KG: Vänsterpartiet budgetens vinnare

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
K-G Bergström kommenterade regeringens budgetproposition.

Dagens budgetproposition bjöd på få överraskningar.

Expressens politiska kommentator K-G Bergström är inte förvånad över reformerna som nu är släppta.

– Det är en traditionell kompromissbudget mellan tre partier där V sannolikt haft ett bättre förhandlingsutrymme eftersom partiet står utanför regeringen. MP har inte haft samma förhandlingsstyrka, säger K-G Bergström.

Expressens K-G Bergström kommenterar regeringens budgetproposition. Han säger sig inte vara förvånad över reformerna som nu är släppta.

– Det mesta är känt, så är det när man läcker ut saker i förväg, säger han.

Det han ändå har fäst sig vid är de förstärkningar i budgeten som kommer till redan 2014. Ett exempel är försvaret som stärks upp med två miljarder extra redan i år eftersom Schweiz sa nej till köpet av Jas gripen.

Ökade anslag till försvaret 2014 och 2015

Försvaret får även ökade anslag till nästa år men K-G bergström tror inte att helgens och veckans händelser med den pågående försvarsoperationen i Stockholms skärgård har påverkat detta.

– Jag kan inte tro att helgens och veckans händelser har påverkat forskningsanslaget. Det kommer till våren tidigast och då kan jag tänka mig att det blir tal om att stärka upp u-båtsförsvaret, säger K-G Bergström.

V stora vinnaren

Han tror att regeringen har goda chanser att få igenom sin budget och tror att Vänsterpartiet är den stora vinnaren.

– Jag skulle tippa att Vänsterpartiet är den stora vinnaren. Det är en traditionell kompromissbudget mellan tre partier där V sannolikt haft ett bättre förhandlingsutrymme eftersom partiet står utanför regeringen. Mp har inte samma förhandlingsstyrka, säger K-G Bergström.

Den osäkra faktorn är SD vilket K-G Bergström ser som ett problem.

– Grundtipset får vara att chanserna är goda att få igenom budgeten men den osäkra faktorn är SD, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.