Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ketchupbröllop: John Kerry, Heinz och polis

John Kerry åt lunch med Margot Wallström. Foto: Läsarbild
Andre Heinz är styvson till John Kerry samt arvtagare till ketchupjätten Heinz.
USA:s utrikesminister John Kerry uppskattade besöket på restaurangen Sturehof. Foto: Läsarbild
Familjemedlemmarna var under torsdagseftermiddagen ute och promenerade i centrala Stockholm. Foto: Alex Ljungdahl
Utrikesminister väckte uppmärksamhet i Stockholm när han anlände till Grand Hôtel. Foto: Läsarbild
När ministern Kerry anlände till Strömkajen i Stockholm vid 18-tiden väckte han stor uppmärksamhet bland de förbipasserande. Foto: Läsarbild
Under kvällen satt John Kerry och skrattade på verandasektionen i Cadierbaren. Foto: Läsarbild
1 / 8

Ketchuparvtagaren André Heinz – tillika John Kerrys styvson – gifter sig i Sverige med Maria Marteinsdottir.

Secret service, svensk polis och hemlighetsmakeri – utgör delar av bröllopet som förberetts i månader.

Bröllopsgästerna kommer att få en meny signerad Michelinkrogen Gastrologik.

– Det känns ärofyllt, säger krögare Jacob Holmström.

På lördag gifter sig USA:s utrikesminister John Kerrys styvson André Heinz, 46, med isländska medicinforskaren Maria Marteinsdottir, 35, i Sverige.

Utrikesminister John Kerry har tillbringat ett par dagar i Stockholm inför bröllopet. Men förberedelserna inför lördagens festligheter har pågått i månader.

När ministern Kerry anlände till Strömkajen i Stockholm vid 18-tiden väckte han stor uppmärksamhet bland de förbipasserande. Foto: Läsarbild

Redan när de nordiska statsministrarna besökte Vita huset i maj i år kom det blivande bröllopsparet på tal. Utrikesminister John Kerry introducerade ledarna till brudparet och Maria Marteinsdottir.

– Jag är privilegierad att ha min framtida ingifta styvdotter som gäst här i dag. Hon gifter sig med min styvson André Heinz, som har bott i Stockholm i över tio år. Han har bott där hur länge som helst, och han har mött en vacker isländsk kvinna som han gifter sig med i sommar. Och jag ser fram emot att vara i Stockholm för det tillfället, sa han i sitt tal.

André Heinz är son till Teresa Heinz, 77, arvtagerska till miljardimperiet från ketchupjätten och styrelseordförande i Heinz-familjens mäktiga stiftelse Heinz Endowments. Han jobbar med hållbarhet och miljöfrågor och tar i år över som styrelseordförande i Heinz Endowments efter sin mor Teresa. Stiftelsen har tillgångar på 13,5 miljarder kronor.

Flyttade till Sverige 1999

Ketchuparvtagaren började arbeta med Sverige 1995 när han startade USA-avdelningen av miljöorganisationen "Det naturliga steget". Efter att ha utbildat sig på prestigeuniversitetet Yale flyttade han 1999 till Sverige. Han har sedan dess varit delaktig i John Kerrys presidentkampanj 2004 – som Kerry förlorade mot George W. Bush – och startat hållbarhetsfonden Sustainable Technologies Fund med Norden-kontor i Stockholm.

Isländskan Maria Marteinsdottir forskar vid Karolinska universitetssjukhuset och har varit delaktig i flera forskningsartiklar om bland annat cancer.

Brudparet gav Michelin-krogen Gastrologik i uppdrag att stå för maten. Krögare Jacob Holmström har tillsammans med kollegan Anton Bjuhr förberett sig och personalen inför bröllopet sedan i våras.

– Det känns kul, ärofyllt och spännande. Vi fick frågan någon gång i våras och det har krävt månader av förberedelser, nu är vi inne på sluttampen, säger han.

 

Prepping for the wedding of the century! Only a kg left of those spruce tips @robertsandberg

Ett foto publicerat av Jacob Holmström (@jacob.gastrologik) Aug 17, 2016 kl. 2:24 PDT

 

Restaurangen hade 2012 USA:s förra utrikesminister Hillary Clinton som gäst. Hon blev då bjuden av Sveriges dito Carl Bildt respektive dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt under ett omfattande säkerhetsarrangemang.

Året därpå gästade ”Bossen” Bruce Springsteen Östermalmskrogen under sitt Stockholmsbesök.

Bröllopsfest på helig plats

Nu kommer 18 kockar från krogen och cirka 40 personer servera bröllopsgästerna delikatesser under hela lördagen.

Platsen för bröllopsfesten är hemlig – men det är inte i Gastrologiks lokaler, vilket krävt extra tankearbete för Jacob Holmström och personalen.

– Man kan jämföra det med att öppna restaurang - man måste verkligen tänka på allting. Det är alltifrån banala saker som att få dit diskborstar till hur vi ska få till varmrätten, säger han.

Bröllopsgästerna kommer att bjudas på kanapéer, middag och vickning. Stjärnkrogens signum är lokala råvaror – men menyn hålls hemlig in i det sista.

– Det blir en överraskning, säger Jacob Holmström.

 

LÄS MER: Bruce efter middagen: ”Tack allihop”

 

Expressen har talat med personal som berättar att de fått väldigt knappa instruktioner om det pampiga firandet.

– Jag vet bara vara jag ska vara någonstans och att jag ska vara redo att jobba tills de går och lägger sig, säger en person som ska jobba under bröllopet.

John Kerry firar det blivande brudparet tillsammans med sin familj. På bröllopet väntas bland andra hans dotter Vanessa Bradford Kerry, 39, delta tillsammans med sina barn och sin man.

Kortege med blåljus

Flera stockholmsbor har blivit vittnen till det rigorösa säkerhetsarrangemanget runt John Kerrys Sverigebesök. Under onsdagskvällen lämnade han och Teresa Heinz restaurangen Sturehof vid Stureplan i en kortege med påslagna blåljus.

USA:s utrikesminister John Kerry uppskattade besöket på restaurangen Sturehof.

 

LÄS MER: John Kerrys festnatt i Stockholm

 

Stockholmspolisen bistår med bevakning och personal under besöket som betecknas som privat.

– Han är en person som omfattas av ett särskilt skydd oavsett i vilken egenskap han än kommer, säger Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen.

Polisen vill till skillnad från vid vanliga statsbesök inte gå ut med information om eventuella avspärrningar. Vilket har lett till flera förseningar i lokaltrafiken.

John Kerry har även ett eget medföljande team av livvakter från Secret service, som kan vara beväpnade.

– De kan begära att ha vapen här under sin vistelse. Det avgörs från fall till fall. Det är precis som när svenska livvakter följer med den svenska statsledningen utomlands. Men om de har det är inget som jag tänker kommentera, säger Kjell Lindgren.