Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kent Ekeroths värsta skandaler

Expressen har kartlagt Kent Ekeroths värsta skandaler - och granskat hur han hamnat på kant med partiledningen i flera frågor.
Foto: SVEN LINDWALL
Kent Ekeroth misstänks för att ha slagit till en man i kön utanför Stureplanskrogen Solidaritet i centrala Stockholm i slutet av november förra året.
Samma kväll som den uppmärksammade järnrörsskandalen knuffade Ekeroth in en ung kvinna i en bil samtidigt som han skrek: "Jag gör vad fan jag vill!"
Skärmdump från Ekeroths profil på Facebook.
Ekeroth reagerade på SD-ledningens inställning till honom. Så här skrev han i ett internt mejl i augusti 2014.
Skärmdump från Ekeroths Twitter-konto.
1 / 7

"Hetlevrad? Ja, fast jag kan kontrollera mig själv faktiskt."

Det menar Kent Ekeroth, SD, i ett internt försvarstal till partiledning.

Expressen har kartlagt riksdagsledamotens värsta skandaler - och granskat hur han hamnat på kant med partiledningen i flera frågor.

I dag dömdes han för lindrig misshandel efter krogbråket på Stureplan.


LÄS OCKSÅ: Stor intervju med Kent Ekeroth: "Jag hade varit ut med en vän"

Kent Ekeroth misstänks för att ha slagit till en man i kön utanför Stureplanskrogen Solidaritet i centrala Stockholm i slutet av november förra året. Delar av händelseförloppet fastnade på övervakningsbilder - som Expressen tidigt kunde publicera.

Ekeroth, som förnekar brott, sa i polisförhör:

- Det som hände var att jag instinktivt i nödvärn värjde mig mot en fysisk attack från den här personen, som föregicks precis av ett hot mot mig också och lämnade sedan omedelbart platsen.

Brottsoffret, en 21-årig man, nekar till att han ska ha slagit mot Ekeroth. I förhör berättar han om sin rädsla för SD-ledamoten:

- Väldigt mycket är ju på grund av att det är en riksdagsman, som har makt och är högt uppsatt som slår till en människa på gatan, och den saken är väldigt oroande, sen... sen är det ju runt om hela hans anhängare, och så som jag bara väntar på hot liksom.

Bråket utanför Solidaritet är långt ifrån första gången som Ekeroth varit i blåsväder. Expressen har sammanställt några av hans mest uppmärksammade skandaler; allt från hans festande, till nätskriverier och islammotståndet. Och inte minst hans roll i järnrörsskandalen.

Samma kväll som den uppmärksammade järnrörsskandalen fångades Ekeroth på film när han knuffade in en ung kvinna i en bil samtidigt som han skrek: "Jag gör vad fan jag vill!"

Hetlevrad

Expressens genomgång visar att han också varit kontroversiell internt i partiet - ända från första början.

I slutet av 2008, när Ekeroth under sina två år i partiet hade gjort snabb karriär, var det fortfarande oklart om partiet skulle våga satsa på honom. Ekeroth undrade då i ett mejl till Mattias Karlsson, som i dag är gruppledare för SD i riksdagen, över sin framtid i partiet eftersom han upplevde det som att partiledningen verkade "sakna visst förtroende" för honom, som han uttryckte det i ett mejl.

Karlsson svarade Ekeroth att han inte kunde garantera honom en framskjuten position i partiet:

"Jag har uppfattat dig som en tämligen hetlevrad och principfast person som inte är särskilt kompromissinriktad. jag har dessutom fått uppfattningen att du har en något mer radikal politisk grundinställning".

Ekeroth svarade på omdömet "hetlevrad":

"Hetlevrad? Ja, fast jag kan kontrollera mig själv faktiskt. Jag antar att du fått din bild av mig från några av mina blogginlägg samt från de privata samtal vi haft om olika saker. Det stämmer att jag kan vara ´hård´ i privata samtal, men jag är väldigt medveten om när man har en informell diskussion vänner emellan, jämfört med en i offentliga/partisammanhang."

"Bonnig rasism"

Men den "hårda" stilen har Ekeroth också tagit med sig i partisammanhang. Inte minst har han tyckt att partiet varit för försiktigt i sitt språkbruk. Sommaren 2012 hade partiledningen slagit ned på partiföreträdare som använt ordet "skäggbarn" om ensamkommande flyktingbarn som enligt dem antogs ljuga om sin ålder.

Ekeroth tog då kontakt med partiets dåvarande pressansvarige Martin Kinnunen, som i dag är riksdagsledamot: "Vi måste få kunna använda ironiserande namn på pk:s (politiskt korrekta, reds anm) löjeväckande omskrivningar. Skäggbarn är dessutom inte ens speciellt farligt..."


Kent Ekeroths mejl till Martin Kinnunen.

Kinnunen röt tillbaka mot Ekeroths förslag:

"Detta signalerar bonnig rasism snarare än seriositet och ansvarstagande som kommunikationsplanen föreskriver", skrev Kinnunen till tillade:

"Sen får friatidermuppar, avpixlatfolket, flashbackdebattörer mfl säga vad de vill. Det är inte dem vi talar till."

"Ledningen har tappat greppet"

I partiledningens strävan att visa upp en mjukare image har hanteringen av Ekeroth varit ett huvudbry. När det närmade sig valrörelsen hösten 2014 var tanken att Ekeroth skulle turnera med dåvarande partisekreteraren Björn Söder. Men partiledningen motsatte sig det och ville hellre lyfta fram Paula Bieler, som i dag är riksdagsledamot, som ett av partiets främsta ansikten utåt.

Det fick Ekeroth att reagera på ledningens inställning till honom. I ett internt mejl i augusti 2014 skrev han:

"Tkr ledninge har tappat greppet lite. Inte ensam om det

Folk vill se mig - inte Paula lr någon sån".

Ekeroth tillade:

"Isf kör jag mig egen grej".


Ekeroths mejl, vidarebefodrat från Björn Söder till Jimmie Åkesson.

Partiet har vid flera tillfällen försökt bromsa när Ekeroth velat köra sin "egen grej". Expressen har tidigare berättat om att han internt föreslagit att utlänningar ska straffas hårdare än svenskar för samma brott och att personer ska kunna utvisas även om de riskerar dödsstraff och tortyr.

Angrep feminismen

Expressen har också berättat om att Kent Ekeroth gick vidare med rättsprocesser för att kräva medieföretag som publicerat järnrörsfilmen på pengar - trots att både Jimmie Åkesson och dåvarande pressansvarige Martin Kinnunen var tveksamma till idén.

Hösten 2011 ville Ekeroth gå till storms mot feminismen. Han föreslog då i ett mejl till partiledningen: "Vilket politiskt parti blir först med att efterfråga en vitbok över feminismens kostnader, för att därefter rulla tillbaka den bombmatta av beslut som fortfarande gäller? Ska vi?" Svaret han fick på förslaget: "Nix".

Expressen har varit i kontakt med flera personer inom SD:s riksdagsgrupp som upplever att Ekeroth skruvat upp den öppna konfrontationen mot den egna partiledningen efter bråket utanför Solidaritet i november i fjol.

Kent Ekeroths tvillingbror Ted Ekeroth meddelade i våras att han lämnar sina politiska uppdrag.
Foto: SVEN LINDWALL

I vintras gav han visst eldunderstöd till sin tvillingbror Ted Ekeroth, som i våras meddelade att han lämnar sina politiska uppdrag, som på Facebook kritiserade partiledningen för att lägga sig alltför platt för Moderaterna för att kunna bli en möjlig samarbetspartner. Kent Ekeroth sammanfattade i ett inlägg hur han upplevt partiledningens nedtonade invandringskrav i retoriken mot Anna Kinberg Batra:

"Vi är ok med vad som helst som M vill så länge de inte ökar nuvarande invandring, en nivå som för övrigt var exakt den nivå på invandring som skapat det som gjorde att SD kom in 2010 och som alltså varit katastrofal."

Skrota FN

Ekeroth, som länge innehaft rollen som partiets internationelle sekreterare, har också på Facebook gått emot en central del i partiets utrikespolitik: Stödet till FN. I SD:s utrikespolitiska program från 2015 står att "Sverigedemokraterna ser FN som den primära mekanismen för internationellt samarbete vad gäller fred och säkerhet samt samverkan för demokrati och mänskliga fri och rättigheter."

I slutet av december menade Kent Ekeroth att Sverige i stället borde sluta finansiera FN och att "organisationen borde slängas på soptippen" - ett utspel som han gjorde på Facebook efter ett FN-fördömande av israeliska bosättningar.

Kent Ekeroth, som på onsdagen alltså ställs inför rätta i Stockholms tingsrätt misstänkt för ringa misshandel, vill inte svara på frågor när Expressen kontaktar honom på telefon. Han hänvisar i stället till att han kan svara på mejl "om han känner för det". Hittills har Ekeroth inte svarat på Expressens frågor.


Kent Ekeroths fem värsta skandaler

INVANDRINGEN SOM HIV-VIRUS: 2006, samma år som Ekeroth gått med i SD, sparkades han ut från sin praktikplats på den svenska ambassaden i Tel Aviv. På sin blogg hade han då bland annat liknat invandringen vid HIV: "Problemet kan liknas vid hiv; det är inte hiv-viruset som dödar, utan förkylningen kroppen inte kan bekämpa."

ISLAMMOTSTÅNDET: Ekeroth fick uppmärksamhet för ett tal på partiets landsdagar i Ljungbyhed 2009 där han menade att det pågick ett "uråldrigt krig" med islam: "Demografisk expansion och smygislamisering när de är få till antalet och svagare. Regelrätt krig och maktövertagande när de blivit fler och starkare", sade Ekeroth till partikamraterna. Han har sedan också skapat rubriker efter att ha bjudit in kontroversiella islammotståndare som Robert Spencer och Alan Lake.

JÄRNRÖRSSKANDALEN: Ekeroth var kvällens kameraman på Kungsgatan i centrala Stockholm juninatten valåret 2010 när partikamraten Erik Almqvist uttryckte sig sexistiskt och rasistiskt. Ekeroth beväpnade sig också med ett järnrör och tidigare under kvällen hade han också knuffat in en ung kvinna i en bil samtidigt som han skrek: "Jag gör vad fan jag vill!" Till skillnad från Almqvist fick Ekeroth stanna kvar på sina politiska uppdrag.

NÄTAKTIVISMEN: Ekeroth hade under flera år en viktig roll för att möjliggöra hatsajten Avpixlat, bland annat genom att upplåta konto för in- och utbetalningar. Han har också rönt uppmärksamhet för sitt twittrande. Bland annat spekulerade han i vem som låg bakom massmordet på Utöya i juli 2011 - innan det var känt att gärningsmannen var muslimhataren Anders Behring Breivik: "Någon som vågar sig på en gissning vem som ligger bakom bomberna i Norge?", skrev han för att en stund senare skriva "Nej, jag kommer inte kalla er islamofober". I höstas hånade han också en 15-årig kille som var med i ett inslag i TV4.

FESTANDET: Ekeroth har åtalats för ringa misshandel efter att han slagit till en ung man i kön till Stureplansklubben Solidaritet i slutet av november förra året. Det är inte första gången som han varit inblandad i krogincidenter. Genom åren har han blivit utslängd från krogar, blivit angripen av andra kroggäster som slängt dryck på honom och dragit på sig klagomål från riksdagsledamöter från andra partier efter fester i hans skattefinansierade riksdagslägenhet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.