Khamenei hotade demonstranterna

Publicerad
Uppdaterad
Irans mäktigaste ledare, Ayatolla Ali Khamenei, talade på fredagsförmiddagen. Tiotusentals iranier samlades vid Teherans universitet för att lyssna till hans ord. Ayatollan manade till lugn och skyllde oroligheterna på "Irans fiender".
Valet betecknade Khamenei som avgjort.
- Det är mycket som avgörs i morgon, skriver en av demonstranterna till Expressen.se på Facebook.
En vecka har gått sedan det iranska presidentvalet. Snart en vecka med protester över resultatet.
Den sittande presidenten Mahmoud Ahmadinejad vann, med över 60 procent av rösterna – totalt över 24 miljoner röster. Hans huvudmotståndare Mir-Hossein Mousavi fick knappt 34 procent – 13 miljoner röster.
Mygel, hävdar många och över 600 anmälningar om valfusk utreds för närvarande. Att det skulle leda till något annat än möjligtvis någon procentenhets skillnad är det få som tror.

Demonstrationer

I Iran, liksom i Stockholm och övriga världen, demonstrerar iranier.
På landets gator, framför allt i huvudstaden Tehreran, har ett stort antal manifestationer hållits för Mir-Hossein Mousavi – och minst åtta människor har förlorat sina liv när myndigheterna har slagit tillbaka.
Under torsdagen tågade lågt räknat 50 000 svartklädda människor – vissa nämner tio gånger så höga siffror – med tända ljus för att hedra minnet av de dödade.
Färgen annars är grön, Mir-Hossein Mousavis kampanjfärg. En stor del av det iranska landslag som i veckan spelade VM-kval mot Sydkorea i Seoul bar gröna handledsband, kaptenen Ali Karimis bindel var grön.
Men under fredagsbönen vid Teherans universitet stannade många Mousavianhängare hemma för att fortsätta protesterna på lördagen – även om det inte bara är människor som röstade på Mousavi som demonstrerar.
De kunde följa högsta andlige ledaren, Irans mäktigaste man, Ayatolla Ali Khameneis tal i direktsändning.

Manade till lugn

Att Khamenei är för den konservative Mahmoud Ahmadinejad är ingen hemlighet, även om han själv menar att han aldrig uttalade sitt stöd för någon av kandidaterna.
Han har redan godkänt valresultatet, men har tvingats backa och låta en del valkretsar räknas om. Chansen att Khamenei skulle ogiltigförklara valet bedöms som obefintlig.
I stället manade Ayatolla Ali Khamenei till lugn och beskyllde ”Irans fiender” för att ligga bakom de problem som har uppstått efter valet.
Bland fienderna finns länder som USA och Israel, men framför allt Storbritannien.
- Fienden attackerar den islamiska ledningens legitimitet genom att ifrågasätta valets giltighet, sa Khamenei.
- Det är inte rätt att protestera på gatorna efter valet. Jag vill att alla slutar med detta. Om de inte slutar kommer de att få till svars för konsekvenserna.

Hotade demonstranterna

Han avfärdade att demonstrationerna skulle göra någon som helst skillnad.
- Det är fel att tro att den islamiska ledningen kommer att lyssna till protesterna.
I förtäckta ordalag hotade Ali Khamenei demonstranterna. Han sa:
- Om de inte lyssnar måste jag tala till dem mer direkt.
Ali Khamenei hävdade med bestämdhet att valet inte var riggat.
Ändå gör myndigheterna allt för att försvåra kommunikationen och hindrar utländska journalister att sköta sitt jobb. Internet ligger mer eller mindre nere i delar av landet. Det är omöjligt eller svårt att skicka sms och ringa. Många sajter ligger nere och går inte att nå.

Mamma slogs blodig

En iranier bosatt strax utanför huvudstaden Teheran lyckades sent på torsdagskvällen svensk tid logga in på sitt Facebookkonto.
Personen skrev till Expressen.se:
- Jag kunde bara se på när fyra poliser slog en mamma blodig för att hon bar grönt. Hon blödde överallt. Mir-Hossein Mousavi har också blod på sina händer, men han är vår enda chans. Vi har inget annat alternativ.
En annan person, som lyckades undgå att bli gripen när många av hans vänner blev det, berättade direkt efter talet:
- Om alla går ut på gatorna blir det revolution. Men om vi blir få kommer de att gripa och döda fler. Det är mycket som avgörs i morgon.
Hur kommunicerar ni med varandra?
- Jag vet inte.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag