Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Khadaffi lämnade sin dotter att dö i bombattacken"

Den amerikanska utrikesministern Hillary Clinton uppmanar Muammar Khadaffi att lämna landet.
Men ställningskriget fortsätter.
Sent i natt anklagades västalliansen för att ha dödat flera civila i en flygattack. Samtidigt påstås Khadaffi medvetet ha lämnat sin dotter att dö.
Den libyske ledaren Muammar Khadaffi kämpar med näbbar och klor för att behålla makten över det stora landet i norra Afrika.
Men sent i natt kom nya uppgifter - som ifrågasätter stora delar av den bild som Khadaffi målat upp av sig själv.
Den före detta algeriske informationsminister Abdelaziz Rehabi hävdar i en intervju med tidningen al-Shourok att Khadaffi medvetet låtit sin 18 månader gamla adoptivdotter Hannah dö i en amerikansk attack 1986.
Den tidigare algeriske presidenten Chadli Bendjedid ska ha skickat sin rådgivare Mohamad al-Sharif Msaadia till Khadaffi och förvarnade honom.
- Msaadia informerade Khadaffi om att USA planerar flygattacker både mot Tripoli och mot Benghazi för att läxa upp den libyske ledaren efter bombdådet mot nattklubben i Berlin, säger Rehabi.
USA anklagade Khadaffi för dådet i Berlin.

Menar att det var en lögn

Khadaffi har vid flera tillfällen hållit sina tal till nationen framför just den byggnad där Hannah dog - för att framställa sig själv som en martyr.
Men nu menar Rehabi att detta är lögn - och säger till tidningen att Khadaffi fick information om attacken från Algeriet, som i sin tur fick uppgiften från den sovjetiske ledaren Michail Gorbatjov.
- Han flyttade tillsammans med sina barn och sin hustru till ett hemligt ställe natten mellan 15 och 16 april.
- Han lämnade kvar sin dotter i Bab al-Azizzia och offrade henne för att framstå som hjälte som förlorat en familjemedlem, säger han.
Samtidigt fortsatte striderna i går.
Markbundna regeringsstyrkor slog till mot städer i både de östra och västra delarna av landet och hårda strider mot rebellerna utspelade sig framför ögonen på skräckslagna civila.
En man flydde med sin familj från Ajdabiya, ett rebellfäste som var helt omringat av Khadaffis trupper:
- Det är en katastrof. Folk har varken rent vatten, mat eller el. Alla livsmedelsbutiker är stängda. Det är en spökstad, säger han till al-Jazeera.
- På vägen ut såg jag många bombade hus, brända bilar och många beväpnade män.
Den USA-ledda västalliansen meddelade i går att de slagit ut hela Khadaffis luftvärn, och att de nu riktar in sig på de regeringstrogna marktrupperna.
Enligt libyska myndigheter bombade västalliansen ett bostadsområde i Tajura utanför Tripoli - vilket ledde till flera döda civila.
- Bomberna dödade ett stort antal civila. När räddningsarbetare försökte flytta de döda och skadade från ruinerna blev de måltavlor i en ny räd, säger en militärkälla till den libyska nyhetsbyrån Jana.

Clinton börjar tröttna

Utrikesminister Hillary Clinton har nu börjat tröttna på den libyske ledaren, och uttalade ett förtäckt ultimatum mot Muammar Khadaffi när hon talade med journalister utanför Vita huset i går:
- Khadaffi har ett beslut att ta. Det snabbaste sättet för honom att få slut på det här är att hjälpa det libyska folket genom att avgå, säger hon till AP.
Rebellernas kamp för att avsätta Khadaffi fortsätter nu oförtrutet.
Naser Bel-Qasim, rebelledare i staden Az-Zintan som ligger 15 mil sydväst om Tripoli säger till al-Arabiya:
- Vi ska jaga Khadaffi var än han befinner sig. Vi är inte rädda, vi försvarar vår stad och vårt folk.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.