Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kerstin, 69, berättar om sorgen efter vännen Lisbet Palme

Kerstin saknar sin nära vän Lisbet Palme. Foto: Privat
Lisbet Palme blev 87 år gammal. Foto: BJÖRN LUNDBERG

Lisbet Palme, änka efter tidigare statsminister Olof Palme, har avlidit efter en tids sjukdom. 

Nu berättar Kerstin Blomberg, 69, om saknaden efter sin kära vän.

– Det blir tomt utan henne, säger hon.

Hon har känt Lisbet Palme i mer än halva sitt liv.

Kerstin Blomberg berättar hur de i början av 80-talet lärde känna varandra på Fårö, Gotland, där Kerstin bor. Lisbet och Olof Palme brukade bo på ön på somrarna och under ett av de tidiga besöken träffades Lisbet och Kerstin.

– Jag hade sett henne innan men vi blev vänner då. Vi har kommit varandra närmare och närmare. Efter Olofs död blev vi väldigt nära och tillbringade mycket tid tillsammans, säger Kerstin.

”Hon har varit en vän att lita på”

De insåg snabbt att båda hade en brinnande passion för att göra skillnad, i synnerhet med fokus på barn som far illa. 

Kerstin och Lisbet blev snabbt goda vänner. Foto: Privat

Kerstin, som länge har arbetat för Rädda Barnen och prisats för sitt engagemang, fick således en vän både privat och professionellt.

– Vi har haft många samtal om barns situation i världen och också många fina vandringar, cykelturer och fina stunder tillsammans. Vi har haft både små och stora saker att prata om. Både om barn i världen och om naturen hemma.

Kerstin Blomberg och Lisbet Palme har besökt konstutställningar, gått på åtskilliga långpromenader och njutit av konserter tillsammans på ön. De beundrade varandras engagemang och fanns alltid där för varandra.

Här sitter Kerstin med sin goda vän Emerich Roth när han fick Olof Palme-priset 2017. Kerstin har varit ordförande i Emerichfonden i många år. Foto: Privat

– Hon har varit en vän att lita på, en väldigt kär vän. Hon har varit en person med stort engagemang, säger Kerstin.

– Hennes engagemang var äkta och hon blev upprörd, precis som jag, över barn som har det svårt. Hon ville göra något och var otroligt genuin i sitt arbete.

”Det blir tomt utan henne”

Denna sommar blev Lisbet Palmes sista på Fårö.

Vid lunchtid på torsdagen meddelade familjen till nyhetsbyrån TT att hon vid 87 års ålder har avlidit efter en tids sjukdom.

På grund av sjukdomen som hon haft sedan en tid tillbaka var hennes bristande ork påtaglig, berättar Kerstin Blomberg.

– Vi visste inte om det skulle gå, men hon fick en sista sommar på Fårö. Det tycker jag är underbart. Vi har haft otroligt fina stunder här och hon älskade ön, säger hon och fortsätter:

– Hon var ju sjuk, så jag undrade hur hon skulle orka. Men det gick bra och hon blev piggare när hon kom dit. Hon var känd internationellt men uppskattade samtidigt det lilla livet på Fårö.

Lisbet Palme blev 87 år gammal. Foto: BJÖRN LUNDBERG

Att komma tillbaka till Gotland, trots sjukdomen, var viktigt för Lisbet, berättar Kerstin. Efter 40 års vänskap är nu saknaden stor.

– Det blir tomt utan henne. Vi har haft så många samtal på telefon och vi har firat födelsedagar och nyår ihop. Jag kommer sakna en kär vän.