Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ekeroth förbereder ett nytt liv i Ungern

Kent Ekeroth. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Plenisalen i riksdagen. Foto: KRISTER LARSSON

Kent Ekeroths nya liv i Ungern kan bli ett klipp rent ekonomiskt.

Om han petas från riksdagen efter höstens val kan han få en miljonfallskärm från skattebetalarna.

Dessutom kan han dra nytta av lägre skatter i Ungern där han startat bolag.

– Det är ett väldigt bra företagsklimat i Ungern, säger Kent Ekeroth.

Expressen avslöjade under fredagen att SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth, som petats från valberedningens förslag till riksdagslista, förberett ett liv efter riksdagen - i Ungern.

Förra året registrerade han ALTM Consulting. Bolaget är registrerat i en lägenhet i ett bostadshus i centrala Budapest. I porten står Ekeroths mammas namn på lägenheten. Medregistrerad i bolaget, enligt handlingar från ungerska bolagsverket, är Erik Almqvist. Almqvist flyttade till Budapest efter att Expressen avslöjat järnrörsskandalen hösten 2012 - en skandal där Kent Ekeroth också deltog genom att själva plocka upp ett järnrör och knuffa in en ung kvinna i en bil samtidigt som han skrek: "Jag gör vad fan jag vill!"

Kent Ekeroth i riksdagens plenisal. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

Miljonfallskärm från skattebetalarna

Expressen kan nu också berätta att Ekeroth inte behöver bekymra sig för sin försörjning framöver, även om han inte sitter kvar i riksdagens efter höstens val. Eftersom han suttit i riksdagens sedan 2010 har han rätt till en så kallad inkomstgaranti från riksdagen. För Ekeroths del innebär det att skattebetalarna kan få försörja honom i två år efter riksdagstiden.

Under första året har han rätt till 80 procent av sin riksdagsinkomst och för det andra året 44 procent. Räknat på riksdagsarvodet som i dag ligger på 65400 kronor i månaden kan skattebetalarna få betala nästan en miljon kronor till Ekeroth i fallskärm. Det är en summa som kan komma att minska om Ekeroth skaffar sig ett nytt jobb med inkomst.

För Ekeroth kan också etableringen i Ungern bli ett klipp på sikt. I veckan riktade EU-kommissionen kritik mot flera EU-länder som försöker locka till sig investeringar och företagare med hjälp av låga bolagsskatter. Lägst bolagsskatt av alla har just Ungern med nio procent, vilket kan jämföras med 22 procent i Sverige. Kapitalskatten i Ungern är också betydligt lägre i Ungern, i snitt 15 procent jämfört med 30 procent i Sverige.

På en central adress i Budapest ligger lägenheten där Kent Ekeroths bolag är registrerat. I porten står namnet Ekeroth. Foto: SVEN LINDWALL

"Väldigt bra företagsklimat"

När Expressen träffade Ekeroth i riksdagen i veckan ville han inte uttala sig om sitt ungerska bolag.

Varför har du registrerat det i Ungern och inte i Sverige?

– Därför att jag gillar Ungern.

Är det bättre företagsklimat där?

– Det är ett väldigt bra företagsklimat i Ungern, sa Ekeroth.

Ekeroth har den senaste tiden kämpat för sin politiska överlevnad. På lördagen röstade Sverigedemokraterna, på sin valkonferens i Nacka, om riksdagslistan till höstens val. I partiledningens förslag fanns Ekeroth inte med bland de 60 toppkandidaterna. Men en alternativ lista - där Ekeroth finns med - utmanade partiledningens lista. Men vid lunchtid på lördagen stod det klart att valberedningens förslag gick segrande ur omröstningen.