Riksdagsledamot Kent Ekeroth (SD) vill att Kriminalvården ska registrera om fångar som är svenska medborgare har en eller båda föräldrarna födda utomlands.
I motionen till riksdagen hävdar Kent Ekeroth att registreringen bör göras för att "förstå samhällsutvecklingen eftersom kultur och värderingar inte försvinner bara för att någon erhållit ett medborgarskap".
Motionen har väckt stark kritik. Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg skriver på Twitter:
”SDs Kent Ekeroth motionerar om att Kriminalvården ska registrera ursprungsnationalitet på intagna. Varför inte ett tygmärke på jackan också?”.
"Horribel motion"
Ordföranden i Muf Ulricehamn, Eric Högborn skriver på Twitter:
"Samtidigt i resten av samhället: Ekeroth lägger fram en fullkomligt horribel motion. En del reagerar med att vi (M) måste närma oss dem".
Martin Kinnunen, Sverigedemokraternas pressansvarige, säger till SvD att motionen inte avviker från partilinjen.
Statsvetaren Ann-Cathrine Jungar håller med.
– Att han vill veta det här har att göra med att enligt Sverigedemokraternas syn så finns det kulturella skillnader, och de skillnaderna kan uttryckas i huruvida individer begår brottslighet. Det är helt i linje med SD:s ideologi, säger hon.
Avspeglar ett synsätt
Hon menar att det ligger i linje med liknande partier i Europa som vill göra ekonomiska bokslut över invandringens kostnader och effekter.
– I de nationalsocialistiska och nyfascistiska idéerna talades det tidigare om skillnader mellan raser. Nu är det skillnader mellan kulturer det talas om, och i Kent Ekeroths motion avspeglas ett sådant synsätt, säger hon utan att kalla Sverigedemokraterna för ett nyfascistiskt parti.
Ann-Cathrine Jungar menar att åsikterna genomsyrade talet som Sverigedemokraterna höll strax innan de tillkännagav att de vill fälla regeringens budget.
– När de talar om "invandringens hot" talar de om större osäkerhet och instabilitet för "de egna". På samma sätt kopplar man ihop invandringen med högre brottslighet och öppna gränser.
– Det ligger nära deras ideologi; att det finns kulturella skillnader, och man säger att man inte ska blanda olika kulturer för det blir konflikter och det är ett hot mot de egna traditionerna, säger hon.
"Det är en rasistisk åsikt"
Under dagen har även Socialdemokraternas tidigare partiledare Mona Sahlin reagerat på Kent Ekeroths motion.
– Min äldsta dotters pappa är chilenare, de andra barnen har båda föräldrar som är födda i Sverige – på vilket vis blir det viktigt för att "förstå samhällsutvecklingen" att registrera att min ena dotters pappa är chilenare, undrar Mona Sahlin och fortsätter:
– Det är en rasistisk åsikt. Det finns inget annat sätt att uttrycka det på. Och när Martin Kinnunen uppger att det är något som partiet står bakom så kan man bara glömma alla deklarationer om att SD själva säger att de inte är ett rasistiskt parti.
Mona Sahlin (S) tycker att den politiska diskussionen med Sverigedemokraterna behöver vidgas från att bara handla om nivåer på flyktingmottagande.
– Han ger sig på, på ett antal olika sätt, begreppet svenskhet och kopplar det allt oftare till etnicitet. Och det tycker jag verkligen är en ideologisk debatt man ska ta med Sverigedemokraterna.
Vill inte ha följdfrågor
Expressen har sökt Sverigedemokraterna och Kent Ekeroth för en kommentar. Kent Ekeroth vill inte ställa upp på en intervju utan skickar i stället ett sms där han betonar att Brottsförebyggande rådet, Brå, tidigare gjort liknande undersökningar:
"Min motion vill helt enkelt göra sådan statistik allmänt tillgänglig eftersom det är viktigt att kunna ha den informationen för att kunna se mönster och trender i samhället. Utan det så mörkas bara invandringens konsekvenser och det gagnar ju ingen egentligen", skriver han.
Undervisa om "svenskfientligheten"
I en motion i november föreslår Sverigedemokraterna Paula Bieler och David Lång att riksdagen ska tillsätta en utredning med uppdraget "att kartlägga svenskfientlighetens utbredning och karaktär samt att föreslå åtgärder i syfte att motverka svenskfientligheten".
Bieler och Lång menar att "svenskfientligheten" kan ta sig uttryck i form av trakasserier, kränkningar och nedsättande attityder kopplade till svenskarnas härkomst eller utseende.
I motionen föreslår de att riksdagen ska "se över och ändra de lagtexter som medger negativ särbehandling av infödda svenskar". De vill även att skolor ska undervisa och motverka ”svenskfientlighet”, samt att statligt stöd till antirasistiska organisationer enbart ska gå till organisationer som också åtar sig att bekämpa "svenskfientlighet”.