Efter resor till Zambia har KG Hammar engagerat sig i Dag Hammarskjölds död. "Det var tre personer som sett ett mindre plan följa efter Hammarskjölds plan och att det blixtrat till i luften", säger han. Foto: Christer Järeslätt
Efter resor till Zambia har KG Hammar engagerat sig i Dag Hammarskjölds död. "Det var tre personer som sett ett mindre plan följa efter Hammarskjölds plan och att det blixtrat till i luften", säger han.  Foto: Christer Järeslätt

KG Hammar: Det är en konspiration

Publicerad

En av pådrivarna bakom den nya utredningen av Dag ­Hammarskjölds död: KG Hammar.

Den förre ärkebiskopen är övertygad om att FN-ledaren mördades - och att mordet mörklades.

Han har själv mött vittnen till Hammarskjölds död.

- Det är en jättekonspiration med många inblandade, säger KG Hammar.

Fyra toppjurister, bland annat svenske Hans Corell, tidigare rättschef vid FN, ska utreda Dag Hammarskjölds död på nytt.

Förre ärkebiskopen KG Hammar är med i kommittén som tillsatt utredning. Enligt honom finns en rad nya bevis.

- Nu lämnar vi över det till jurister. Det är som ett slags förundersökning rent juridiskt, säger KG Hammar.

Såg mindre plan följa efter

KG Hammar engagerade sig i fallet när han var i Zambia, tidigare Nordrhodesia, och föreläste om Hammarskjöld 50 år efter dennes död, i slutet av 2011.

- Jag träffade då folk som varit med den natten, svarta kolarbetare som blev intervjuade av undersökningskommissionerna men bara avfördes. Det var tre personer som sett ett mindre plan följa efter Hammarskjölds plan och att det blixtrat till i luften, säger KG Hammar.

"Det var ett mord"

Den förre ärkebiskopen kom i kontakt med forskaren Susan Williams, som några månader tidigare släppt en bok med nya omständigheter i fallet, och brittiske parlamentarikern David Lea. De tre startade kommittén som nu tillsatt utredningen.

- Allt talar för att rhodesiska regimen dolt att det var ett mord, säger KG Hammar.

Antagligen skotthål i ansiktet

Enligt KG Hammar dolde haverikommissionen allt som talade för att det inte var en flygolycka.

- I det materialet ingår bilder på den döda Hammarskjöld där det syns att man retuscherat något i hans ansikte, antagligen skotthåll. Sedan har det setts jeepar med soldater som kör till nedslagsplatsen strax efter kraschen. Enligt den officiella versionen tog det 15 timmar att hitta planet.

- Världsopinionen har tyvärr fått intrycket att det var en olycka, säger KG Hammar.

Utredningen ska överlämnas till FN om ett år. KG Hammar hoppas att FN ska förmå sina medlemsländer att öppna upp arkiven.

Misstänker CIA

KG Hammar misstänker att Storbritannien eller amerikanska CIA kan ha legat bakom flygplanskraschen och att sanningen dolts för att Kalla kriget pågick.

- Man blir också misstänksam om Sveriges roll i detta, vad UD visste. Hur mycket visste man och dolde för svenska folket?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag