Khadaffi: "Fienderåttorna kommer att besegras"

Publicerad
Uppdaterad

Muammar Khadaffi uppmanar libyerna att lämna sina hem och "befria Tripoli".
Flera arabiska tv-stationer sände i eftermiddag ett tal av diktatorn – som tros vara helt nyinspelat.
– Vi måste stå emot de här fienderåttorna, sade han om rebellerna.


Den Khadaffitrogna tv-kanalen al Urubah, som är baserad i Syrien, sände i eftermiddag en ljudupptagning av Khadaffi – som tros vara helt ny. Han riktade sig till invånarna i sin hemstad Sirte, uppger BBC.
I talet uppmanade Khadaffi libyerna att "kämpa och förstöra" rebellerna i Tripoli, som han kallade för "icke-troende". Han uppmanade även stammarna i alla delar av Libyen att bekämpa den utländska inblandningen.
Khadaffi sade att hans anhängare är i majoritet och att det inte kommer att finnas någon säker plats för rebellerna, uppger Sky News. Han sade att han "vägrar att lämna Libyen", uppger CNN.

"Stå emot fienderåttorna"

Diktatorn uppmanade kvinnor och barn att "rena Tripoli" – och till beväpnad strid.
Han uppmanade invånarna i Tripoli att tillfångata och döda råttorna, gata för gata, hus för hus.
– Vi måste stå emot de här fienderåttorna, som kommer att besegras tack vare den väpnade kampen, sade Khadaffi i talet enligt AFP.
– Lämna era hem och befria Tripoli, tillade han.
Diktatorn angrep både Frankrike och Italien:
– Libyen är till för det libyska folket, inte för imperialism, inte för Frankrike, inte för Sarkozy, inte för Italien. Tripoli är till för dig, inte för de som förlitar sig på Nato, sade han enligt Reuters.
Khadaffis korta tal sändes även via tv-stationen al Arabiya och andra arabiska stationer, uppger AP.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag