"Khadaffi gav order om Lockerbie-attentatet"

Publicerad
Uppdaterad
LIBYEN/STOCKHOLM. Muammar Khadaffi gav själv order om Lockerbie-attentatet.
Det avslöjar Libyens avgående justitieminister, Mustafa Mohamed Abud Al Jeleil, i en exklusiv intervju med Expressens Kassem Hamadé.
- Jag har bevis för att Khadaffi gav order om Lockerbie, säger Mustafa Mohamed Abud Al Jeleil till Expressen.se.
270 personer omkom den 21 december 1988 när Pan Am Flight 103 exploderade i luften med 259 personer ombord, bland annat den svenske FN-diplomaten Bernt Carlsson.
Dödssiffran uppgick till 270 eftersom även 11 personer på marken omkom.
En massiv polisundersökning där bland annat Scotland Yard och FBI var involverade kom fram till att en bomb placerats på planet av två libyska medborgare på uppdrag av libyska säkerhetstjänsten.
Expressen kan nu avslöja att ordern kom direkt från Muammar Khadaffi.
På onsdagen intervjuade Expressens reporter Kassem Hamadé, som befinner sig i Libyen, landets avhoppade justitieministern, Mustafa Mohamed Abud Al Jeleil.
Kassem Hamadé träffade Mustafa Mohamed Abud Al Jeleil på det lokala parlamentet i staden Al Bayda.
I intervjun, som pågick i 40 minuter, uppger Mustafa Mohamed Abud Al Jeleil att Muammar Khadaffi själv gav order om attentatet mot Pan Am-flighten.
– Jag har bevis för att Khadaffi gav order om Lockerbie, säger Mustafa Mohamed Abud Al Jeleil till Expressen.se.

Överlämnades sju år senare

I 1992 beslutade FN om ekonomiska sanktioner mot Libyen eftersom man inte samarbetade så att de misstänkta förövarna kunde gripas.
Först i april 1999 överlämnades de två misstänkta gärningsmännen för en rättegång i Nederländerna.
Nio månader tog rättegången. Efteråt dömdes den ene av de båda libyerna, Abdelbaset Ali al-Megrahi, till livstids fängelse.
Den andre friades.

"Han gav order"

Abdelbaset Ali al-Megrahi frigavs 2009 av humanitära skäl eftersom han led av prostatacancer.
Enligt Mustafa Mohamed Abud Al Jeleil ska Muammar Khadaffi ha arbetat hårt för att Megrahi skulle friges.
– För att dölja det gjorde han allt som stod i hans makt för att få Megrahi tillbaka från Skottland, säger Mustafa Mohamed Abud Al Jeleil till Expressen.se.
Mustafa Mohamed Abud Al Jeleil konstaterar:
– Han (Khadaffi) gav order till Megrahi att göra det.
Tidigare i veckan rapporterade den brittiska tidningen The Sun att Megrahi fortfarande är vid liv, men att hans hälsa blir allt sämre.
Cancern uppges i dokument till den skotska regeringen ha spridit sig i kroppen och den dömde bombaren ska också sitta i rullstol.

Läs en längre intervju med justitieministern i torsdagens Expressen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag