Kerry festade i Sverige hos affärsman med Putin-koppling

John Kerry efter en utekväll på restaurangen Sturehof i Stockholm.

MOSKVA/MARIEFRED. Här på Åsgårds herrgård i Mariefred festade USA:s utrikesminister John Kerry hos en framstående rysk affärsman med kopplingar till Putin-regimen.

71-årige Viatcheslav Mikhailov hyrde ut sin svenska herrgård till Kerrys familj för en påkostad bröllopsfest.

Expressens granskning visar att Mikhailov har minst 74 affärskontrakt med ryska staten - bland dessa ryska militären, säkerhetstjänsten FSB och Putins närmaste livvaktsstyrka.

Tillgångarna har dolts i bolag registrerade i Panama och Bahamas.

Åsgårds herrgård.

Inga skyltar.

Strax intill traktens lågprisbutik möter vi en äldre kvinna med en hund som pekar ner mot en anonym skogsväg.

En bit ner öppnar sig skogen. Bakom en kameraövervakad och låst stålgrind reser sig oväntat en pampig barockinspirerad fasad, där Mälaren glittrande breder ut sig i bakgrunden.

Vi har kommit till Åsgårds herrgård, strax utanför Mariefred.

Hollywoodstjärnor bland gästerna

Det var här, mitt i de sörmländska skogarna, som den amerikanske utrikesministern John Kerrys familj anordnade bröllop den 20 augusti i år. Hans styvson, ketchuparvtagaren Andre Heinz, gifte sig med Maria Marteinsdottir och Hollywood-celebriteter som Jodie Foster fanns bland gästerna.

På plats fanns också ett omfattande kommando från svensk polis och amerikanska Secret Service.

I pressen rapporterades om poliser från Nationella insatsstyrkan gömda i terrängen runt herrgården och flera polisbåtar i sjön.


LÄS MER: John Kerry i Sverige – för bröllopsbesök


Alla med ett vakande öga på den amerikanske utrikesministern. Den forne presidentkandidaten hade trots säkerhetspolitiska spänningar, och stundande förhandlingar med Ryssland om Syrien-kriget, prioriterat Sverige-besöket.


Viatcheslav Mikhailovs söner, Viatcheslav Jr Mikhailov och Vadim Mikhailov är båda engagerade i familjens företag. ”Vi säljer till alla, till och med till staten”,

Expressen kan nu avslöja att ägaren till herrgården - bolaget som John Kerrys familj hyrt in sig hos för herrgårdsfesten - är en framgångsrik rysk affärsman med kopplingar till Putin-regimen.

Viatcheslav Mikhailov, 71, köpte herrgården 2013 och använder den i dag främst för uthyrning till slutna privata sällskap men uppges även själv bo i huset i perioder.

Mikhailov står bakom en rysk familjekoncern som kretsar kring fastigheter, hotell, bilar, utbildning och motorcyklar. Mest känd är han i Ryssland som mannen bakom Slami, ett av Rysslands främsta musikbolag.

"Slami äger den största detaljhandelskedjan i Ryssland under varumärket "Mir Muzyki", uppger företaget på sin hemsida.

Band till Putin-regimen

Expressens granskning visar Mikhailovs band till Putin-regimen.

Mikhailovs bolag har ryska staten som en av sina allra främsta kunder och bolagen har sedan 2012 vunnit minst 74 förmånliga upphandlingskontrakt med statliga myndigheter.

När Expressen söker amerikanska utrikesdepartementet vägrar man att kommentera frågan. Säkerhetsfrågor kring Ryssland har varit sprängstoff i den amerikanska valrörelsen och Ian Higham på Stockholms universitet tror att Kerrys parti Demokraterna fruktar att herrgårdsaffären kan spela Donald Trump i händerna, särskilt om Kerry kände till vem som stod bakom herrgården.

– Om han visste handlar det definitivt om dåligt omdöme.

– Det här skulle definitivt vara till Trumps fördel. När det visar sig att demokraterna också har kopplingar till ryssarna skulle det ta udden av kritiken mot Trumps kopplingar till Ryssland.

Handlingar från ryska bolagsregistret Interfax Spark och officiella ryska upphandlingsdatabasen visar att herrgårdsägaren Viatcheslav Mikhailovs främsta kund är staden Moskvas kulturdepartement.

Mikhailov är skriven på en av Moskvas mest exklusiva adresser, den postmodernistiska skyskrapan ”Scarlet Sails 2”.

Kontrakt med säkerhetstjänsten

Bland avtalen hittar vi också Mikhailovs kontrakt med ryska federationens militär, säkerhetstjänsten FSB och den federala skyddstjänsten, FSO.

FSO är Putins egen livvaktsstyrka, en central myndighet som lyder direkt under Putin och ansvarar för den högsta statsledningens säkerhet.


LÄS MER: Ketchupbröllopet, Heinz, Kerry och polisen


Kontrakten med säkerhetstjänsten FSB gäller säkerhetstjänstens enheter inom gränskontroll och utbildning under FSB Academy, som tränar personal inom rysk underrättelsetjänst.

FSB, kanske mest känt under sitt tidigare namn KGB, är verksamma inom kontraspionage, gränsövervakning och underrättelseverksamhet.

Ytterligare kontrakt, med enheter inom den ryska militären, gäller köp av bland annat radiosystem och högtalare.

Favoriseras av myndigheter

Den grävande journalisten Mark Rachkevych, amerikansk korrespondent i Kiev för The Ukrainian Weekly, har för Expressens räkning tagit del av de aktuella kontrakten.

– Mir Muzyki verkar verkligen vara ett företag som favoriseras av statligt styrda organisationer och myndigheter när det gäller köp av apparater och utrustning inom musik. Bolaget har vunnit flera kontrakt under de senaste åren.

"Det är klart att de har politiska nätverk" säger Martin Kragh.

Martin Kragh, chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet:

– Det är klart att han har politiska nätverk. Det är en aspekt i den ryska ekonomin att du har en stor statlig sektor och för att komma in i den branschen behöver man goda nätverk.


LÄS MER: Kärleksförklaringen från John Kerry: "Vi älskar det"


De statliga kontrakten präglas av omfattande korruption.

– Forskningen, oberoende experter och journalister, är entydig. I länder som Ryssland är det här en av de stora källorna till korruptionsproblematik.

– Det kan vara att man har nätverk inom försvarsmakten, inom säkerhetstjänst eller på kommunal och regional nivå.

Totalt drog Viatcheslav Mikhailovs bolag in motsvarande 29 miljoner kronor på de statliga kontrakten mellan 2012 och 2016.

Förekommer i Panamadokumenten

Mikhailov förekommer också i de så kallade Panamadokumenten, de nyligen publicerade handlingarna som avslöjar tillgångar dolda i skatteparadis genom brevlådeföretag.

Viatcheslav Mikhailov och en av hans söner har, genom en schweizisk mellanhand, försökt dölja minst fyra bolag i Panama och Bahamas.

Tre av bolagen bär samma namn som ryska moderbolaget och svenska herrgårdsbolaget - Slami.

Mikhailov själv står skriven på en av Moskvas mest exklusiva adresser, den postmodernistiska skyskrapan "Scarlet Sails 2" i nordvästra delen av staden. I själva verket bor han dock i en 600 kvadratmeter stor villa utanför Moskva.


LÄS MER: John Kerrys lunch med Margot Wallström – i Sverige


När Expressen söker kontakt med affärsmannen och besöker den svenska herrgården utanför Mariefred vill platschefen, Vitaliya Mildhult, först stoppa oss från närmare granskning. Hon avråder oss från att berätta vem som står bakom herrgården och dennes kopplingar till ryska staten.

Ian Higham, Stockholms universitet

– Det där behöver du inte skriva om. Du ska inte gräva så djupt i sådana detaljer. Vem är intresserad av vem som står bakom huset?

Vi visas ändå runt i de nyrenoverade lokalerna och det framkommer att herrgården, utöver två kommunkonferenser, haft flera ryska "privata sällskap och företag" samt att det finns kameraövervakning i samtliga rum.

Sönerna engagerade i bolaget

Via mejl får vi kontakt med ägarens son, som uppger att fadern är bortrest och inte kan nås för en kommentar. När vi därefter besöker musikbolagets kontor i centrala Moskva får vi efter en stunds väntan en intervju med två av hans söner som är engagerade i familjebolaget: Viatcheslav Jr Mikhailov, som leder ett av familjeföretagen, och musikern Vadim Mikhailov som är engagerad i musikbolaget.

De berättar att verksamheten fått ett lyft efter det uppmärksammade bröllopet.

– Efter bröllopet fick vi många nya förfrågningar om andra potentiella gäster och eventbolag, så vi hoppas att det blir fler bröllop och event där, säger Viatcheslav Jr.

Bröderna bekräftar kontrakten med de ryska säkerhetstjänsterna och uppger att avtalet med presidentens livvaktsstyrka FSO gäller musikinstrument till presidentens egen musikkår.

– Vi har nu kontrakt med Kremls orkesters, presidentens orkester. Den orkestern lyder under FSO, federala skyddstjänsten. Självklart säljer vi instrument till dem. Det är normalt, säger Vadim.


LÄS MER: John Kerry på promenad med familjen – i Sverige


På frågan om de många statliga kontrakten menar bröderna, trots forskningen om utbredd korruption och politiska nätverk i ryska statsaffärer, att de saknar politiska kontakter.

– Vi säljer musikinstrument till exempelvis musikskolor som ägs av staten. De har en budgivningsprocess där de letar efter det billigaste priset. Ibland vinner vi och ibland inte. Vi säljer instrument till alla. Till och med till staten

– Vi är en internationell familj så vi är inte involverade i politiken alls. Vi har ingen åsikt om det, säger Viatcheslav Jr.

Bröderna bekräftar också att familjen haft dolda Panama-bolag, men uppger att de nyligen avvecklats.

– Det handlar om att optimera skatten. Alla använder off shore-bolag.

Expressen har förgäves sökt Kerrys styvson, Andre Heinz, för en kommentar.

74 olika kontrakt med ryska staten

RYSKT FÖRETAGSIMPERIUM

Viacheslav Mikhailov, 71, driver sedan 2013 herrgården Åsgård utanför Mariefred genom bolaget Slami AB. Mikhailov står bakom ett ryskt företagsimperium med verksamhet inom konstruktion, fastigheter, hotell, bilar, utbildning och motorcyklar. Bolagsgruppen har karaktären av familjebolag och innefattar även skatteparadisbolag. Hans tre söner och frun är engagerade som delägare i flera av företagen. Bland bolagen finns Rysslands största musikföretag, Slami Music.

STATLIGA MILJONAVTAL

Genom företagen har han mycket nära affärsrelationer med Putin-regimen och bolaget har sedan 2012 vunnit minst 74 förmånliga upphandlingskontrakt med statliga organisationer. Bland Mikhailovs statliga kunder finns stadsförvaltningen i Moskva, universitet, musikhögskolor, statliga teatrar och museum.

MILITÄRA KONTRAKT

Bland hans kunder finns också ryska federationens militär, säkerhetstjänsten FSB och federala skyddstjänsten FSO. Kontrakten med KGB-efterträdaren FSB gäller säkerhetstjänstens enheter inom utbildning och gränskontroll. Kontrakten med ryska militären gäller köp av bland annat radiosystem och högtalare. Kontrakten med FSO gäller, enligt företaget, musikutrustning till Vladimir Putins egen musikkår.

DOLDA PANAMA-BOLAG

Mikhailov förekommer också i de så kallade Panamadokumenten, handlingarna som avslöjar tillgångar dolda i skatteparadis genom brevlådeföretag. Viatcheslav Mikhailov och en av hans söner har, genom en schweizisk mellanhand, försökt dölja minst fyra bolag i Panama och Bahamas. Tre av bolagen bär samma namn som ryska moderbolaget och svenska herrgårdsbolaget - Slami.

Ett av bolagen står registrerade på fadern Mikhailov och övriga står registrerade på sonen, men på en adress där pappan är registrerad. Företaget bekräftar att man haft off shore-bolag, av skatteskäl, men menar att dessa avvecklats, troligen under förra året.

74 olika kontrakt med ryska staten

RYSKT FÖRETAGSIMPERIUM

Viacheslav Mikhailov, 71, driver sedan 2013 herrgården Åsgård utanför Mariefred genom bolaget Slami AB. Mikhailov står bakom ett ryskt företagsimperium med verksamhet inom konstruktion, fastigheter, hotell, bilar, utbildning och motorcyklar. Bolagsgruppen har karaktären av familjebolag och innefattar även skatteparadisbolag. Hans tre söner och frun är engagerade som delägare i flera av företagen. Bland bolagen finns Rysslands största musikföretag, Slami Music.

STATLIGA MILJONAVTAL

Genom företagen har han mycket nära affärsrelationer med Putin-regimen och bolaget har sedan 2012 vunnit minst 74 förmånliga upphandlingskontrakt med statliga organisationer. Bland Mikhailovs statliga kunder finns stadsförvaltningen i Moskva, universitet, musikhögskolor, statliga teatrar och museum.

MILITÄRA KONTRAKT

Bland hans kunder finns också ryska federationens militär, säkerhetstjänsten FSB och federala skyddstjänsten FSO. Kontrakten med KGB-efterträdaren FSB gäller säkerhetstjänstens enheter inom utbildning och gränskontroll. Kontrakten med ryska militären gäller köp av bland annat radiosystem och högtalare. Kontrakten med FSO gäller, enligt företaget, musikutrustning till Vladimir Putins egen musikkår.

DOLDA PANAMA-BOLAG

Mikhailov förekommer också i de så kallade Panamadokumenten, handlingarna som avslöjar tillgångar dolda i skatteparadis genom brevlådeföretag. Viatcheslav Mikhailov och en av hans söner har, genom en schweizisk mellanhand, försökt dölja minst fyra bolag i Panama och Bahamas. Tre av bolagen bär samma namn som ryska moderbolaget och svenska herrgårdsbolaget - Slami.

Ett av bolagen står registrerade på fadern Mikhailov och övriga står registrerade på sonen, men på en adress där pappan är registrerad. Företaget bekräftar att man haft off shore-bolag, av skatteskäl, men menar att dessa avvecklats, troligen under förra året.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.