Kent vägrar flytta – trots nya järnvägen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Förvånad över stämningen. Kent Lindkvist har själv inte fått stämningen. Han blir överraskad när han får läsa den genom Kvällsposten. "Jag var nyligen i kontakt med Banverket, säger han. De sa inget om någon stämning, utan skulle göra en ny, fjärde värdering av huset. Att kommunen är inblandad är en nyhet."
Foto: ULF ULF

LUND. Genom Kent Lindkvists vardagsrum ska dras en cykelbana.

Bredvid huset byggs Västkustbanan ut.

Men Kent vägrar att flytta.

Nu har Lunds kommun stämt honom.

– Jag hade tänkt bo här i resten av mitt liv, säger Kent, 57. Huset är anpassat till mitt speciella handikapp. Här, det är Danska vägen på Oscarshem och Kent har det sista huset som vetter mot järnvägen. För tolv år sedan kom beskedet om tvångsinlösen av vissa fastigheter eftersom Västkustbanan skulle byggas ut. Alla har flyttat, utom Kent. Han är inte nöjd med Banverkets värdering av hans hus. Nu har Lunds kommun blandat sig i leken och stämmer Kent för att kunna vräka honom. – Jag ser fram emot ett möte i tingsrätten, säger Kent Lindkvist, som själv jobbar som fastighetsförvaltare. – Då måste man väl göra en ordentlig värdering av fastigheten.

Stort enplanshus

 Kent Lindkvists hus är ett av Lund största enplanshus med 11 rum och 300 kvadratmeter. En stor ateljébyggnad ingår och tomten är på 1 000 kvadratmeter. Kent köpte huset 1976 och det fanns gott om plats för två vuxna och fem barn. På den tiden var det heller inte aktuellt att dra Västkustbanan genom Lund, enligt vad Banverket sa till Kent när han kollade.

Väntar på vettigt bud

 I kommunens stämningsansökan erbjuder man Kent 2 850 000 kronor som löseskilling. Utöver det får han ersättning för flyttning och lagfart med 150 000 kronor. – Jag får ingen likvärdig bostad för den summan, säger Kent. Egentligen är det Banverkets pengar men kommunen har tagit över ärendet eftersom Kents hus ska ha förvandlas till en allmän plats redan nästa sommar. Fastighetsvärderingen som Banverket stöder sig på ger Kent inte mycket för. Det finns två andra värderingar som rör sig med helt andra summor. Den senaste gjordes av Sparbanken Finns fastighetsbyrå 13 maj i år och värderar huset till 3.5 miljoner kronor. I fjol bedömde Carl Jacobsen Arkitektkontor i Osby att kostnaden för en likvärdig bostad inte skulle understiga 4 400 000 kronor. – Jag stannar kvar tills jag får ett vettigt bud, säger Kent. Vill man avhysa mig får det bli polishämtning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.