Fredrik Reinfeldt och Kent Persson. Foto: Robban Andersson
Fredrik Reinfeldt och Kent Persson. Foto: Robban Andersson

Kent Persson (M) erkänner: Jag hade fel

Publicerad

Kent Persson gör en pudel och backar från gårdagens påstående om massarbetslöshet.

Men det är inte första gången Moderaternas partisekreterare kritiseras för att ha tänjt på sanningen.

Han låg även bakom partiets idéprogram där skrivningar om kampen för allmän rösträtt hånades offentligt, enligt S-tidningen Aktuellt i Politiken.

– Det var en stor diskussion kring hur Sofia Arkelsten uttryckte sig. De diskussionerna får ni ta med henne, säger Kent Persson som nu har Arkelstens jobb.

Kent Persson förnekade att partiet har pratat om massarbetslöshet – trots att både Reinfeldt och Borg slog fast att det rådde vid maktövertagandet 2006.

– Det har vi inte alls gjort, sa han i SR Studio Ett.i går.

Men nu gör han en pudel och erkänner att orden slank ur munnen väl snabbt.

- Noterbart i debatten var att Carin Jämtin hellre ville diskutera ordval och begrepp, det vill säga massarbetslöshet och jag ville hellre diskutera hur vi löser de problem vi har.

Var det ett slarvfel?

- Ja, i min iver att få diskutera förslag och idéer och vad vi har gjort för att få folk i arbete, säger han till Expressen.se.

Efter uttalandet i går i Sveriges Radio har Kent Persson kritiserats på Twitter av många meningsmotståndare.

Om detta säger Kent Persson till SR Örebro:

- Jag kan inte ta del av allt raljerande som mina politiska motståndare försöker fästa vid mig.

Skrev idéprogrammet

Men det är inte bara i det här fallet som faktakollen har sviktat. Han var även med och skrev Moderaternas kritiserade idéprogram som presenterades vid Moderatstämman i Örebro i den 21-23 oktober, vilket S-tidningen Aktuellt i politiken var först att berätta.

I idéprogrammet stod att partiet varit med och kämpat för fri och lika rösträtt, vilket inte stämde.

Stycket i programmet löd: "Kampen för rättvisa har också historiskt varit en stark drivkraft för rösträtt, mot apartheid, för jämställdhet, mot diskriminering och för rättsstat. För Moderaterna är rättviseperspektivet ständigt närvarande".

Fick ta skulden

Dåvarande partisekreteraren Sofia Arkelsten fick ta debatten.

- Vi var ju med och genomförde det, sa hon till DN.se, men tvingades backa från påståendet en timme senare.

Uttalandet fick hård kritik från meningsmotståndare, som hävdade att Arkelsten reviderade historien.

Kent Persson skrev själv på sin blogg om kritiken:

”Den kritik som kommit över ett stycke i det nya idéprogram som Moderaterna nyss antagit och som jag varit med och skrivit är kanske rätt. Vår avsikt när vi skrev programmet var inte att ändra vår historia, det var att beskriva att människan är stark och att stora historiska förändringar ägt rum. I vissa delar har Moderaterna varit mer engagerade än i andra. ”

När Expressen.se frågar Kent Persson om saken hänvisar han till Sofia Arkelsten, som nu avgått och ersatts av just Kent Persson.

– Det var ju hon som fick kritik för hur hon uttalade sig i samband till programmet, säger han och fortsätter:

– Det var en stor diskussion kring var hur Sofia Arkelsten uttryckte sig. De diskussionerna får ni ta med henne.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag