Efter åtta år i riksdagen talar mycket nu för att Ekeroth petas när Sverigedemokraterna i helgen håller valkonferens i Stockholm. Foto: ANNA-KARIN NILSSONEfter åtta år i riksdagen talar mycket nu för att Ekeroth petas när Sverigedemokraterna i helgen håller valkonferens i Stockholm. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Efter åtta år i riksdagen talar mycket nu för att Ekeroth petas när Sverigedemokraterna i helgen håller valkonferens i Stockholm.  Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: SVEN LINDWALLFoto: SVEN LINDWALL
 Foto: SVEN LINDWALL
Kent Ekeroth (SD) intervjuas av Niklas Svensson i "Bara politik" i Expressen TV i december. Foto: ANNA-KARIN NILSSONKent Ekeroth (SD) intervjuas av Niklas Svensson i "Bara politik" i Expressen TV i december. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Kent Ekeroth (SD) intervjuas av Niklas Svensson i "Bara politik" i Expressen TV i december. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Kent Ekeroths rädsla efter SD-skandalerna

Publicerad

Om fem dygn kan hans politiska karriär vara över. 

Nu är SD:s mycket omstridde Kent Ekeroth, 36, ångerfull. 

– Jag har varit på platser som jag inte borde ha varit på, säger han.

Blir det fyra år till i riksdagen – eller en flytt till Ungern?

Den här veckan utkämpar den kontroversielle SD-politikern sin kanske svåraste strid. Och mycket står på spel för honom. 

Efter åtta år i riksdagen talar mycket nu för att Ekeroth petas när Sverigedemokraterna i helgen håller valkonferens i Stockholm. 

Hans enda hopp om en riksdagsplats står till den alternativa lista som presenterats av Petter Nilsson, ordförande för SD:s distrikt i Västerbotten. På den listan har Kent Ekeroth plats 32. 

Expressen möter Kent Ekeroth i riksdagskafeterian på måndagsförmiddagen. En nyfiken TT-journalist smyger förbi, i övrigt är det tomt i lokalerna. 

 

LÄS MER: Kent Ekeroth: ”Åklagaren var politisk” 

 

Kent Ekeroth slår sig ned i en av de nyinköpta vinröda fåtöljerna. Han har själv kontaktat Expressen och vill nu berätta att han "tagit till sig av kritiken" och att han är "ångerfull".

Genom åren har rubrikerna om "Ekeroth i krogbråk" mer eller mindre avlöst varandra och partiledaren Jimmie Åkesson har gång på gång fått svara på frågor om sin partikamrat.

Ekeroth: ”Jag kanske har varit naiv”

– Det är inte ofta jag är naiv, men jag kanske har varit naiv i tron att jag kan leva som vanligt och gå ut och äta som jag vill. Nu har jag tagit till mig av kritiken. Jag borde inte ha utsatt mig för riskerna. 

Men han anklagar medierna för beskrivningen av honom.

– Mediedramaturgin är sådan att jag alltid utmålas som den onde, säger Ekeroth i dag. 

I november förra året friades han av hovrätten efter ett bråk i en krogkö i Stockholm – och han trodde att det därför var frid och fröjd. 

 

LÄS MER: Kent Ekeroth petas från SD:s riksdagslista

 

Sedan dess har han inte varit på några nattklubbar säger han.

– Det har hänt att jag har varit ute och käkat middag och suttit där till tio, elva på kvällen, men jag går inte på den här sortens ställen längre. Nu minimerar jag åtminstone riskerna.

Men valberedningen ville ändå ha bort honom. 

– Det upphör ju aldrig att vara spännande, skämtar han. 

Enligt Ekeroth har valberedningen lyssnat på "mediedramaturgin" och "de som attackerat" honom. 

Kent Ekeroths enda hopp om en riksdagsplats står till den alternativa lista som presenterats av Petter Nilsson, ordförande för SD:s distrikt i Västerbotten. På den listan har Kent Ekeroth plats 32. Foto: SVEN LINDWALL

”Många vill att jag ska vara kvar”

– Men jag tror inte valberedningen har pratat med medlemmarna i partiet. Många vill att jag ska vara kvar, säger han. 

Hur det kommer att gå på valkonferensen vill han inte spekulera i. 

– Folk kanske röstar på valberedningens förslag ändå. Men jag tror att jag har stöd i partiet, och därför ställer jag upp.

Är det här inte bara ett sätt för dig att övertyga partikamrater om att de ändå ska rösta på den alternativa listan?

– Jag tror att det är viktigt att folk får veta att jag inte är blind för vad folk tycker och tänker, eller den kritik som riktats mot mig. Det är så klart viktigt för medlemmar och väljare att få veta att jag är lyhörd.

 

LÄS MER: Kent Ekeroth lämnar justitieutskottet 

 

– Men jag tycker inte man ska låta mediedramaturgin diktera vilka företrädare ett riksdagsparti ska ha. Om jag nu orättfärdigt hade blivit fälld i hovrätten då hade jag förstått att det inte går längre, då skulle jag ha lämnat. Men nu var jag oskyldig och förklarades oskyldig också. Det finns inte en enda dom där jag har initierat någonting.

– Men som sagt, jag har tagit till mig av kritiken och ska bli en – munk. 

Han skrattar högt. 

Om den alternativa listan inte vinner i helgen så lämnar han troligen landet. Då blir det Ungern, landet han hyllat i många olika sammanhang – inte minst för invandringspolitiken. 

Ekeroth vill tillbaka till justitieutskottet

Vinner den alternativa listan, ja, då blir han kvar i riksdagen. Och då jobbar han vidare med kriminalpolitik – trots att partiledningen flyttat honom från justitieutskottet.

Vill du tillbaka till justitieutskottet?

– Ja, det skulle jag helst vilja. 

 

LÄS MER: Kent Ekeroth ifrågasätter Mattias Karlssons uttalande: ”Konstigt” 

 

Hur tycker du att partiledningen har hanterat dig – och vad tror du att Jimmie Åkesson tycker om dig som politiker?

– Han tycker nog att jag är duktig och driven. Sen tycker han nog det är obekvämt att svara på frågor om mig titt som tätt – och det är inget jag vill att han ska behöva göra heller. Men det är nog en avvägning mellan de två som Jimmie måste göra. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag