KG Hammar: Det är en konspiration

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Efter resor till Zambia har KG Hammar engagerat sig i Dag Hammarskjölds död. "Det var tre personer som sett ett mindre plan följa efter Hammarskjölds plan och att det blixtrat till i luften", säger han.
Foto: Christer Järeslätt

En av pådrivarna bakom den nya utredningen av Dag ­Hammarskjölds död: KG Hammar.

Den förre ärkebiskopen är övertygad om att FN-ledaren mördades - och att mordet mörklades.

Han har själv mött vittnen till Hammarskjölds död.

- Det är en jättekonspiration med många inblandade, säger KG Hammar.

Fyra toppjurister, bland annat svenske Hans Corell, tidigare rättschef vid FN, ska utreda Dag Hammarskjölds död på nytt.

Förre ärkebiskopen KG Hammar är med i kommittén som tillsatt utredning. Enligt honom finns en rad nya bevis.

- Nu lämnar vi över det till jurister. Det är som ett slags förundersökning rent juridiskt, säger KG Hammar.

Såg mindre plan följa efter

KG Hammar engagerade sig i fallet när han var i Zambia, tidigare Nordrhodesia, och föreläste om Hammarskjöld 50 år efter dennes död, i slutet av 2011.

- Jag träffade då folk som varit med den natten, svarta kolarbetare som blev intervjuade av undersökningskommissionerna men bara avfördes. Det var tre personer som sett ett mindre plan följa efter Hammarskjölds plan och att det blixtrat till i luften, säger KG Hammar.

"Det var ett mord"

Den förre ärkebiskopen kom i kontakt med forskaren Susan Williams, som några månader tidigare släppt en bok med nya omständigheter i fallet, och brittiske parlamentarikern David Lea. De tre startade kommittén som nu tillsatt utredningen.

- Allt talar för att rhodesiska regimen dolt att det var ett mord, säger KG Hammar.

Antagligen skotthål i ansiktet

Enligt KG Hammar dolde haverikommissionen allt som talade för att det inte var en flygolycka.

- I det materialet ingår bilder på den döda Hammarskjöld där det syns att man retuscherat något i hans ansikte, antagligen skotthåll. Sedan har det setts jeepar med soldater som kör till nedslagsplatsen strax efter kraschen. Enligt den officiella versionen tog det 15 timmar att hitta planet.

- Världsopinionen har tyvärr fått intrycket att det var en olycka, säger KG Hammar.

Utredningen ska överlämnas till FN om ett år. KG Hammar hoppas att FN ska förmå sina medlemsländer att öppna upp arkiven.

Misstänker CIA

KG Hammar misstänker att Storbritannien eller amerikanska CIA kan ha legat bakom flygplanskraschen och att sanningen dolts för att Kalla kriget pågick.

- Man blir också misstänksam om Sveriges roll i detta, vad UD visste. Hur mycket visste man och dolde för svenska folket?

Därför startade den nya utredningen om Dag Hammarskjölds död

Augusti 2011

Den brittiska tidningen The Guardian publicerar ögonvittnesskildringar om att Hammarskjölds plan skjutits ner.

September 2011

Susan Williams bok om Hammarskjölds död kommer ut. Enligt boken sköts planet ner av legoknektar och bevisen gömdes av rhodesiska myndigheter.

December 2011

KG Hammar besöker Zambia för att föreläsa om Hammarskjöld. Han möter tre vittnen som sett planet skjutas ner.

Juli 2012

KG Hammar, tillsammans med Susan Williams och brittiske politikern David Lea, tillsätter en ny utredning kring Hammarskjölds död.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.