Khalils fru dog efter sin förlossning: ”Saknar henne så”

Senaste nyheterna med Expressen TV
Khalil, storasyster Zilal och nyfödda flickan Rosanna Rasha.
Foto: Privat
Universitetssjukhuset i Örebro.
Foto: ALEXANDER DONKA / ALEXANDER DONKA EXPRESSEN

Gravida Rasha Mkahel ville göra kejsarsnitt men fick i stället opereras akut efter tolv timmar.

En vecka senare dog Rasha och kvar lämnades maken Khalil Antar, storasystern Zilal och det nyfödda barnet.

– Vad ska jag säga till barnet när hon blir äldre?, säger Khalil Antar.

Rasha Mkahel skulle få sitt andra barn. Sedan tidigare hade hon och maken Khalil Antar dottern Zilal som föddes i hemlandet Syrien.

Nu bodde familjen i Askersund i Örebro län och till den andra förlossningen ville de göra ett kejsarsnitt. Det på grund av att Rashas livmoder inte öppnade sig när hon fick Zilal.

– Läkaren hade sagt och varnat henne att vaginal födsel inte går, det är uteslutet, säger maken Khalil Antar.

Men läkarna i Sverige lyssnade inte på familjens vädjan om kejsarsnitt av medicinska skäl. Den 3 augusti gick vattnet och familjen åkte in. Rasha hade ont och blödde mycket, men enligt Khalil sa läkarna att det var normalt och att de skulle avvakta tills livmodern öppnade sig. Först efter tolv timmar beslutades det om operation.

”Hon försökte krama mig”

– Jag fick sedan upp min bebis till rummet. Men jag frågade efter min fru och jag fick som svar att det kommer läkare och pratar med mig, säger Khalil Antar.

Efter flera timmar kom läkaren och berättade att Rasha fått kraftiga blödningar och fått 16 påsar blod. Hon hade fått genomgå flera operationer och Khalil fick inte träffa henne.

– Jag började tänka på min mamma som dog när jag och min tvillingbror föddes. Jag visste inget om min fru, det var jobbigt, säger Khalil.

När han senare fick träffa Rasha såg han hur dåligt hon mådde:

– Hon vaknade och försökte krama mig och Zilal. Men hon var jättedålig.

Blödningarna gick inte att stoppa och efter ett tag slutade njurarna att fungera, och senare gav levern upp. 

”Hon var så omtyckt”

Efter nästan en vecka kom beskedet. Rashas liv gick inte att rädda.

– Det var hemskt. Det går nästan inte att förklara. Vad ska jag säga till barnet när hon blir äldre? När vi åkte in till sjukhuset var hon rädd men jag sa till henne att hon inte behövde vara det. ”Vi är i Sverige nu, och inte i ett krigsland som Syrien, du behöver inte vara rädd. Läkarna vet mer här än i Syrien”, sa jag till henne.

Den nyfödda flickan, som har fått sitt namn från mamman och heter Rosanna Rasha, är i dag hemma med Khalil och storasystern Zilal. Till hjälp har Khalil sin brors fru, och får stöd av sina släktingar och vänner i sorgen.

Khalil valde att anmäla sjukhuset till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, för att få svar på vad som hände. Sjukhuset har även från sitt håll startat en internutredning och kommer att lex Maria-anmälas nästa vecka, skriver SVT Nyheter Örebro.

– Det här är en oerhört tragisk händelse. Nu är det viktigt att vi tar reda på vad som har hänt och om eventuella fel har begåtts, säger René Bangshöj, chefläkare på Kvinnokliniken i Örebro, till SVT. 

Khalil Antar beskriver sin saknade fru Rasha:

– Hon var jättesnäll och hjälpte alla hela tiden. Hon var så omtyckt. Vi saknar henne så.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.