Kerstin Hessius: Vi är på väg in i en katastrof

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Kerstin Hessius i SVT:s Agenda på söndagskvällen.
Johan Giesecke i SVT:s Agenda.
Foto: SVT

Kerstin Hessius varnar för de ekonomiska konsekvenserna i kampen mot coronaviruset. 

Hon säger i SVT:s ”Agenda” att vi är på väg mot en katastrof. 

– Vad får vi för liv om alla de som byggt upp sina företag i 30 år och går i konkurs, de förlorar hela sitt liv. De kommer ta livet av sig. 

De senaste veckorna har Kerstin Hessius, tidigare vice riksbankchef och numera vd för Tredje AP-fonden, uppmärksammats i flera medier efter att ha väckt frågan: riskerar vi att gå för långt i åtgärderna för att bekämpa coronaviruset? 

Hon har lyft om de ekonomiska konsekvenserna som riskerar att bli katastrofala efter kampen mot coronaviruset. 

– Vi är på väg mot en katastrof som vi vet vi är på väg in i när vi försöker undvika en katastrof som vi möjligen kommer få, säger hon i SVT:s ”Agenda”.  

Kerstin Hessius: ”Det är liv mot liv”

Hon frågar sig i sändningen hur framtiden kommer se ut för Sveriges medborgare om vi drabbas av massarbetslöshet. 

– Vad får vi för liv om alla de som byggt upp sina företag i 30 år går i konkurs? De förlorar hela sina liv. De kommer ta livet av sig. Det är liv mot liv. 

– Det handlar om människor och ingenting annat. 

Kerstin Hessius efterlyser en tidsplan för när samhället återgår till det normala.  

– Om man bestämmer ett datum, ska vi sluta med alla åtgärder den dagen även om epidemin rasar runtom oss, frågar tidigare statsepidemilogen Johan Giesecke. 

Kerstin Hessius svarar: 

– Absolut inte. Man måste sätta åtgärderna som vi gör för att begränsa risken med överfyllda sjukhus i relation till kostnaderna för samhället, för välfärden som vi förlorar. Vi måste ha ett datum. Vi måste ha en plan. Planen måste bestå utav att vi säger att vi måste lägga om till arbetslinjen. Vi ska börja arbeta igen. 

”Det blir en enorm fattigdom”

Kerstin Hessius har tidigare pratat om hur hon befarar att vi är på väg mot en större katastrof än själva viruset. 

– Man måste väga hela situationen. Om vi går in i en djup depression kommer folk dö av det skälet. Det blir en enorm fattigdom, har hon tidigare sagt i Di-TV. 


Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.   

LÄS MER: Frågor och svar om corona 

Vd:n för Tredje AP-fonden om hur ekonomin påverkas just nu.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.