Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ekeroth förbereder ett nytt liv i Ungern

Kent Ekeroth.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Plenisalen i riksdagen.
Foto: KRISTER LARSSON

Kent Ekeroths nya liv i Ungern kan bli ett klipp rent ekonomiskt.

Om han petas från riksdagen efter höstens val kan han få en miljonfallskärm från skattebetalarna.

Dessutom kan han dra nytta av lägre skatter i Ungern där han startat bolag.

– Det är ett väldigt bra företagsklimat i Ungern, säger Kent Ekeroth.

Expressen avslöjade under fredagen att SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth, som petats från valberedningens förslag till riksdagslista, förberett ett liv efter riksdagen - i Ungern.

Förra året registrerade han ALTM Consulting. Bolaget är registrerat i en lägenhet i ett bostadshus i centrala Budapest. I porten står Ekeroths mammas namn på lägenheten. Medregistrerad i bolaget, enligt handlingar från ungerska bolagsverket, är Erik Almqvist. Almqvist flyttade till Budapest efter att Expressen avslöjat järnrörsskandalen hösten 2012 - en skandal där Kent Ekeroth också deltog genom att själva plocka upp ett järnrör och knuffa in en ung kvinna i en bil samtidigt som han skrek: "Jag gör vad fan jag vill!"

Kent Ekeroth i riksdagens plenisal.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

Miljonfallskärm från skattebetalarna

Expressen kan nu också berätta att Ekeroth inte behöver bekymra sig för sin försörjning framöver, även om han inte sitter kvar i riksdagens efter höstens val. Eftersom han suttit i riksdagens sedan 2010 har han rätt till en så kallad inkomstgaranti från riksdagen. För Ekeroths del innebär det att skattebetalarna kan få försörja honom i två år efter riksdagstiden.

Under första året har han rätt till 80 procent av sin riksdagsinkomst och för det andra året 44 procent. Räknat på riksdagsarvodet som i dag ligger på 65400 kronor i månaden kan skattebetalarna få betala nästan en miljon kronor till Ekeroth i fallskärm. Det är en summa som kan komma att minska om Ekeroth skaffar sig ett nytt jobb med inkomst.

För Ekeroth kan också etableringen i Ungern bli ett klipp på sikt. I veckan riktade EU-kommissionen kritik mot flera EU-länder som försöker locka till sig investeringar och företagare med hjälp av låga bolagsskatter. Lägst bolagsskatt av alla har just Ungern med nio procent, vilket kan jämföras med 22 procent i Sverige. Kapitalskatten i Ungern är också betydligt lägre i Ungern, i snitt 15 procent jämfört med 30 procent i Sverige.

På en central adress i Budapest ligger lägenheten där Kent Ekeroths bolag är registrerat. I porten står namnet Ekeroth.
Foto: SVEN LINDWALL

"Väldigt bra företagsklimat"

När Expressen träffade Ekeroth i riksdagen i veckan ville han inte uttala sig om sitt ungerska bolag.

Varför har du registrerat det i Ungern och inte i Sverige?

– Därför att jag gillar Ungern.

Är det bättre företagsklimat där?

– Det är ett väldigt bra företagsklimat i Ungern, sa Ekeroth.

Ekeroth har den senaste tiden kämpat för sin politiska överlevnad. På lördagen röstade Sverigedemokraterna, på sin valkonferens i Nacka, om riksdagslistan till höstens val. I partiledningens förslag fanns Ekeroth inte med bland de 60 toppkandidaterna. Men en alternativ lista - där Ekeroth finns med - utmanade partiledningens lista. Men vid lunchtid på lördagen stod det klart att valberedningens förslag gick segrande ur omröstningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.