För 40 år sedan spelade Larry Rand i samma skolband The Electras som presidentkandidaten John Kerry nu vill de återförenas på presidentinvigningen i januari. "Jag skulle genomgå vilken förnedring som helst för det ögonblicket", säger Larry Rand till Expressen.
För 40 år sedan spelade Larry Rand i samma skolband – The Electras – som presidentkandidaten John Kerry – nu vill de återförenas på presidentinvigningen i januari. "Jag skulle genomgå vilken förnedring som helst för det ögonblicket", säger Larry Rand till Expressen.

Kerry och Larry har ett band ihop

Publicerad
Uppdaterad
CORNWALL BRIDGE. Larry Rand har en dröm.
Att få återförena sitt gamla band The Electras när USA:s 44:e president svärs in i januari.
Och rockbandets basist ska så klart vara med.
Hans namn: John Kerry.
Så det kan gå. Inte trodde Larry Rand att någon skulle komma ihåg gamla skolbandet The Electras så här över 40 år efter att gruppen släppte sin första och enda platta. Men i år har han redan hunnit med att gästa MTV och NBC och i dag väntar CNN:s politiske tungviktare Wolf Blitzer.

Spelar någon minut

– Jag ska spela någon minut tillsammans med bandets andra gitarrist Jon Prouty, berättar den nu 60-årige Larry Rand när vi träffas hemma i Cornwall Bridge, Connecticut. – Åh, måtte vi bara inte skämma ut John Kerry! För det är förstås Kerry det egentligen handlar om. Det är inte The Electras 60-talslåtar som gör att Larry Rand får sitta i tv-sofforna. Det är det faktum att skolbandet hade en basist som numera är känd över hela världen och som om några veckor kan bli världens mäktigaste man.

Gick i samma klass

– Vi gick alla i samma klass på St Pauls privatgymnasium i Concord, New Hampshire, berättar han. Det var jag och John Prouty som började spela gitarr och i september 1960 beslutade vi oss för att bilda ett band. De uppkallade sig efter ett bilmärke, Buick Electra. – Jag tror inte John Kerry hade spelat bas förr, men han kunde spela gitarr och lärde sig snabbt. De fyra grundarna höll ihop i två år, sedan tog de alla examen från skolan. – John var en seriös ung man. Han var nog lite mognare än oss andra. Han var väldigt duktig i skolan men höll också på med flera idrotter – och så musik förstås. – Kerry var den enda basisten som bandet hade. Vi brukar säga att han var oersättlig. De spelade på skolfester i trakterna runt Concord och finansierade själva tryckandet av deras enda skiva. Det finns 13 spår på den, de flesta cover-versioner, men även några låtar som Larry Rand skrev. – Vi gjorde 500 exemplar. Jag tror John fortfarande har tio ex kvar. I år har vi även gett ut den på nytt på cd och den har redan sålt mer än vad originalplattan gjorde. Och fler lär det bli om John Kerry skulle gå och vinna valet den 2 november. Något Larry Rand hoppas innerligt på. – Är det inte deprimerande att det är så jämnt?! säger han. Med tanke på vad som hänt de senaste fyra åren så borde ju Kerry leda med hästlängder.

"Intellektuell och nyfiken"

Larry Rand gick fyra år med John Kerry och kände honom under de år han formades till en ung man. Jag ber honom lista tre argument för varför Kerry skulle bli en bra president. – Han är intellektuellt nyfiken, svarar Larry utan att tveka. Han har en mycket bättre förståelse för hur det globala samhället fungerar och han bryr sig om alla amerikaner. Skulle Kerry vinna, så blir det säkerligen en resa till Washington DC i januari. Med elgitarren i bagaget. – Åh, skrattar han. Jag skulle vara beredd att genomleva vilken förnedring som helst för att få spela på invigningsfesten. Han sätter på en dvd från ett besök i en musikstudio i Nashville som han och Jon Prouty gjorde i somras. Det var ett bra tag sedan de spelade ihop. Men Larry kan vara lugn. De har inget att skämmas över

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag