Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Khans organisation får miljoner i bidrag

<p>Yasri Khan lämnade under onsdagen alla uppdrag för Miljöpartiet.<br></p>
En av kritikerna är Sveriges gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic.
Foto: Pelle T Nilsson/Stella

Organisationen som leds av MP-politikern Yasri Khan – som vägrar ta kvinnor i handen – har de senaste åren fått närmare 7,4 miljoner kronor i statligt stöd, kan Expressen nu avslöja.

Pengarna har betalats ut av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.

– Det är grundläggande att man respekterar de mänskliga rättigheterna, säger kommunikationschefen Anders Hagquist.

Tidigare i dag kom beskedet om att Yasri Khan avsäger sig kandidaturen till Miljöpartiets partistyrelse och lämnar alla övriga uppdrag för partiet.

Bakgrunden är en kritikstorm mot honom och partiet efter hans medverkan i TV4 Nyheterna i går kväll, då MP-politikern vägrade ta den kvinnliga reportern i hand.

En av kritikerna är Sveriges gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic:

– Det är fullkomligt oacceptabelt. Kvinnor och män ska behandlas lika, sa hon tidigare i dag.

Har beviljats mångmiljonstöd

Nu kan Expressen berätta att organisationen som Yasri Khan leder, Svenska muslimer för fred och rättvisa, de senaste åren beviljats mångmiljonstöd av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Bara under förra året fick organisationen nästan 2,4 miljoner kronor i organisationsbidrag. Det har också betalats ut projektbidrag vid ett stort antal tillfällen de senaste åren.

Totalt handlar det om närmare 7,4 miljoner, visar Expressens granskning.

Ska granskas

Efter avslöjandena om ordförandens ovilja att ta kvinnor i hand inledde myndigheten en granskning för att avgöra om en utredning skulle inledas, bekräftar kommunikationschefen Anders Hagquist.

– Detta är inte en fråga som vi tidigare har haft uppe. Men grundläggande är att man ska respektera de mänskliga rättigheterna, och i det ligger att man har en syn på jämställdhet som lever upp till just detta. Det är något vi får titta på.

Efter att ha granskat fråga under onsdagseftermiddagen beslutade Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor att inte utreda frågan ytterligare.

– Vi tycker inte att det finns ett skäl att hans val av hälsning ger oss skäl att ifrågasätta de bidrag som de får nu, säger Anders Hagquist.

Vad vet ni om hur den här organisationen använt pengarna de fått?

– Jag kan inte det på stående fot. Men organisationsbidrag får man till organisationen för löpande verksamhet. När det handlar om projektbidrag är det mer specificerat vad pengarna ska användas till.

"Det ska vara ordning och reda"

Enligt Anders Hagquist måste de organisationer som får bidrag av myndigheten kunna redovisa vad pengarna använts till. Och det finns ett omfattande regelverk.

– Det ska vara ordning och reda i organisationen, det ska finnas en bokföring så att man kan följa pengarna, det ska vara en demokratisk organisation och man ska ha en respekt för de mänskliga rättigheterna.

I en tidigare version av denna artikel stod det att kulturminister Alice Bah Kuhnke är ansvarig minister för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Det stämmer inte.

– Den som är ansvarig är Aida Hadzialic, säger kulturministerns pressekreterare Kristoffer Talltorp.

Gymnasie- och kunskapslyftsministern Aida Hadzialic säger att organisationerna kan bli återbetalningsskyldiga:

- Det finns ett tydligt regelverk om demokrati och mänskliga rättigheter som de organisationer som får statsbidrag måste följa. MUCF har i uppdrag att säkerställa att regelverket följs. Om dessa regler inte följs kan organisationerna bli återbetalningsskyldiga, säger Aida Hadzialic.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.