Kerrys lunch med Wallström – i Sverige

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
John Kerry åt lunch med Margot Wallström.
Foto: Läsarbild
John Kerry åt lunch med Margot Wallström.
Foto: Läsarbild

USA:s utrikesminister John Kerry ligger inte på latsidan under sitt privata Sverigebesök. 

Kerry bjöd utrikesminister Margot Wallström på lunch i Östermalmshallen – som svarade med att ge honom ett stycke svensk poesi. 

– Jag lämnade över en liten bok med Tranströmers poesi på engelska, säger Wallström till TT. 

USA:s utrikesminister är i Sverige för att delta i sin styvson André Heinz bröllop. Under gårdagen var han ute med sin fru och brudparet och festade på Sturehof på Stureplan i Stockholm. Sällskapet höll i gång till strax efter 01 på natten. Han passade även på att ringa till utrikesminister Margot Wallström och boka in en lunchdejt. 

– Vi känner varandra sedan tidigare och han är här för privat besök men passade på att ringa i går och höra om vi kan ses, säger Wallström till Aftonbladet.

Margot Wallström mötte John Kerry för lunch på fiskrestaurangen Lisa Elmqvist i Östermalmshallen. Duon åt i cirka en timme och pratade om världspolitik – och Kerrys privata besök i Sverige. 

– De pratade om läget i världen och särskilt situationen i Syrien. Han berättade även om sin vistelse i Sverige, säger Pezhman Fivrin, Margot Wallströms pressekreterare. 

Margot Wallström hade även med sig en gåva till utrikesminister John Kerry: en bok av poeten Tomas Tranströmer. Något som blev ett samtalsämne under lunchen: 

– Vi pratade också poesi. Jag lämnade över en liten bok med Tranströmers poesi på engelska. Jag vet att han tycker om poesi, säger Margot Wallström till TT.

”En del uppståndelse”

Margot Wallström twittrade om besöket, som väckte uppståndelse bland nyfikna besökare i Östermalmshallen. Det var flera lunchgäster som kände igen utrikesminister John Kerry. 

– Det var mycket uppståndelse kring deras möte. Det var dessutom en hel del amerikanska turister som kände igen honom, säger Pezhman Fivrin. 

John Kerry besöker Stockholm.
Foto: Alex Ljungdahl

LÄS MER: John Kerrys festnatt i Stockholm


John Kerry är på Sverigebesök för att delta i sin styvson och ketchuparvtagaren André Heinz och dennes blivande fru Maria Marteinsdottirs bröllop. Margot Wallström ska inte delta i bröllopet. 

– Det är en väldigt privat tillställning, säger Pezhman Fivrin, pressekreterare. 

Stopp i kollektivtrafiken

Under torsdagseftermiddagen ledde besöket till ett stopp på flera busslinjer i Stockholms innerstad. Flera resenärer fick vänta i över 25 minuter på sin buss på grund av Kerrys kortege, enligt Stockholm Direkt. 

– Hela kollektivtrafiken i innerstan har haft sporadiska problem under dagen på grund av besöket. De nu aktuella förseningarna beror sannolikt på det, säger Thomas Silvander vid SL:s pressjour till Stockholm Direkt. 

Det är många stockholmare som känner igen John Kerry och stannar till för att ta bilder med honom. Expressens fotograf blev vittne till hur Kerry kramade om ett glatt barn i vid Kungsträdgården i Stockholms innerstad. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.