Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"KGB-chef planerade flera mord i Sverige"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Författaren Nils-Ove Jansson.
Foto: Leif Gustafsson
Jurij Andropov.
Leonid Brezjnev.
Foto: Upi / Tt /
Nya boken "Omöjlig ubåt".

I den topphemliga operationen AntiRYAN planerade den sovjetiske generalsekreteraren Leonid Brezjnev och KGB-chefen Andropov på 1980-talet att mörda den svenska stats- och militärledningen.

Ett 50-tal kärnvapenrobotar och atomminor skulle samtidigt sättas in mot Sverige.

De sensationella uppgifterna framförs i den nya boken "Omöjlig ubåt", skriven av kommendören av första graden, Nils-Ove Jansson.

- Vi ser samma mönster och indikationskedja i det som händer i dag, säger författaren till Expressen.se.

Under åren 1992-95 var Nils-Ove Jansson chef för överbefälhavarens topphemliga Underrättelse- och säkerhetskontor och ställföreträdande chef för den miltära underrättelse- och säkerhetstjänsten.

Under de senaste två åren har han arbetat med boken "Omöjlig ubåt" som släpptes i samband med en presskonferens på Sjöhistoriska museet på tisdagsförmiddagen.

Expressen berättar på tisdagen att dåvarande statsministern Ingvar Carlsson i juni 1988 gav klartecken till överbefälhavaren om att beordra ett bombanfall mot en misstänkt rysk ubåt nära ön Hävringe i Oxelösunds yttre skärgård.

Flera sensationella - och tidigare hemligstämplade - uppgifter presenteras i boken.

Sverige visste inget

Ett kapitel ägnas åt den mindre kända sovjetiska underrättelseoperationen AntiRYAN på 1980-talet.

Operationen syftade till att upptäcka om USA och dess allierade planerade att sätta in ett överraskande kärnvapenanfall mot Sovjetunionen. Endast generalsekreteraren, KGB-chefen och ett fåtal politbyråmedlemmar och underrättelseofficerare var fullt insatta i operationen, skriver Nils-Ove Jansson.

I Sverige visste försvarsledningen ingenting.

Men den ryska planen gick ut på att om säkra underrättelser pekade mot ett kärnvapenanfall från väst - så skulle detta förekommas med ett eget, motsvarande anfall.

För Sveriges del berördes stats- och militärledningen, luftförsvaret och de marina baserna, hävdar den pensionerade sjöofficeren Nils-Ove Jansson i sin bok:

"Svenska stridskrafter och central ledningsförmåga skulle slås ut genom en kombination av olika åtgärder som fysisk bekämpning av baser, eliminering av ledande personal inom regeringen och försvarsmakten samt utslagning av elförsörjning och telekommunikationer."

Det konstateras också att en viktig komponent i operationen var "de marina spetsnazförbanden som hade till uppgift att infiltrera svenskt territorium redan före krigsutbrottet och föra med sig kärnvapenladdningar".

Känner igen mönstret

I boken citeras den tidigare finske överbefälhavaren Jan Klenberg som i ett tal 1984 konstaterade:

- Sverige är nyckeln till den militära situationen på norra Östersjön.

Enligt Nils-Ove Jansson innebar planen att de marina spetsnazförbanden skulle framgrupperas till Stockholmsområdet, de svenska marinbaserna - och kärnkraftverken. Där skulle de vara beredda att på order placera ut kärnladdningar på förutbestämda platser.

Vid den högsta beredskapsnivån skulle atomminorna osäkras.

Och allt gick enligt plan - med ett undantag: U 137.

Den ryska ubåten grundstötte i samband med en operation som gick ut på att evakuera en spetsnazgrupp som haft till uppgift att förbereda atomsprängning av den marina Blekingebasen, hävdar Nils-Ove Jansson.

Sammantaget skulle minst ett 50-tal kärnvapenrobotar och atomminor sättas in mot Sverige.

Efter Gorbatjovs maktövertagande i Kreml avvecklades operationen AntiRYAN.

Men på senare tid har Rysslands agerande, under president Vladimir Putin, flera likheter med situationen på 1980- och 90-talet, enligt Nils-Ove Jansson.

När Expressen.se mötte författaren på Sjöhistoriska museet på tisdagsförmiddagen kommenterade han de senaste händelserna i Stockholms skärgård, då försvarsmakten letade efter en okänd utländsk undervattensfarkost.

- Jag känner igen mönstret, och indikationskedjan. Detta upplevde vi då mellan 40 och 50 gånger.

Kan det vara så att det finns en uppdaterad Operation Ryan 2014?

- Det vill jag inte uttala mig om.

Vid pressträffen på tisdagen närvarade flera av dem som jagat ryska ubåtar i skärgården - liksom tidigare överbefälhavaren Bengt Gustafsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.