Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

K-G: En pr-triumf för Sverigedemokraterna

KG Bergström tror att värvningen är en pr-triumf för SD. Här intervjuas han av Expressens Hanna Jakobson.
Patrick Reslow sitter i Riksdagen.

Expressens politiske kommentator KG Bergström tror att motiven till partibytet kan vara personliga.

– Det blev lite av ett antiklimax. Jag och många andra hade nog trott på en nyhet av mer personlig karaktär eftersom ingen annan än Jimmie Åkesson föreföll ha varit informerade. Men det är förstås en pr-triumf för Sverigedemokraterna att lyckas värva en moderat riksdagsman.

Hur känsligt är detta för Moderaterna?

– Jag kan inte erinra mig något avhopp av den här digniteten sedan skånemoderaten Sten Andersson gick till SD.

Varför tror du att han väljer att byta parti?

– Förutom de skäl han själv nämner så tror jag inte man kan utesluta krasst egoistiska motiv. Med de opinionssiffror som Moderaterna har i dag så kan han inte känna sig säker på sin riksdagsplats. Som SD:are kan han vara helt säker på en plats.

Vilken roll kan han få inom SD?

– Som moderat var han minst sagt anonym, få visste ens vem han var innan i dag. I SD lär han få en klart mer profilerad roll. Om han inte har några skelett i garderoben, vilket många ledande SD:are ju har, så är bara det en merit.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.