört.

Ordet ”din” tolkar CNN:s källa som en hänvisning till en överordnad eller en chef. Arbetshypotesen bland turkiska och saudiska allierade som tagit del av transkriberingen är att Mutreb talade med den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salmans närmaste rådgivare Saud al-Qahtani, som tidigare fått sparken som prinsens mediechef.

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman.
Foto: BANDAR ALGALOUD / SAUDI ROYAL PALACE H / EPA TT NYHETSBYRÅN

Mutreb och Tubaigy har båda förnekat att de ringt några samtal, enligt en källa nära Saudiarabiens utredning, rapporterar CNN.

Väntas sätta press på Donald Trump

CNN:s uppgifter väntas sätta press på Donald Trumps administration, som tidigare sagt att man inte vill straffa den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman eller koppla honom till mordet. Det finns motsättningar mellan Trump och CIA, vars slutsats är att bin Salman personligen beordrat mordet.

En saudisk tjänsteman säger att Saudiarabien tagit del av transkriberingen och inspelning via Turkiet, och att det inte någonstans i dem finns någon indikation på att telefonsamtal har gjorts.

Saudiarabien vägrar lämna ut misstänkta

Turkiet har tidigare utfärdat en arresteringsorder för två av de misstänkta för mordet. På söndagskvällen, svensk tid, kommer uppgifter om att Saudiarabien vägrar lämna ut dem. En av dem är Saud al-Qahtani.

– Vi utlämnar inte våra medborgare, säger Saudiarabiens utrikesminister Adel al-Jubeir, enligt Sky News. 

Han vägrar bekräfta om männen har frihetsberövats i Saudiarabien eller inte.

– Vi har bett våra vänner i Turkiet att förse oss med bevis som vi kan använda oss av vid en rättegång. Vi har inte tagit emot någonting som kan användas, säger Adel al-Jubeir.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.